Магнезий - как да си го набавите тази пролет?

Тиквените семки го съдържат
25 мар 2021 20:48, Дарена Найденова
5
Магнезий - как да си го набавите тази пролет?
IStockphoto

Магнезият е минерал, който регулира кръвната захар, кръвното налягане и нервната система. Въпреки че той е основно хранително вещество, много от хората не приемат необходимата дневна доза, което може да доведе до здравословни проблеми.

Причината се крие в грешно изградените диети, които сами си налагаме и смятаме, че те ще ни помогнат за бързото отслабване. Понякога обаче се лишаваме от храни, които са важни за правилното функциониране на организма и системите в него. В част от диетите липсват богати на магнезий храни като листни зеленчуци, семена и бобови растения.
 
Включването на повече храни, богати на магнезий, предотвратява появата на дефицит и ви помага да се предпазите от някои сериозни проблеми. Ето какво трябва да знаете за това от колко магнезий имате нужда и кои храни го съдържат най-много.

Колко магнезий ни е нужен?
 
Препоръчителната дневна доза магнезий за повечето здрави възрастни е между 310 и 420 милиграма, но това може да варира в зависимост от пола и възрастта.
 
Консумацията на магнезий чрез диетата е по-добре от приема на добавки. Това е така, защото храните, богати на минерала, осигуряват и други питателни вещества като фибри и калций. Ако обаче не можете да получите достатъчно магнезий от храната, добавката може да ви помогне. Преди да предприемете такава стъпка, трябва да говорите с вашия лекар, за да разберете каква е правилната доза и колко често трябва да пиете добавките.
 
Тиквени семки
 
Един от най-добрите източници на магнезий са тиквените семки. 120 грама от тях съдържат 168 милиграма магнезий, което е около 40% от препоръчителния дневен прием за мъжете и 52% за жените. Тиквените семки също така съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да подобрят сърдечносъдовото здраве и да намалят възпалението.
 
Кои други храни са богати на магнезий, вижте в материала на Tialoto.bg

А ако търсите още здравословни съвети и начини за влизане във форма, не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Най- бързият начин да снабдите с магнезий някой е - да му теглите един трасиращ куршум...
3
1
 
2
 
! Отговори
кажи ми как преди 3 години
да си набавя мангизий
2
3
 
6
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Ако чакаш от тикви да набавиш нещо полезно просто няма да стане,щото в тях няма нищо! Вервай те ми! Освен да пикаете повече !
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте пaтешко месо. В него има много магнезий.

Спонсорирани публикации