Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко

Протестите промениха живота на много хора в Беларус
2 юни 2021 22:00, Нели Христова
141
Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко
Снимка: БГНЕС

Преди месеци народът на Беларус се опита да свали президента си. Отговорът беше брутален, като президентът Александър Лукашенко дори стигна до там да отклони и насилствено да приземи самолет в Минск, за да изпрати в затвора един от критиците си - Роман Протасевич. Запада отговори със санкции, но Русия е плътно зад гърба на Беларус.

"Мисля, че ни е нужна само една искра, за да запали всичко отново", казва Олга.

Но желанието за промяна е стигнало до задънена улица. Животът по улиците на Минск сега изглежда спокоен, подреден. Но миналото лято президентските избори започнаха политическа криза в Беларус, която все още се усеща, и която промени живота на много хора.

Левон е собственик на бар, но и активист от опозицията. По време на протестите е арестуван и не вижда сина си в продължение на 6 месеца.

"Да не виждаш сина си толкова дълго, да нямаш никакъв контакт, това е трудната част. Когато ме освободиха, заснех видео, в което се вижда, че синът ми ме разпозна, но вече не знаеше как да се държи с мен. Срамуваше се", разказва Левон.

Големите тълпи изпълниха улиците на Беларус след изборите през август, настоявайки за промяна. Лукашенко понякога подвиваше крак, но не успя да падне.

"Властите увеличават репресията все повече и повече. Те мислят, че ако се отпуснат, хората отново ще излязат на улицата", казва Левон. Неговото време със сина му е ограничено - той все още трябва да прекара една година в обществено полезен труд някъде далеч от дома. "Мразя Лукашенко. Никога няма да му простя. Ако изляза от затвора и нищо не се е променило, просто ще напусна страната. Не мога да живея повече така."

Много други вече са напуснали Беларус. Тези, които са останали, предпочитат да държат главите си сведени. Страната е виждала много протести през историята си, но не и от такова ниво. Много хора се намират зад решетките, а онези на свобода се страхуват да говорят, защото не знаят кого ще погнат властите. Сега е ред на журналистите.

Васил е нервен да говори пред BBC, но жена му, която е известен редактор на новини, наскоро е била арестувана. Той очаква да разбере дали срещу нея са повдигнати обвинения.

"Разбира се, че имам надежда, но тя е малка", казва той. Сайтът Tut.by вече е блокиран, офисите му - затворени, а Марина и половината й екип са зад решетките за финансови измами. "Марина беше готова. Това е много опасна работа в това опасно време."

Но Васил е оптивист. Според него, първата крачка е направена: "Хората са уморени. Те искат промяна и няма връщане назад. Не можем да изказваме мнението си или да излизаме на демонстрации, но никой не е променил вижданията си."

Съпругът на Олга вече е почти година зад решетките. През цялото това време единственият й контакт със съпруга е чрез писма. Те се виждат само в съда: "Не чухме присъдата, просто се гледахме един друг. Показахме си сърчица с ръцете си", разказва тя. Павел получава седем години затвор за организиране на масови протести. "Това е много дълго време. Ако излежи цялата присъда, синът ни вече ще е тръгнал на училище, когато излезе от там. Разбира се, че хората се страхуват, но е нужна една искра за да запали всичко отново. Сърцата ни са разбити, защото хората умират в затвора. Готови сме да направим всичко, което можем, но не знаем какво ще се отрази на здравето на онези зад решетките", допълва Олга.

 


141
Още от Страната
Сигнал от Helpbook: Строител затвори с бариера общински път в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
8
 
! Отговори
Не преди 1 седмица
"... народът на Беларус се опита да свали президента си" ?! Нищо подобно! Опозицията, управлявана и ФИНАНСИРАНА от Националния фонд за демокрация (NED) - агенция на САЩ, се опита да свали президента Лукашенко. Народът на Беларус НЕ СЕ Е опитвал да свали президента си.
114
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Чуждите агенти, вкл тези призоваващи за смяна на управлението с удобно на чуждите сили, трябва да бъдат съдени и после в затворите.Както е навсякъде по света.
113
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Беларус нацията си показа, че не желае близост с голташка поробиетлска Русия. Но диктаторът си е диктатор... Русия бе отритната от целия свят и отдавна е фалирала. Никой не иска руски летящи Москвич-и и допотопно оръжие. Никой. Остава им единствено да продават нефт насам-натам, но и на това му се вижда краят.
112
1
 
