Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!

Страната е на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас
111
Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!
Снимка: Правителствена пресслужба

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас.

Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка", изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Министър-председателят специално акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. "Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата бяха обсъдени резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който по същество е Стопанската камара на Австрия в България.

Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар. Резултатите от допитването бяха представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика. Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството.

За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни.

Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
1
 
! Отговори
TRIO BIK преди 3 години
До борис пораМЕЖДУ ДРУГОТО ВЛЮБИХ СЕ..........В ТЕБОМЪЖИ СЕ ЗА МЕН
98
2
 
2
 
! Отговори
TRIO BIK преди 3 години
До борис пораБРАТКО МО, МАЛКО СГРЕШИ ХЪРВАТИН СЪМ! РАДМАМ СЕ, ЧЕ МЕ ОЩАСТЛИВИ С ТАЗИ НОВИНА! ПИШИ МИ НА ANTONIO DIM (ИМА ЕДНО КУЧЕ НА ПРОФИЛНАТА). ЩЕ СИ СУПЕРЗВЕЗДА ПРИНЦЕ! п.с. имам връзки- 3-ти братовчед съм на Магърдич Халваджиян, така че си в добри ръце
97
1
 
3
 
! Отговори
борис пора преди 3 години
до TRIO BIK БРАТКОООО! По някаква случайност да си сърбин? имам чувството, че си защото използваш турцизми. Иначе аз знам, че съм звезда. Казват ми го постоянно ;)) Това е по-скоро стихотворение, но може да го запиша и като песен, ако чак толкова ти харесва. Ариана Гранде е най-хубавата жена на тоя свят и има доста талант тая опашка дето размята ле ле. Иначе ще си помисля дали искам да запиша с теб, малко ме е срам да ме свързват с KSI и Jay1, защото не ги познавам! Иначе звучиш много надежден!
96
1
 
2
 
! Отговори
TRIO BIK преди 3 години
До борис пораБРАТЕ МОЙ, БЪЛГАРИНО СТРАХОТЕН, ЖИТЕЛЬО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ-АЗ РАБОТЯ В МУЗИКАЛНАТА ИНДУСТРИЯ. ЗАПИСАЛ СЪМ ПЕСНИТЕ НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ - KSI, JAY1,BEYONCE, ARIANA GRANDE,MANNY AND TOBY,DUA LIPA , ПРЕСЛАВА, ТРИО BIK И ОЩЕ МНОГО ЗВЕЗДИ! ЖЕЛАЕШ ЛИ ДА ЗАПИШЕМ ТОВА СТРАХОТНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ПЕСЕН? ИМАМ ВКУС И ЗНАМ, ЧЕ ЩЕ Е СТАНЕ ХИТ! ТИ СИ ИЗГРЯВАША ЗВЕЗДА! ЗА КОНТАКТ: FACEBOOK-ANTONIO DIM
95
1
 
5
 
! Отговори
борис пора преди 3 години
както моят любим писател е казал: Тази нощ лежа си аз и си сънувам и с Корнелия Нинова в шампанско плувам.не се събуждамМая Манолова се смее и целува!И изведнъж сме в парламетна - наредба след наредбаБългария пада в голямата безна Боко гледа от престола и вика аз съм президента в чекмеджето има пари, милиони в евра и долари Бойко на престола - да и ох добре, че събуди ме алармата от тоз кошмар ужасен между другото аз съм любимият ми писател но наистина МУТРИТЕ ВЪН И ДОЛУ
94
1
 
3
 
! Отговори
TRIO BIK преди 3 години
БОКО КАКВО УПРАВЛЯВАШ ДОБРЕ БЕ! СЪСИПА НИ НЕРВИТЕ, ПСИХИКАТА И БИЗНЕСА! БОКО, АПЕЛИРАМ ДА СЕ МАХНЕШ ОТ ПРОБИТИЯ ТИ СТОЛ И ДА ДАДЕШ НА ПО-КОМПЕТЕНТНИ ХОРА ДА УПРАВЛЯВАТ НАШАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ! НЕ ТИ ЛИ ПИСНА. САМО ГЛ,ПОСТИ РЪСИШ И В ПЕСНИ ТЕ ОСМИВАТ! ПИСНА МИ-ЖИВОТА МИ ПРОВАЛИ, ДЕЦАТА МИ РАЗБИ С ВАШИТЕ ЛЪЖИ! МАРШ БОКО, МАРШ БАНДИТЕ! ЩЕ ВИДИШ ТИ КАКВО ТЕ ЧАКА КАТО СЕ МАХНЕШ КИРЛИВАТА СТАЯ В ПАРЛАМЕНТА....НАЙ-ЛЕКОТО-ЗАТВОР! ЕЙЙЙ БОКО САМО ДА ТЕ ВИДЯ, ЩЕ ТИ СКОЧА НА ГЛАВАТА И ЩЕ СТРЕЛЯМ В НЕБЕТО.
93
1
 
0
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Да Бойко,ЩО ЕТО БИЗНЕС И ИМАЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС.ОДГОВОР ................НЕМА,ЗАЩОТО ТИ САМ КАЗА : ,,НЯМА ГЕНЕН МААТЕРИАЛ ".
92
2
 
1
 
! Отговори
Четвъртък преди 3 години
Да ти пикам на инвестициите, в родопите се работи за концерни, за по 700-800 лева. И се говори, за бойковите фабрики..
91
2
 
2
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници.
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с мешник жалък мухобойко срам че си Българин
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** жалък мухобойко срам че си Българин
88
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
"управляваш" На мааааа си оная работа мутро бивше и борче след 1989 г! Ти си един Бивш комунистически Бо к л у к и С М Е Д! НА ТЕЗИ ИЗБОРИ>СИ ПЪТНИК др Борисов! ЗА тежб ще гласува само МЛАДОТО НЕУРИЕНТИЕАНО ПОЛОЛЕНИЕ АМЕРИКАНОФИЛИ! -:(((((( Време за ШУТ ПО ЗАДНИЦИТЕ ВИ ГЕРБЕРСКИУ КРАДЦИ!!!
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86 Краде се яко в президентствтвото, заради Пламен Узунов България трябва да връща 6 млн "спестени" от променената от него сделка с джиповете за МВР, при служебното правителство,където е бил министър.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен89 Мутрите са в президенствтвото и на Позитано 20. Някои са в Дубай, в Белград.Факт.
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен87 Шута ви го бие ГЕРБ вече 4 пъти, напоследък си го биете сами шута, с гафовите, които произвеждате.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата под "управляваме пандемията" разбира да трупа кюлчета и пачки, а хората нека умират без дори да стигнат до болница
83
3
 
5
 
! Отговори
мак преди 3 години
т.лупа може да управлява джипка. Пандемия не се управлява, ама откъде да знае това недоученият еднокнижник. Ще видим, колко инвеститори ще се хванат на въдицата.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е другарю Борисов. Ти си единствения в света който "управлява" пандемията.Играем си на отвори и затвори. Продължавай така че на 4 април ще ти БИЕМ ШУТА ЯКО.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на приказки само, на приказки. Най-вече се краде и се говорят лъжи от мутрата-премиер.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам ме е, че този ни е премиер!

Спонсорирани публикации