Многомилионен град изолиран, спъват експертите на СЗО за Ухан

78 от новозаразените нямат никакви симптоми
7 яну 2021 21:30, Петя Славова
31
Многомилионен град изолиран, спъват експертите на СЗО за Ухан
Снимка: Bloomberg/Billy H.C. Kwok

Многомилионният китайски град Шъдзяджуан е поставен под карантина, след като властите там са регистрирали над 100 нови случая на коронавирус. Всички подстъпи към административния център на китайската провинция Хъбей са блокирани.

От тези мерки са засегнати 10 автомагистрали и една автобусна гара. В целия район училищата са затворени. В широкия периметър на Шъдзяджуан живеят около 11 милиона души. Градът се намира на 300 километра южно от столицата Пекин.

Още по темата

През последните дни в Шъдзяджуан са били регистрирани 117 случая на коронавирус, от които 63 само в сряда. 78 от новозаразените нямат никакви симптоми. Превантивни мерки са взети и в столицата Пекин, както и в съседните на Хъбей провинции.

Тези сцени напомнят за Ухан

Градският район Гаочен, в който живеят около 40 000 души, е обявен за високорискова зона - единствената в момента в цял Китай. Всички негови жители са тествани за коронавирус. И в съседния град Нангон, чието население е 400 000, са направени тестове на всички жители, предава "Дойче Веле".

КПП-та, патрулиращи полицаи, медицински персонал в защитни облекла по улиците, вземащ проби за коронавирус - кадрите, излъчвани сега по телевизията, приличат на тези от Ухан от преди година - града, откъдето тръгна заразата. Тогава със строги мерки, масово тестване на населението и изолирането на цели райони китайските власти успяха да спрат разпространението на заразата.

Ето, че от няколко седмици насам в някои райони на страната биват регистрирани нови инфекции. И макар те далеч да не са толкова масови, както в Европа например, китайските власти са обезпокоени, тъй като това се случва малко преди китайската Нова година на 12 февруари. Тогава обикновено стотици милиони китайци пътуват из страната - много от тях се прибират за празника у дома. Затова и властите бързат да имунизират колкото се може повече хора преди тази дата.

Открити са и мутации на вируса

В южната китайска провинция Гуандун освен това е била открита мутация на вируса, която за първи път беше установена в ЮАР. Според местните здравни власти, щамът е бил внесен в страната от пилот на южноафрикански пътнически самолет през декември. Преди няколко дни в Китай беше установен за първи път и друга мутация на коронавируса, която най-напред се появи във Великобритания. И двата щама се смятат за много по-заразни от обикновения вирус Sars-CoV-2.

Пекин не допуска експертите на СЗО

Международната експертна група на СЗО, която трябва да проучи обстоятелствата, довели до избухването на пандемията, тръгнала от китайския град Ухан, все още не може да започне работа. Външното министерство в Пекин твърди, че ставало въпрос само за някакви проблеми с визите.

Междувременно шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарованието си от това, че китайските власти още не са одобрили мисията на здравните експерти. Китай отрича пандемията да е тръгвала от Ухан и твърди, че тя е избухнала "на няколко места в света" едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Тати преди 3 години
Дали всичко това е действителност? Трудно е да се каже! Китай дават информации които няма как да знаеш дали са верни във всяко отношение! В такава ситуация, би трябвало да се забрани - влизането и излизането от страната! Какъв е този пилот от Южна Африка, донесъл нов ВИРУС! ЦЯЛА ГОДИНА СЗО НЕ СТИГНА ДО КИТАЙ ДА РАЗСЛЕДВАТ СИТУАЦИЯТА И СЕГА КАКВО ЩЕ ОТКРИЯТ?НЯКОЙ ОБЪРНАЛ ЛИ Е ВНИМАНИЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ХЪРВАТИЯ СЛЕД РАЗРУШИТЕЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ И ДАЛ ЛИ СИ Е СМЕТКА КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ТАМ?
25
0
 
12
 
! Отговори
Elf преди 3 години
експертите на СЗО...Xaxaxxaaa.
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДодоДойче Веле си пишат много добре ама на балканските селяни не им харесва защото живеят още в 19 век.
23
3
 
22
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Нито един нормален човек не трябва да вярва нито дума на това, което идва както от Китай, така и от Дойче Веле.
22
7
 
6
 
! Отговори
Свиквайте преди 3 години
Китай е Новият ви Господар!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тръгнала от китайския град Ухан...Нали Доналд Тръмп казваше, че е тръгнала от Китай, а сега като не е на власт обсебвате твърдението му, че точно така!Много ще има да търсите отново такъв като него!
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балалайкаме си, червени/черни, герб/бсп, а идва див капитализъм... Първата ваксина е безплатна, а втората? А третата? Способите на наркодилърите. Първото е безплатно, черпи заведението...
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
18
1
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Семейството.. ? ..Ако все пак то продължава да съществува !
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, спъват. Те са в един отбор. Китайските диктатори мачкат народа, СЗО веднага го дава за пример. Надеждата е тоталитаризмът да завладее света. И ще стане, ако стадото продължава да пасе.
16
3
 
4
 
! Отговори
ДО 15 преди 3 години
А с Китаец бил ли си ?
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой иска да живее в концлагер, Китай е една от най-подходящите дестинации.Бил съм там веднъж, няма да повторя.
14
10
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
пак петята! евала за дисциплината на китайците! никой не говори за ваксини там ??? !СЗО - фарс и са тези от които направиха паниката!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом китайците правят сечено и на маоиста Тедрос Геберейсус с визите значи има какво да крият и от какво да се страхуват да не разбере останалия свят. Колкото и да се изолират и да се пазят пандемията в Китай ще се завърне и ще си вземе своето. Ваксинацията в Китай не е до никъде. За 3 месеца са ваксинирани по малко от 2 милиона при население 1500 милиона
12
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз една година се чудя, защо света си мълчи за чумата, която пуснаха американците?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайски синдром!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от СЗО половин година не успяха да решат официално трябва ли да се носят маски или не.Доктори с купчина дипломи.Срамота!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от СЗО половин година не успяха да решат официално трябва ли да се носят маски или не.Доктори с купчина дипломи.Срамота!
8
5
 
23
 
! Отговори
Скоч преди 3 години
И Ванга го каза още преди години, че те китайците са първоизточника. Първите заразени бяха регистрирани там. А колко ли време са крили за това, никой не може да каже.
7
14
 
17
 
! Отговори
??? преди 3 години
Какво очакват "експертите" от една компрометирана лишена от състоятелност организация като СЗО? Да им кажат, че карантината не важи за тях, а само за другите 11 млн. Вариантите са три:1. От СЗО не се притесняват от т. нар. вирус защото знаят, че всичко е с цел контрол и вируса не е особено опасен2. Ако мислят, че е опасен но въпреки това настояват, значи не им пука за местното население и са готови да убиват за някакви техни нужди3. "Експертизата" е предрешена и отиват, за да изпълнят поръчка

Спонсорирани публикации