Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"

Германските войници били насърчавани да имат деца от "чистите норвежки"
26 сеп 2020 20:30, Нели Христова
249
Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"
Снимка: Flickr

През пролетта на 1943 година Адолф Хитлер отива в Норвегия и обикаля фиордите на таен круиз на борда на военен кораб. В продължение на часове той се взирал в красотата на природата. По-късно един от членовете на екипажа го описва, като "ентусиазиран, като малко момче, заради планините и невероятното време". А това пътуване се оказва началото на странна любовна афера.

75 години след смъртта на Хитлер е трудно да научиш нещо ново, но книгата на американския архитектурен историк Деспина Стратигакос разкрива тясната връзка на фюрера с Норвегия. Според нея, след като армията му напада страната през 1940 година, Хитлер има намерение да я превърне в своя "нацистка утопия".

Докато Хитлер царува над победената Европа, той планира как с войниците му ще "пуснат корени в Норвегия и ще създадат около себе си пространство, в което да са владетели на скандинавска империя, простираща се до Северния полярен кръг". Но, разбира се, интересът на фюрера към Норвегия не идвал само от красотата на нейните фиорди. Той се възхищавал и на нейната гинетична история вярвайки, както пише в "Моята борба", че "с нейния викингски произход, руси жени и синеоки хора, норвежците имат най-чистата от арийските кръвни линии". Норвегия е била на самия връх на неговата расова стълбица.

Хитлер е безпощаден убиец, който отнема милиони животи на хора, които смята за расово недостойни. Но също така е и диктаторът, който насърчава "селективното развъждане", а Норвегия е избрана проба за нацистка евгеника. В рамките на програма, вдъхновена от СС, известна като Lebensborn (Извор на живот), германските войници били насърчавани да създават деца с най-добре изглеждащите местни момичета. Нацистката държава обещавала, че ще се грижи за тях и техните деца.

Вестниците в Германия непрестанно публикуват снимки на красиви, весели норвежки доячки, които се влюбват в Адолф Хитлер, защото той "ще ги спаси от моралната и расова дегенерация, а те ще изпълнят своя дълг, като създават поколение с чистокръвните си войници." Хиляди бъдещи майки, оценени като расово ценни, получават приоритетна медицинска помощ в специално построени родилни домове, хотели и сиропиталища. Разглезените майки на Lebensborn са били строго индоктринирани в нацистките разбирания.

Грижите за децата са били строго германски - в детската стая не се плаче. "Най-чистите" бебета често са отнемани от майките им, понякога дори принудително, и изпращани в Германия, за да бъдат отглеждани в одобрени семейства на SS. Повечето обаче остават в Норвегия.

По време на петгодишната окупация на Норвегия нацистите й предоставят на специално отношение, невиждано никъде другаде, използвайки принудителен труд и военнопленници за изграждане на нови пътища, мостове, тунели, железопътни линии, докове, електроцентрали и съоръжения за бизнеса и промишлеността. Скоро Норвегия се превръща в "единствената окупирана държава в Европа, където нацистка Германия инвестира повече ресурси, отколкото отнема".

В плана на Хитлер за създаването на неговата утопия, градовете, опустошени в жестоката двумесечна инвазия, щели да бъдат възстановени по коренно различни националсоциалистически линии, подчертавайки мощта на държавата и партията, а не, да речем, на църквата. Той също така искал да построи така наречения "град на фюрера" издигнат от нищото на полуострова Трондхайм, далеч от "междурасовия упадък на Осло". С население от 300 хил. души, Nordstern (Северна звезда) е трябвало да бъде едно от бижутата на Третия райх, заедно с Берлин, Хамбург, Нюрнберг, Мюнхен и Линц (родния град на Хитлер). Той щял да короняса Велика Германия, която се движи от Арктика до Алпите.

Но безумното въображение на Хитлер преминало много граници. Тази нова Северна Атина, казвал той, ще има опера, театри, библиотеки и художествени галерии, но също така и стадион и басейни - всичко необходимо за съвременен град с културно значение. Щяла да има обширни зелени площи, а домовете за нейните изключително германски граждани щели да бъдат разположени на тераси на южен склон, така че всяка къща да има слънчева светлина през целия ден. Те щели да бъдат така изградени, че да предпазят войниците от външния свят и да направят така, че "германските войници да си останат германци".

