Рут Гинсбърг - жената, променила мъжкия свят

Тя стана едва втората жена във Върховния съд на САЩ
24 сеп 2020 22:45, Екип на Tialoto.bg
14
Рут Гинсбърг - жената, променила мъжкия свят
Снимка: БГНЕС

На 18 септември, на 88-годишна възраст, почина легендарният съдия на Върховния съд на САЩ Рут Бадер Гинсбърг.

Гинсбърг бе втората жена-съдия във Върховния съд, и най-възрастният член на институцията. Тя защитаваше равенството между половете със зъби и нокти.

Но как едно момиче от имигрантско семейство се превърна в икона на съвременния феминизъм и любимец на американската нация?

Рут (с истинско име Джоан Рут Бадер) е родена на 15 март 1933 г. в американско семейство на еврейски имигранти. Тя е най-малката дъщеря на Нейтън и Селия Бадер. По-голямата ѝ сестра Мерилин почива от менингит на шестгодишна възраст. По това време Джоан е само на 14 месеца. В детската градина учителите ѝ започват да я наричат с второто ѝ име Рут, което се превръща в основното ѝ. Следвайки всички традиции на семейството, Рут посещава синагогата, взема активно участие в подготовката на еврейските празници. Освен това момичето учи усърдно, като е един от най-добрите ученици в своя клас.

Когато Рут влиза в гимназията, майка ѝ е диагностицирана с рак. Четири години по-късно Силия почива, само няколко дни преди дипломирането на дъщеря си. Тази трагична загуба оставя голям отпечатък върху Рут. В крайна сметка майката винаги е била нейният идеал – жената, която я вдъхновява да се бори за равенство между половете.

„Майка ми непрекъснато ми казваше две неща. Първо, бъди жена и второ – бъди независима. Изучаването на право беше необичайно за жените от моето поколение. За повечето момичета, израснали през 40-те години, най-висшата цел в живота не е бакалавърска степен, а статут на съпруга“, разказва приживе съдия Гинсбърг.

Но способната и талантлива Рут не се отказва от кариерата си заради социалните стереотипи
Тя постъпва в университета Корнел, където специализира публична администрация. Там тя става член на еврейската студентска организация Alpha Epsilon Phi, чиито дейности са насочени към подпомагане на жените в кариерното израстване и разкриване на таланти.

По време на следването си Рут се запознава с Мартин Гинсбърг, който скоро става неин съпруг. Техният брак продължава 54 години. Въпреки успешната си адвокатска кариера, Мартин винаги намирал време да помага на жена си с нейните проекти и да се грижи за нея, когато тя се разболява сериозно. Те имат две деца, които тръгнаха по стъпките на родителите си.

Няколко месеца след дипломирането си Рут се мести в Оклахома, където Мартин е назначен за офицер в Корпуса за обучение на резервни офицери. Рут работи в службата за социално осигуряване и там отглежда дъщеря си, която се ражда през 1955 г. След известно време семейството се мести отново, този път в Масачузетс.

Рут решава да надгради образованието си и успешно издържа всички изпити в Харвардския юридически факултет. Тя е една от деветте жени от курс с 500 студенти. Но дори и при толкова неравен дял на студентите, деканът бил недоволен. Един ден той дошъл в лекционната зала, огледал всички и се обърнал към Рут и нейните еднокурснички – „Как възприемате факта, че сте заели местата на квалифицираните мъже?“.

Но нито постоянният натиск от факултета, нито половите стереотипи попречили на Рут да стане най-добрата студентка. След като завършва Харвард, тя получава степен доктор на юридическите науки в Колумбийския университет.

Рут започва работа за две редакции – Harvard Law Review и Columbia Law Review (единствената жена и в двете). Тя обаче не искала само да отразява правни въпроси в пресата, но и да се занимава на практика.

Тук започват първите проблеми, вижте историята в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


14
Още по темата: САЩсъдияРут Гинсбърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Драги феминистки,още ли не сте разбрали,че каквото и да го правите мъжа,той няма да роди.А колкото до истината за феминизма,велик е Пеню,дето го е казал.:-"Човекът е човек,когато е на път.Мъжът е мъж когато е над женски пъп.Жената е жена,когато е под мъж на гръб.Това е житейската истина.Всичко друго е хейт.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с какво толкова в разтрои тази жена?
Че се е борила за правото на жените да имат образование, равно заплащане за равен труд и т.н.
Ама разбивала морала... Алооооу, жената е била омъжена над 50 години и е имала деца.
Колкото до с.. к на 12, децата го правят и без вашето разрешение.
Аборти също се правят и по-добре да не са криминални и хиляди жени да си рискуват живота.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Феминизма не защитава равенството. Феминизма дава незаслужени и необосновани права на жените. Тази е била абсолютен нарушител на законите и правото щом е била феминистка. Не статия, да и подпалят гроба заслужава. Трябвало е да е в затвора още приживе и там да умре от нелекувани болести! Това заслужават такива като нея!
Нужен е закон за забрана феминистки да заемат държавни длъжности, както да работят в здравния, образователния и публичния сектор! Който обяви такава платформа за него гласувам!
8
7
 
11
 
! Отговори
митя преди 2 месеца
всеки си има мнение.моето е, че тази личност не е правила добре като се е борила за законите улесняващи абортите в сащ.
за мен това е равносилно на убийство.и ако носителят на бебето не го иска-ами да е мислила по-отрано!
7
11
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
Не става въпрос за равенство както ТИ го разбираш. А за ВЗАИМНО уважение. Не само себе си да уважаваш и своите желания и амбиции, казано по- просто. Мисленето ти е увредено. Така никога няма да имаш нормални отношения с жена.
6
3
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
И с какво е променила мъжкия свят, че не разбрах???? Според мен жена - пилот на граждански или военен самолет е доста по- мъжка професия. Съдия???? А ако е вярно и написаното по- долу за доброволния секс....просто Нямам Думи!!!
5
6
 
13
 
! Отговори
111 преди 2 месеца
Какво равенство. Мъжът не е жена и жената не е мъж. Мъжа трябва да действа като мъж, а жената като жена. Такива като тази разрушават християнското семейство в резултат на което се получава самоунищожаващо се общество.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това нещо искаше да свали границата за законен доброволен секс под 12 годишна възраст. Едно от най- гнусните създания (но не на Бог) които са се пръквали.
3
4
 
26
 
! Отговори
19624 преди 2 месеца
За малко да се разплача и то за "нещо" проповядващо педофилия и стожер на ЛГБТщфр и останалите 32 пола.
Вярвам, че св. Петър е отсъдил правилно по делата и и сега е на едно доста топло място според Данте Алигиери.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За рептил е починала много млада, да не са я отровили с новичок?
1
5
 
28
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Някой сапунена история,че и тя е лежала в Аушвиц няма ли да съчините

Спонсорирани публикации