Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.


728
Още от За да се разбираме
5 вредни съвета, които да не следвате
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
609
0
 
0
 
! Отговори
dd преди 3 седмици
до 604 - това къде го прочете? 'Щотото аз такива травмирани не познавам, ако на теб ти се струва, че всички около теб са такива ... може би не всички са великани, а ти си джудже ?
608
0
 
0
 
! Отговори
Марта преди 3 седмици
До 578
Коментарът Ви е перфектен.Добре би било хората да се информират за ТАВИСТОК.
607
0
 
4
 
! Отговори
Марта преди 3 седмици
"Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването." В тези университетски болници да не би да оказват здравни услуги според пола на пациента?А как ще преименуват детеродния орган на жената,известен в момента като матка?И какво финансиране са получили същите болници за да променят езиковата си политика с цел определящи себе си пациенти като различни да не се чувстват потиснати?
606
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 3 седмици
Интересно ми е отношението на мюсулмаснката общност към това нововъведение!
Групата TransActual ми е ясна.
605
0
 
3
 
! Отговори
ист преди 3 седмици
Детето ще се обръща към майка си с думите - хей дупка, към баща си- хей без дупка.
В българският език ще се премахнат мъжки и женски род. Ще говорим като ромите - един дупка...
604
1
 
7
 
! Отговори
Reo преди 3 седмици
Ако Ричард Лъвското сърце беше жив днес щеше да получи инфаркт след 2 минути престой в Англия, нищо че сърцето му е "лъвско".
603
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ковид, д ж е н д ъ р и и още хиляди простотии налазиха тоя свят. Писна ми!
Да идва вече тоя Апофис и да се свършва! Пълен провал сме!
Дано следващата цивилизация е по-разумна!
602
0
 
45
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
А нормалните хора няма ли кой да ги защитава, че като гледам оставаме по-малко от джендерастията. Ще забраняват думите майка и майчинство ли ? А тези гниди кой ги е раждал тогава? Да не са правени в епруветка ? Вие сте срам за човечеството !
601
0
 
0
 
! Отговори
Марта преди 3 седмици
Коментар 626 е до коментар 555
600
1
 
11
 
! Отговори
Марта преди 3 седмици
До коментар 55
Какво е общото между таланта и сексуалната ориентация на талантливите хора?Таланти има и сред хетеросексуалните индивиди.Болшинството от хората с различна сексуална ориентация не парадират с нея и не изискват някакво особено внимание или привилегии.Не приемам тезата да черпиш дивиденти от различността си вместо от качествата си.Крясъците за права са от страна на ЛГБТ-а задълженията къде са?
599
0
 
8
 
! Отговори
дядомраз преди 3 седмици
За жалост нещата лека полека вървят в тази посока. Това е официална политика в която са задействани големи сили и средства.
598
0
 
28
 
! Отговори
Либералите настъпват преди 3 седмици
Интересно докъде ще доведе цялата тази лудост. И докога "мълчаливото мнозинство" ще мълчи...
597
0
 
2
 
! Отговори
какъв преди 3 седмици
Протгрес
596
0
 
12
 
! Отговори
Айдеее преди 3 седмици
И тез байдънясаха!
595
0
 
14
 
! Отговори
някой преди 3 седмици
Да спрат да ползват и думата човек. То само на неидентифициран кукувец могат да му дойдат подобни неща в тиквата.
594
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бяхме позабравили за новите ценности. Евроценностите от къде идвали виж ти.
593
0
 
12
 
! Отговори
отговорчо преди 3 седмици
До Питанчо

Пишеш щуротии.
Психично е положението на човек, който не се чувства добре в тялото си.
592
0
 
33
 
! Отговори
? преди 3 седмици
Кога ще има някаква защита за нормалните хора?
Каква е тази сила, която защитава изкривеното?
Лично аз нямам против разбиранията на никой и не виждам, защо някой трябва да налага собствените си изисквания.
591
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Питанчо, сега освен думите 'майка' и 'майчинство' и родителите ли искаш да забраниш, защото са хетеросексуални? Последното нали знаеш, че дори не е истинска дума, защото само такива като теб я употребяват?
590
33
 
2
 
! Отговори
Питанчо преди 3 седмици
Много сте зле бре хора. Не осъзнавате какво пишете.
Избивате вашите комплекси и чувство малоценност върху различните хора.
Предавате си психичните травми от вашите родители на своите деца и нападате хората около себе си. Много травмирани хетеросексуални родители, когато са били деца са били възпитавани, че секса е нещо мръсно, забранено и много лошо и всичкото това с цел да държат родителите децата си до 35 - 45 годишна възраст девствени. Тези хора са толкова силно травмирани и ги избива агрес

Спонсорирани публикации