Но мечтаният от Хитлер арийски град така и не става реалност, въпреки че той прекарва часове в заедно с главния си архитект Алберт Шпеер, изготвяйки планове и модели на това, което Шпеер твърди, че ще бъде "най- красивият немски град". Проектът е изоставен - за лудият Хитлер само отложен - когато идва поражението от Червената армия при Сталинград на източния фронт през 1943 г. Нацистка Германия трябва да се отбранява, а и прилага политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко, което е построила. В това унищожение са включени и плановете за мечтания град на фюрера. А през последните години изследователи като Стратигакос успяха да съберат странните фрагменти от карти и документи, които са оцелели, и да получат снимка на фантастичната северна утопия, която той копнеел да построи.

Цената в човешки съдби, също е висока - майките от Lebensborn и техните деца я платиха, когато войната приключва. Хиляди жени са арестувани и затворени през лятото на 1945 г. за съдружие с окупаторите. Нямало е и милост за техните "немски нахалници", които били заклеймени като изгнаници и бяха третирани като такива.

След ироничният обрат на съдбата, следвоенните норвежки власти решиха, че майките, които са спали с германски войници, са очевидно умствено изостанали, както и техните потомци. Децата, някога издигнати на пиадестал заради гените си, след това са презирани заради тях.

Мечтата на Хитлер за прочистена и расово "чиста" Европа вървеше по същия начин, както и неговата утопия за блестящ нов град близо до Арктика. И отиде в кошчето на историята.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ВСВ са направили своята малка утопия в южна америка. Още има градчета в Аржентина където се говори само немски
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то много се навъдиха тези АРИИЦИ дори в червен джамиобугаристан

Онези индусите дет са Индия,Пакистан,Бангладеш ли са АРИИЦИТЕ

Месец Февруарий доколкото знам е комбинация от нещо беше с Арий та арийците да не се раждат на деня на мъжкото чадо 2 февруари

Египетското Християнство е най-много АРИЙ даже има картина как тамошен "кръстоносец" облечен в ЧЕРНО на ЧЕРЕН КОН пречуква отстъпника от Христа създал Нова Религия на СЛЪНЦЕТО Император Юлиян целия в бяло на бял кон

Да не са младежите от ИРАН
122
3
 
15
 
! Отговори
Много ясно преди 1 месец
До Анонимен 141
"Хитлер и Сталин НЕ са най-масовите убийци в историята."
Дано го научат хората най-накрая, но едва ли. Принципно европейските войни са детска игра пред азиатските кланета. Тия двамата не са били цветя и това, което са извършили трябва да се помни, за да не се повтаря, но не може ВСИЧКИ поколения след тях да живеят с вина и от срам да затриват нацията си, приемайки диви орди, настървени да убиват за свинята аллах.
121
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгледал съм много филмчета за ВСВ, говорил съм и с доказани български историци, мнението е различно :))) Това че Хитлер ни е дал земи са пълни глупости, като се има напредвид че е мислил славяните за ***, но може би не сме славяни, все пак термина славяни е измислен през 18 век :))) Като гледам премиера ни, който е със "сини очи и бяла кожа", тоест типичен ариец, нямам думи за простотиите ви които бълвате :))Както са казали умните хора, невежеството е блаженство !!
120
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и извратено да звучи, предпочитам политиката на Хитлер пред тази на Меркел, която вкара арабеските да се омешат с германците. И самият факт, че много хора са на това мнение, говори че госпожата един ден ще плати висока цена пред историята за деянията си.
119
1
 
1
 
! Отговори
с нетърпение очаквам преди 1 месец
До 141 Анонимен

името на човек затрил повече от 50 млн души през живота си
118
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Мечтите на Хитлер за Норвегия са същите като мечтите на Фигуранта за България !
Има сериозна заплаха злия дух -Фигуранта да причини непоправими вреди на България !
117
1
 
