Арменските майки от Нагорни-Карабах: Децата на Ердоган бият ли се? Не...

Всички те чакат в убежищата, докато синовете им са на фронтовата линия
1 ное 2020 22:00, Нели Христова
190
Арменските майки от Нагорни-Карабах: Децата на Ердоган бият ли се? Не...
Снимка: BBC

Армения и Азербайджан са във война вече повече от месец. И двете страни претърпяха огромни загуби. Но конфликтът между тях не е само от месец. Спорът за Нагорни-Карабах продължава вече 30 години. И докато боевете са в сила, арменските майки пращат своите синове на бойното поле.

Във войната за Нагорни-Карабах от 1988 до 1994 година 30 хил. азербайджанци и арменци са били убити. Около 1 млн. души е трябвало да напуснат домовете си. Стотици умират по време на 4-дневния конфликт през април 2016 година. А сега поредното поколение млади мъже отново е във война. Арменските майки от Нагорни-Карабах за трети път през тези 30 години се крият в бомбоубежищата.

"Войната се предава от поколение на поколение. Мъжът ми бе убит във войната, а сега и двамата ми синове се бият на границата. Веригата продължава, сякаш никога няма да свърши", казва една от тях. Всички жени не могат да сдържат сълзите си, че отново се намират в тази ситуация.

"Аз загубих съпруга си през 1994 г."

"Аз загубих братята си през 1992 г."

"Свекърът ми умря във войната."

"Зет ми бе убит през 4-дневната война през 2016 г. Той остави две малки деца сирачета."

Конфликтът между Армения и Азербайджан е повлиял на почти всяко семейство. Всички тези жени, които в миналото са изгубили свои близки във войната, отново изпращат момчетата си на фронтовата линия. А там - историята се повтаря. Арменци и азербайджанци са блокирани между брутален открит огън.

Арменските войници рисуват кръстове на униформите си, за да отдадат почит на бащите си, които също са се били във войната или се бият сега, рамо до рамо с тях. "Баща ми също е на фронтовата линия. Всичките ми роднини от мъжки пол са тук. Всички се бием по границата. Само жените и децата останаха у дома", казва един от войниците пред BBC.

"И двете ми деца са на фронтовата линия. Аз и моята съседка бяхме сами у дома", разказва една от жените. Над къщата на приятелката й обаче пада снаряд. За щастие жената оцелява. "Тя беше там съвсем сама. Откараха я в болницата."

"Винаги съм им казвала, че не ме е страх. Ако имат нужда от мен ще отида с тях на фронтовата линия. Какво мога повече да ви кажа за тази ситуация? Не съм единствената, която е в това положение. Има толкова много млади хора. Толкова много. 18-20-годишни", разказва от болничното си легло Роза Саргсян. На 28 октомври снаряд пада и върху лечебното заведение, но възрастната жена вече го е напуснала. В същия ден е нападнат и жилищен район в Азербайджан. 21 души са убити.

Армения признава, че близо 1000 души са били убити в конфликта от началото му през септември. Азербайджан също съобщава за цивилни жертви, но не споделя техния брой.

"Той бе на 19 години. Беше убит от куршум на снайперист край Мадагис. За жалост, в този случай, не можем да обърнем хода на събитията. Но няма да се предадем. Ще се бием до край. Сега погребваме брат си и след това се връщаме обратно на фронтовата линия", казва един от войниците. А през това време семейството на Андраник Газарян го издирва. Неговият брат Ховик е бил убит през конфликта от 1992 година.

"Той не ми каза нищо. Само се обади два пъти за да ни провери как сме и да ни каже, че е добре. Даже не мисля, че е бил повикан във войската. Тръгнал е доброволно. Децата са отчаяни, защото знаят, че няма никаква информация за баща им. Звънят ни всеки ден да ни питат дали знаем нещо. Колко дълго можем да ги лъжем? Те са толкова близки с него", разказва съпругата на Андраник.

"Каза ми: "Мамо, всички тръгват, но аз ще остана тук, да се грижа за теб." А сега къде е? Искам да се прибере и да се грижи за мен. Вчера отидохме в болницата, проверихме всички имена на войници, постъпили там едно по едно, но не успяхме да го намерим", разказва през сълзи майка му.

