Изборите в Беларус – ето с какви трикове Лукашенко спечели за пореден път

Свидетели твърдят, че бюлетини се появявали от нищото
19 авг 2020 18:30, Нели Христова
194
Изборите в Беларус – ето с какви трикове Лукашенко спечели за пореден път

Според ЦИК в Беларус Александър Лукашенко е спечелил 80% от гласовете на народа си. Но пълните улици и протестите свидетелстват друго - Беларус не иска Лукашенко. Опозицията, а и цяла Европа подозира, че зад преизбирането на президента стои измама. Свидетелствата на няколко души, които наблюдавали какво се случва в избирателните секции го потвърждават.

Антон работи в училище. Преди изборите администрацията на учебното заведение го моли да вземе участие в организацията. В стаята за гласуване той прекарва по 4 часа през трите дни на вота. В първия ден от изборите не е много натоварено, а само един независим наблюдател следи дали всички правила се спазват. Служителите обаче често намират начини да го изведат извън стаята по една или друга причина.

"Изборната комисия използва тези моменти добре. В дните, когато едва 20 човека бяха гласували, в урните имаше 70 бюлетини", казва Антон пред Meduza.

Той не е наясно как това се е случило. "Може би са вдигнали мъртвите от гроба", казва мъжа и не е далеч от истината. Негов приятел му споменава, че някой се е разписал от името на мъртвия му баща, но от избирателната комисия го уверили, че става въпрос за грешка.

В официалния ден на изборите тълпата пред стаята на Антон се увеличила. Повечето хора носели бели ленти - символ на опозицията и често се карат с членовете на избирателната комисия, тъй като не вярват в тях. Мъжът носи бюлетини и в домовете на възрастните хора, които са трудно подвижни, за "домашно гласуване". Те не крият за кого гласуват - винаги за действащия президент. Тогава Антон си мисли, че Лукашенко няма как да не спечели и тези избори, тъй като е спечелил предварителния вот.

Но всъщност не е така. След преброяването на гласовете от официалното гласуване става ясно, че Тихановская води с 60% пред Лукашенко, въпреки че много от бюлетините за нея са невалидни, тъй като са подписани от хората, които не вярвали в избирателната комисия. Председателят и секретарят на секцията бяха отговорни за подреждането на резултатите, а Антон казва, че се е опитал да наблюдава работата им колкото е възможно по-внимателно. След около 40 минути те обявили, че Лукашенко е спечелил 50% от вота, а Тихановская - 20%. Всички започват да се споглеждат и да се питат "Какво се случи току що? Тихановския очевидно спечели!" Въпреки това те били принудени да подпишат резултатите, които били отнесени в ЦИК. Антон дълго се чудел дали да го направи, но се страхувал и в крайна сметка подписал.

След това интернетът отново се върнал. Антон видял, че и други избирателни секции съобщават, че Тихановская е победила. "Очевидно успяха да ни измамят", казва той и споделя, че все още се срамува, че е подписал документа. Някои от доброволците, осъзнали какво се е случило, започнали да плачат. "Виновни сме, защото подписахме не заради принуда, а от страх какви ще са последствията", признава той. 

Подобно на Антон и Маргарита била помолена, по-скоро принудена, да бъде доброволка в избирателна комисия. Тя потвърждава, че бюлетини са се появявали от нищото в урните. Тя съобщава и за още нещо, което е подозрително - много мъже и жени се появили без беларуско гражданство, само с документ за пребиваване, но въпреки това имената им били в списъците.

И в избирателната секция на Маргарита Лукашенко спечелил на предварителните избори. Но хората, готови да дадат гласа си за опозицията започнали да се появяват на 9 август. За Тихановская има 6 пъти повече гласове, отколкото за Лукашенко, Маргарита обаче не е сигурна с колко процента е водила Светлана пред настоящия президент. Но, както и в секцията на Антон, председателят и секретарят обявяват загубата на Тихановская. Сцената е същата - хората не могат да повярват. Някои от тях започват да плачат. Отново от страх, всички в комисията подписват документа. И все пак шепа хора обмислят дали да сложат подписа си прекалено дълго. Тогава за тях идват реалните заплахи.

"Всеки има нещо, което е заложил - образование или работа. И ние живеем с този страх вече 26 години", казва Маргарита.

Мъж на име Константин разкрива още подробности пред Meduza. Той твърди, че още на 3 август, много преди изборите да са започнали, част от доброволците са били събрани и още тогава са помолени да подпишат протоколите. Нещо, което не би трябвало да се случи преди края на изборния ден. Когато няколко души отказали, председателката на комисията заявила, че са й нужни, за да се избегне объркване по-късно. Все пак никой не подписва документите. Онези, които са се опълчили гласно, са отстранени. Те получили обаждане, че са били в контакт с човек, болен от коронавирус, и трябва да стоят далеч от избирателните секции. 

Но още преди края на предварителните избори, той е повикан отново. Председателката пак го моли да подпише крайния протокол. Той отказва, а тя разочаровано му заявява: "Значи не ми вярваш?"

