Италианският Робинзон Крузо се предаде: Напуска остров Будели

Мауро Моранди е единственият обитател на острова от 32 години
27 апр 2021 22:15, Нели Христова
25
Италианският Робинзон Крузо се предаде: Напуска остров Будели
Снимка: Instagram

Мауро Моранди, който бе известен като италианския Робинзон Крузо, тъй като в продължение на 30 години живее сам на средиземноморски остров, обяви, че най-накрая ще се предаде на натиска от властите и ще напусне острова. Той ще се премести в малък апартамент.

Още по темата

81-годишният Мауро Моранди попада на Будели, остров край Сардиния, известен с розовия пясък, през 1989 г., след като катамаранът му се разваля по пътя към южната част на Тихия океан. В случайна игра на съдбата, Моранди открива, че пазачът на острова е напът да се оттегли. Той се отказва от плаването из Тихия окен, продава лодката си и поема ролята на пазач на острова.

Оттогава Моранди, чийто дом е бивш приют от Втората световна война с изглед към залива, се е запознал с всички скали, дървета и животински видове на суровия остров. Той споделя, че е решил да напусне в края на месеца, след като е получил няколко заплахи за изселване от властите на националния парк Ла Мадалена, които управляват Будели от 2016 г. Те искат да си върнат острова и да го превърнат в това, което е описано като център за екологично образование.

"Отказах се от битката", казва той пред The Guardian. "След 32 години тук ми е много тъжно да напусна острова. Казаха ми, че трябва да преустроят къщата ми и този път изглежда наистина са се заели с това", споделя той

Властите на националния парк твърдят, че Моранди е направил промени в сградата без необходимите разрешителни.

Моранди, родом от Модена в Централна Италия, каза, че ще се нанесе в малък апартамент в близката Ла Мадалена, - най-големият остров на архипелага. "Ще живея в покрайнините на главния град, така че просто ще ходя до там, за да пазарувам, а през останалото време ще се държа за себе си“, каза той. "Животът ми няма да се промени много, все пак ще виждам морето“, смята той.

Що се отнася до Будели, той каза: "Надявам се, че някой ще може да го защити толкова добре, колкото аз".

Години наред Моранди охранява острова без проблеми. Разчиства пътеките му, поддържа девствените му плажове и разказва на малкото туристи за екосистемата на Будели.

Но ролята му там бе застрашена, когато частната компания, собственик на острова, фалира. Плановете да бъде продаден през 2013 г. на Майкъл Харт, бизнесмен от Нова Зеландия, който се ангажира да запази Моранди като служител, бяха осуетени на фона на протести и намеса на италианското правителство. През 2016 г. сардински съдия постанови островът да бъде върнат като публична собственост.

На туристите е забранено да се разхождат по розовия плаж на Будели, откъдето често е бил разграбван пясък, и да плуват в морето от 90-те години на миналия век, но могат да посещават острова през деня с лодка и им е позволено да се разхождат по пътека зад плажа.

През последните години няколко петиции привлякоха хиляди подписи в подкрепа на задържането на Моранди на острова. Многобройните му привърженици изразиха разочарованието и гнева си на страницата му във Facebook в неделя.

"Няма думи ... унищожаването на рая ще започне", пише Кармелия Мангано, докато Мирела Дела Векия казва: "Не мога да си представя Будели без защитата на Мауро ... трябва да се съпротивлявате!"  А Салваторе Сечи призова жителите на другите острови от групата Ла Мадалена да се "бунтуват срещу тази несправедливост".


25
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен1 преди 2 седмици
Слава на Русия и Китай.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 2 седмици
В Турция етническите българи да имат право да се гласуват само тези, които са раждани след 1960 година, и когато станат на 80 години вече да нямат право да гласуват. А техните деца да нямат право да гласуват, защото са етнически българи. От какво се притеснявате? Това е нашата държава и правилата са наши.
13
0
 
1
 
! Отговори
Вазов преди 2 седмици
Борисов се хвали, за пътищата, за добавката от 50 лева за пенсионерите. А всъщност тези пари са от Европейсият съюз и е длъжен да го направи това. А ако не беше ЕС. Парите от нашите данъци само за джоба му нямаше да стигнат,както за него така и за всичките от неговата партия. А парите от нашите данъци къде са? За помощи на маргиналите ли? За тези,които не не ни уважават. Ако искат ц.....е да получават помощи трябва да имат задължения към държавата, да си плащат осигуровките и вноските за пенсия, а помощите им трябва да бъдат намалени или направо спрени. Защото не ги интересува какво се сл
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
­B­­­и­­­ж­­т­e­­­ ­­м­­­o­я­­т­­a­­ ­т­­и­­й­­­н­ ­­п­­­y­­­т­­­к­­a­ ­-­­ ­W­­­W­­­W­­­.­R­­­U­­1­­­7­.­C­L­­U­­­B­
11
0
 
0
 
! Отговори
Учоден преди 2 седмици
До Очуден

Пиши съ "исзлаз: бе нигръмутник!
10
0
 
0
 
! Отговори
baggio82 преди 2 седмици
До Анонимен

И къде казва, че е негова?
9
5
 
5
 
! Отговори
Очуден преди 2 седмици
"...по пътя към южната част на Тихия океан" Не знаех, че Средиземно море има излас към Тихия океан
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5

Ако някой се засели някъде и минат 10 години, земята става, ако никой не оспори това.
7
0
 
17
 
! Отговори
Брутално но Истина.. преди 2 седмици
Сега някой италиански общинар от мафията ще направи необходимите промени в кадастриалния план на острова за да може предприемчив бизнесмен да започне строежа на луксозна"подпорна стена" с два ресторанта,бар и спа ценътр точно там,върху розовия пясък и животът ще тръгне нормално и спокойно.

Островчето с неговата уникална природа и близост до Сардиния и Корсика го прави доста привлекателно за туристическия бизнес.
На някой италиански бизнесмен му е писнало да чака дъртия Мауро ***.
6
0
 
11
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 2 седмици
До 5: Прочети разказа "Горски дух" на Николай Хайтов. В него се описва същата ситуация като тази от статията горе.
5
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Не ги е срам !

Неговата къщичка? Да не би да я е купил? Това е ПУБЛИЧНА собственост и като такава принадлежи на обществото, а не на един конкретен човек. Много романтично звучи как го "гонели" и го защитавате, но ако някой реши, че еди коя си градинка е негова и се засели на нея, веднага ще го подгоните с полиция, нали?
4
9
 
0
 
! Отговори
Ей сега преди 2 седмици
Кьщички през крив макарон ще гледаш
Вьтре на топло вместо да досаждаш от сутрин до мрак
3
0
 
6
 
! Отговори
Няма преди 2 седмици
Да им се дадем на тия навлеци
2
0
 
28
 
! Отговори
Не ги е срам ! преди 2 седмици
Прогониха добрият старец от къщичката му....!?
1
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аман от будели

Спонсорирани публикации