3
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Казват, че парадокс има, когато Моше хвърля пари на улицата, а Левон ги събира и го гони по улицата, за да да му ги връща.
111
1
 
3
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Казват, че парадокс има, когато Моше хвърля пари на улицата, а Левон ги събира и го гони по улицата, за да да му ги връща.
110
6
 
0
 
! Отговори
Вова преди 1 седмица
До Словянин Хайде марш при джуджето ПУ.
109
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 седмица
Вчера се запознах с един московчанин,един грузинец и един украинец. И тримта са приятели и ги обединява омразата към хитлрово-сталинистките отломки Путин и Лукашенко. Заедно са във Вайона и очакват решение за политическо убежище. Парадоксалното е,че на две крачки от Вайон, в Биариц, Путинови май започнаха да продават имоти като къщата на Стравински и едно замъче до градския фар. Достойият и бедничък Путин! И докато Путин и Ердоган "творчески" си създават имидж на бени родолюбци хора мрат в затв
108
2
 
12
 
! Отговори
За свободата преди 1 седмица
В материалът е пропуснато, че към първоначалните си искания за отстраняване на Лукашенко от президентския пост, водачите на протестите са добавили и искания за приватизация на основните държавни предприятия в Беларус. Тогава опозицията е загубила подкрепата на голяма част от хората. Това, което те виждат в съседните страни на тяхната държава, ги е подсетило, че приватизацията означава в страната им да се настанят чужди господари, а местните хора да бъдат превърнати, фактически, в техни роби.
107
2
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 1 седмица
Латвия - преди влизането в НАТО - 3,5 мил население. Сега - 2,7 мил. Украйна - преди "Майдана" - 45 мил, след него - 37 /3 мил в Донецките републики, останалите умрели или 2-ро-3-то социално равнище, т.е. бели роби на Запад/. Българско - по-зле от Латвия, Украйна, Литва, Румъния. Честита "демокрация", т.е. ИЗМАМА.
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само не разбрах, за какво му е на Лука да отвлича самолет, че да залавя някакъв Протасевич? Какво му зависи толкова от този дребосък?
105
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Интелекта Напушва ме смях когато някой си сложи за име точно това, което най-му липсва. Русофилите сте особено ярки примери: Българин, Истината, Интелекта ....
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Искри Русофилите постоянно говорите за война, включително на Русия срещу собствената ви родина, сега сте се "загрижили" за това кой на какво ще се грее. Лицемерието ви е в кръвта.
103
2
 
13
 
! Отговори
Искри преди 1 седмица
Казват си го в прав текст протестърите: искат всичко да пламне. А те кво? Ще се греят на пожара.
102
9
 
5
 
! Отговори
109 преди 1 седмица
да, например гледаме Германия как страда от Англосаксонците- от разрушена от Русия държава за 10г става 3-а икономика в света!абе скрийрте се бе, руски кавали, с лъжите си!
101
0
 
9
 
! Отговори
108 преди 1 седмица
другара, опстоянно копваш тия опорки. Значи да си против русия , си против България??Ало, 2021 сме! Събуди се! Предател!
100
2
 
14
 
! Отговори
Хора бдете преди 1 седмица
Там където се намесят англосаксонците започва разпада и унищожението
99
4
 
12
 
! Отговори
Интелекта преди 1 седмица
не го вярвах ,но вече знам сайта обслужва интересите на американското посолство и не само тук ами дневник,блиц ,пик и много други.Сайтове антибългарски вземащи пари за антируска и прозападна риторика .Наистина падението на българската журналистика е тотално и повсеместно.Факт.Но 70 % от мислещите българи знаят ,че това са лъжи пропаганда ,добре че съм от тези 1% свръх интелигентни мислещи хора .Тук се осведомявам само за прогнозата за времето.
98
11
 
4
 
! Отговори
бг преди 1 седмица
Там където стъпи руски ботуш се възцарява Империята на злото.Хора бдете !
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КАСКЕТ, АБЕ КВИ СА ТИЯ РУСКИ КАВАЛИ , ДЕТО ШЕТАТ ТУК???АРЕСТУВАЙ ГИ БЕ!
96
10
 
5
 
! Отговори
физика преди 1 седмица
при увеличение на налягането се повишава температурата докато накрая се стига до взрив.Белоруския хитлер ако е учил физика трябва или да отхлаби налягането или да бяга нарвеме при своя руски приятел докато не се развил румънския вариант взрив и демонтаж с ключ калашников

Спонсорирани публикации