 "Чувстваме се зле за нашите деца. Отглеждаме ги в бункери, за да отидат да се бият във война. Различните поколения отглеждат децата си в мазета и след това ги пращат да се бият. Това не е правилно! Погледнете всички - плачат. Защо плачат? Една майка държи бебето си в утробата си девет месеца, отглежда го, а след това го праща на границата да се бие. Защо? Децата на Ердоган и Илхам Алиев бият ли се? Не. Само простия народ. Защо нашите деца трябва да се бият?


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
Долу Фашизма! преди 3 седмици
Цитирам бившя президент на Армения Кочерян, който дойде на власт след държавен преврат: "Азербайджанците и арменците имат генетична несъвместимост за съвместно съществуване". Стругарят-фашист и понастоящем мулти милионер бивш президент Саркисян: "След Ходжалъ - арменците разбраха, че можем да посегнем и на цивилни." Въпрос на чест е за нормалните арменци да се разграничат от такива типове!
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зад кулисите на окупацията и войните има абсолютно богати ресурси и непристъпни пари ... Съветските изследвания, проведени с технология преди 50 години, документираха, че в Карабах има златна мина на стойност 54,2 милиарда долара, резервите сега са 550 милиарда долара, бандата на Карабах в Армения, лидерите на диаспората. , САЩ, Канада, Франция, Швейцария, Дания, Германия, Русия, Обединеното кралство компании ограбиха всички мини на Карабах в продължение на 30 г. Имена ... Цифри ... Важна информация от най-голямото грабеж в историята ... СПЕЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАТЕЛНИ ФАЙЛИ ...
146
0
 
7
 
! Отговори
ПТН преди 3 седмици
Пашинян направи голяма грешка като нападна Азарбейджан отново, може би си мислеше, че ще има 1-2 дена сблъсъци малко щеше да си качи рейтинга . Русия и Франция щяха да се намесят. И всичко щеше да е по старому.
Но за 1 месец. те загубиха хиляди войници, воена техника за милиарди, 5 самолета су-25, 40% от окупираните земи.Но икономическите последсвия за Армения тепърва ще се усетят от народа....... Този човек е за публичен разстрел...
145
0
 
5
 
! Отговори
И.Алиев преди 3 седмици
конфликта има две измерения..
1. Нагорни карабах - 20 хил.кв.км (през 92г.)80% от населението са Арменци автономна област в Азарбейджан, но тя не е призната даже от самата Армения.....
2.Окупирани територии от Армения 42 хил.кв.км. - разликата от 22 хил.кв.км. територия през 92г. 98% е населявана от Азарбейджанци, които са изселени принудително 1мил.и хиляди избити след окупацита., които и сега са си останали призрачни градове руини...
144
5
 
6
 
! Отговори
Joko преди 3 седмици
Пропуснах Чеченците.
Българите също сме били племена, но
сме станали народ.
143
6
 
7
 
! Отговори
Joko преди 3 седмици
Преди 7 години, поживях 4 години по тези земи.Както и по земите от другата страна на Каспийско море.Казвам земи не държави и не народи ,защото там има само племена.
И всички тези племена, без диктатура си остават племена.
Не чета резолюций, пактове, интернет и тн.
Споделям личен опит, базиран не на туризъм.
А реален живот, свадби , погебения , безнес , приателства.
Арменци,Азери,Грузинци,Кавказци,Таджики,
Туркмени,Узбеки,Киргизи,Казахи,Каракалпаки.
Само племена.
142
1
 
13
 
! Отговори
Братушка преди 3 седмици
Русия в случая е за международното право и подкрепя териториалната цялост на Република Азербайджан!
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
138 AZ ZERO
Това с гьбата има продьлжение.
И Русия нама да е такава каквата е вярвай ми.
140
0
 
7
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 седмици
Най-интересното в случая е, че независимата автономна република Нагорни-Карабах не е официално призната дори и от Армения. За мен е по-интересно каква ще бъде ролята на Иран в конфликта. Ако забранят полетите от Русия над тяхна територия Армения остава буквално обкръжена без вариант за военни доставки.
139
3
 
2
 
! Отговори
Китара Барабан преди 3 седмици
Какво стана с доказателствата за фосфорните бомби? Арменците, така и нищо не представиха. Той се появиха предположения сега, че те имат фосфорни бомби.
138
9
 
7
 
! Отговори
Az Zero преди 3 седмици
Анонимен
преди 3 часа
2 3
Краят на арменците в Нагорни Карабах е близък. Русия няма да се намеси защото това означава да загуби освен войната в Нагорни Карабах и тази в Сирия и Либия. ...........