В деня на официалните избори в секцията на Константин гласуват близо 50 души, които не са граждани на Беларус. Урните обаче са препълнени. Повечето хора, които идват, носят бели ленти и "своя боен дух". "Гласувам за бъдещето ти", казал един баща на детето си. Но когато дошъл момента за преброяване, започнала и драмата.

Председателката на комисията направила най-мръсния трик от всички - запечатала протоколите още преди да бъдат преброени бюлетините. Константин възразил и за това бил изхвърлен от комисията.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То беше ясно още преди да обявят победата на Лукавия. но и аз не очаквах, че ще си позволи наглостта да обяви резултат по висок от предишните избори !
Демокрацията е най-благодатната среда за диктаторите, а веднаж диктатор, винаги диктатор...като при Путин !
177
5
 
3
 
! Отговори
джуджа преди 4 седмици
Мръсни комунистически маневри.
176
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дААА, И жЕЛЮ жЕЛЕВ НАПИСА КНИГАТА фАШИЗМЪТ В КОЯТО ОПИСА НИЩОЖЕСТВОТО НА НАШИЯ ЖИВКОВИЗЪМ. сЕГА ПАК ИМА ЦЕНЗУРА И ЕТО В ПРОГЕРБАВИЯ САЙТ ХОРАТА ПИШАТ ЗА бЕЛАРУС АМА НИЕ СИ ЗНАЕМ ЗА КОГО ПИШАТ. бРАВО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ САЙТА. долу герб долу мафията долу мутрите долу дпс
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова драги ми българи на следващите избори наводнете изборните комисии със застъпници Гербестите да пукнат че не могат да ги фалшифицират.

И ИДЕТЕ ПРЕД ЦИК ЗА ДА НЕ МАХНАТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И ДА ПУСНАТ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Лукашенко смеете да пишете, а ние чакаме да напишете за Бойченко. Даже неговите трикове надминават Лукашенко.
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свидетели твърдят, че бюлетини се появявали от нищото
----------
НЕ СА ОТ НИЩОТО - В КОСТИНБРОД ГИ ПЕЧАТАТ; ДРУГАРЯ БОРИСОВ МОЖЕ ДА ПОТВЪРДИ
172
1
 
2
 
! Отговори
Как така ? преди 1 месец
До Анонимен 174 Имаш страхотно чувство за хумор. Браво! И куфарчетата с парите бяха раздадени само на седесари.
171
8
 
15
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 1 месец
Лукашенко се е учил от Бойкошенко...
170
4
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 месец
все едно чета статия от 90-та година в демокрация, кога седесарите се...
169
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

"От статията разбирам, че ес "опозиционерите" са опорочили изборите."

Ми, като си прост като чамова талпа е нормално това да разбереш, вместо бруталните манипулации на диктатора Лукашенко.
168
11
 
12
 
! Отговори
У.Ю. преди 1 месец
Заменете Лукашенко с Борисов и става мила, позната, родна картинка.
167
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни полски измишльотини. Със сигурно Беларус е по - демикратична от европейските "демокрации".
166
2
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Като са подписали, сега да си го търпят !
165
2
 
8
 
! Отговори
От Кьонингсберг преди 1 месец
,,Дай на народа само хляб и зрелища,и той ще понесе всичко на което го подложиш''
Простите хора в обществото са били винаги болшинство,обикновено между 65-85 процента.Та на това елитно общество не е нужно много за да му туриш вилата на гушата,и да му свалиш гащите.Достатъчно е само да му втълпиш че всеки е равен на всички,да му втълпиш левите идеи на Маркс.Тези които задушават светът от десетилетия,и все повече провалят човечеството.
164
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Ама при приватизацията и грабежа, БСП изобщо не участваха,участваха психодесните,а не левите,така че не си пробутвай лъжите!
163
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Варварската приватизация и фалита на банките бяха режисирани от бившите членове на БКП и ДС с цел създаване на кредитни милионери и изнасяне на средствата зад граница. Безработица нямаше но всички работеха за без пари т.е още по зле. Ти ги лъжеш, че работиш те те лъжат, че плащат. Беднотията и мизерията беше навсякъде. Гледахме стоките от некерманите и ни течаха лигите.
162
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Мизерията в България дойде с варварската приватизация и грабеж на построеното през соца и стотици хиляди останаха без работа,а някои и без дом!
Обраха им и парите от банките със сриването на лева."
И за всичко това трябва да благодарим на червената партийна шайка дирижирана от кремъл и куклата им на конци - Радев!
161
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чаушеску няма търпение да го посрещне.
160
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня ден гледах видео,как от 300 000 хиляден град в Русия ,са останали само педесетина човека и всички сгради са изоставени се рушат,риуни,това се е случило заради Горбачовската катастройка и унищожение на предприятията,цял град е изчезнал!
Има празни жилища,детски градини,училища,болници, блокове и т.н.,но няма хора,
град-призрак,това ще стане и с Белорусия,когато Лукашенко падне от власт
Същото се е случило и с Детройт в САЩ преди години,ето това е "хубавия" модел,който се предлага -разруха,ми
159
2
 
2
 
! Отговори
Ляв+ преди 1 месец
Константин възразил и за това бил изхвърлен от комисията - глупости!