6
 
! Отговори
ами преди 1 месец
До 139 Анонимен
ако да кажем се осъществи комунистическа утопия това означава , че хората ще бъдат равни с равни права и задължения но просто хората не са мислещи същества а си оставаме животни . при натсиска утопия няма равенство и обществото се развива според вижданията на един субект които не подлежи на контрол което е извратено. комунизма би бил много по хуманен строй , без екслпоатация и постоянно съревноваване за богатства но няма хора които да са подходящи за него строй
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитлер и Сталин НЕ са най-масовите убийци в историята. Далеч даже не са.
Но такъв е кръгозорът на европееца на средна възраст. И целта е вменяването на национална вина на две държави, които по друг начин трудно биха били съкрушени.
115
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно казано, от комунистическата и нацистката утопия, предпочитам второто. А и в Норвегия по фиордите хората живеят в утопична красота, и без Хитлер!
114
8
 
8
 
! Отговори
Бразилия преди 1 месец
Някои псевдопатриотчета ,мислят,че България е щяла да цъфти и процъфтява Ако Хитлер ...дълбоко се заблуждават.Балканците са смятани от Хитлер и ко за диваци,които не могат да се цивилизоват.Тъй че,свалете розивите си очила и четете,четете...може и да Ви влезне нещо в главта.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашият Б.Б. с нещо наподобява А.Й....опиянен в магистралите и магистралките,които вкарва в спалнята си...даже подобрява генофонда,като прави дете на юис дупе...а вчера крои планове за гигантски язовири...
112
2
 
4
 
! Отговори
не е точно така преди 1 месец
До 135 Анонимен
попринцип когато някой е дълбоко вярващ той е опасен за другите хора(може дори и за тези от собствената му вяра но малко по различни). в днешно време някой да вярва истински в каквато и да е религия значи не е много умен и образован. така той може да бъде лесно манипулиран от духовните му водачи и да направи немислими неща спрямо другите . а ако някой ме погледне на криво не бих му обърнал другата си буза.
111
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "чистокръвни ариец" от снимката заедно грузинския сатрап Сталин са най-масовите килъри в историята на света.. Това, че някой е друговерец или е друга националност не означава че престъпник или трябва да го преследваш щото не вярва в твоите идеи или щото те погледнал на криво...
110
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на Хитлер не се сбъдна, но на Меркел ханъм се получи напълни Европа с брадати лекари и физици да оправят генофонда.
109
5
 
9
 
! Отговори
КРAТКО преди 1 месец
Aдолф Хитлер в Моятa борбa прaви пълни СAМОПРИЗНAНИЯ че е ЧЕРВЕН и нaцистите му се клaнят нa изцяло ЧЕРВЕНО ЗНAМЕ

флaгът нa Aвстрия червено_бяло_червено
флaг нa Дойчере черно_жълто_ЧЕРВЕНО

Кaфеви сa децaтa нa Червен джaмиобугaристaн_____вече_____и по кaфеви идaт

Aдолф Хитлер е ЧЕРВЕН ОБЕДИНИТЕЛ нa гермaецa,нaцист,империa и проче
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е, че е имало такива развъдници на хора. Любопитен факт е, че винаги тъмнокосата от група АББА е с такъв произход и неслучайно не иска да е руса.
107
0
 
6
 
! Отговори
Учудени простаци преди 1 месец
Учудени учиндолски чалга прости тикви се чудят още

Адолф Хитлер по собствените му самопризнания е ЧЕРВЕН които е единствения ОБЩ цвят на флаговете на Австрия и Германия

Напада СССР с операция ЧЕРВЕНОКОСИЯ Фридрих Барбароса следвайки принципа че и да победи и да загуби пак ТОЙ ПИЧЕЛИ то ест или САЩ и Ю КЕЙ ще го подкрепят ГЕРМАНИЯ да има ИМПЕРИЯ способна дори да ги разгроми
или САЩ и Ю КЕЙ самички са организатори на болшевишкия преврат от 1917 а германеците са ангелчета
106
2
 
22
 
! Отговори
6 милиона преди 1 месец
Но Сър, няма как да обслужите 6 милиона клиенти с 3 фурни за период от 5 години. Невъзможно е. Холокоста е лъжа!
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво ги беше подкарал той, но се предовери на “доктори”, които казваха каквото иска да чуе.
Малко му оставаше да ги отупа всичките, но с Русия - греда.