Край на Русия при война Русия Турция е доста прекалено. Има и друг филм - една гъба в Анкара една близо до Истанбул и Турция престава да съществува така както я познаваме.
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истината е, че Азърбейджан стопира атаките към Шуша и Лачин от хуманитарни съображения с цел да се остави временно коридор за изтеглящите се бежанци. Също и за прегрупиране, защото на границата с Армения застанаха руски граничари с руски знамена. Дроновете се насочиха към Степанакерт. Най-вероятно Русия ще остави Карабах на Азърбейджан в замяна на пълното анексиране на Армения.
136
0
 
0
 
! Отговори
Az Zero преди 3 седмици
Азарбайджан става част от СССР през 1920 заедно с Нагорни Карабах. През 1923 съветите дават автономния статут защото над 90 процента от населението е арменско. Така че не Русия е проблемът тук а отново Great Britain.
135
0
 
0
 
! Отговори
Az Zero преди 3 седмици
127
Боби
преди 2 часа
4 4
Хорица - Защо започна конфликта в Карабах?
Защото още в СССР разделиха земите АДМИНИСТРАТИВНО А НЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ЕТНИЧЕСКИЯ СТАТУС

Конфликти:
Карабах
Грузия
Молдова
Крим
Чечня
и т.н.


Великобритания дава областта Нагорни Карабах на Азербайджан. СССР дава статут на автономна област в рамките на Азарбайджан
134
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Този конфликт Армения и Азербайджан и Турция са марионетки истината е че запада иска да отнеме влияниетна Русия на Каспийско море и в бъдеще на Китай която е голямата заплаха толкова е просто да си го обесните и дане дрънкате инфантилни глупости ,Израел ,Украина заради това продават оръжие на Азербайджан сигурно знаете против кои са. Иран,Саудитска арабия са против Азербайджан и Турция, защо ли
133
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До атакист

Скоро на изток Бългрия ще граничи с Армения и с Канада на запад.
Да живее велика България!
132
4
 
4
 
! Отговори
атакист преди 3 седмици
По последни сведения арменците превзели азиатския бряг на Истанбул! Свършено е с Турция!
131
11
 
8
 
! Отговори
Малко му е преди 3 седмици
Ердо трябва да го тръшка земетръса всеки месец,белким се осъзнае тоя коч.
130
7
 
1
 
! Отговори
От Арменското МО преди 3 седмици
#DA: На 1 ноември между 20:30 и 23:40 г. се провеждат ожесточени битки в северозападната част на фронтовата линия Artsakh-Азербайджан.
По-специално, в посока две ключови позиции на армията на отбраната, азербайджанските войски с размерите на рота предприемат атака, която е спряна от армейските части в резултат на постоянни междупозиционни битки. Врагът избяга с тежки загуби. Бягащият враг беше блокиран в едно от ждрелите, а арменските сили продължиха операцията по пълно елиминиране на врага с точен минохвъргачен огън.
Вражеска сила с взвод предприе нова атака в същата посока, която също беше
129
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
До Анонимен
"Русия няма да се намеси защото това означава да загуби освен войната в Нагорни Карабах и тази в Сирия и Либия. Сигурен съм че Русия ще жертва Армения заради своите геополитически ламтежи в Близкия изток и Африка"

Глупости на търкалета
1. Армения смени "цвета си" когато Пушилин дойде на власт
Москва ги попита:
Знаете ли какво правите?
Да Знаем, Демокрация, Европа, Запад
2. На Армения не бяха предложени Панцери С1 и още Тор М2Е системи със Сирийски доработки - ТУРКИШ ДРОН РУЛЕЗЗ