Отслабване с расителна диета - какво трябва да знаете?

Има шест основни вида
19 фев 2021 21:42, Дарена Найденова
3
Отслабване с расителна диета - какво трябва да знаете?
IStockphoto

Диетите вече се превърнаха в ежедневие за всеки от нас. Независимо дали ги спазваме за по-добра фигура или по здравословни причини, постоянно гледаме какво и по колко ядем. Наред с физическата активност, правилният хранителен план може да помогне за цялостното здраве на организма, като поддържа енергията и тонуса ни.

Някои от нас заложиха на кето диетата, която набра огромна популярност през последните години. Тя изключва въглехидратите, като целта е да влезете в процес на кетоза, при който тялото започва да използва мазнините като източник на енергия. По този начин започвате да губите излишни калории и да отслабвате. Учените обаче не са много съгласни с този хранителен режим, като твърдят, че той стресира твърде много организма и не е ефективен в дългосрочен план.
 
Други пък решиха да се насочат към средиземноморската диета, която няколко години подред е обявена като най-добрата. Тя включва морски деликатеси, риба и всякакви ястия от Средиземноморието. Според експерти, режимът е добър, тъй като е разнообразен и в същото време изключва всички лоши и вредни храни.
 
Освен тези две нашумели диети, към списъка се присъединява и още една – растителната. Славата ѝ нарасна значително, като през последната година милиони хора по света решиха да я следват. Затова решихме да ви разкрием как да започнете растителна диета и какви рискове и ползи крие тя.
 
Какво е растителна диета?
 
Растителната диета се състои предимно от растителни хранителни източници като плодове, зеленчуци, боб, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена и масла. Някои диети на растителна основа обаче включват малки количества животински продукти. „Ключов момент за тези, които обмислят този хранителен режим, е, че не е задължително да бъде всичко или нищо. Всяка промяна е в състояние да предизвика значително въздействие върху здравето, ако се прави по правилния начин“, казва Минди Хаар пред Insider.
 
Има няколко вида растителни диети:
 
► Лакто-вегетариански: Диета, която изключва червено и бяло месо, риба, яйца и птиче месо, но позволява млечни продукти като масло и мляко.

► Ово-вегетариански: Диета, която изключва червено и бяло месо, риба, птиче месо и млечни продукти, но дава възможност да ядете яйца и яйчни продукти.

► Лакто-ово вегетариански: Диета, която изключва червено и бяло месо, риба и птиче месо, но позволява яйца и млечни продукти.

► Пескатариански: Лакто-ово вегетарианска диета с добавяне на риба.

► Флекситарен: Лакто-ово вегетарианска диета с прием на месо от време на време.

► Веган: Диета без никакви животински продукти, включително яйца, млечни продукти, месо или мед.
 
Какво е позволено и кое забранено при различните растителни диети, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спорт,мезика и пластика и щипка фантастика.Диетите само могат да навредят.....
1
1
 
4
 
! Отговори
Леле Мале преди 3 години
Стига с тези псевдо диети. Ако човек иска да задържи читаво тегло и да е здрав трябва да поддържа правилен хранителен и двигателен режим цял живот. Изключването на цели хранителни групи е адски вредно.

Спонсорирани публикации