Как престъпници си купуват паспорти и сменят самоличността си във Вануату?

За малката държава това е основен източник на приходи
18 юли 2021 17:47, Нели Христова
14
Как престъпници си купуват паспорти и сменят самоличността си във Вануату?
Снимка: БГНЕС

Противоречива схема за "златни паспорти", управлявана от тихоокеанската държава Вануату, даде на над 2000 души, включително множество съмнителни бизнесмени и лица, издирвани от полицията в страни по целия свят, гражданство през 2020 г., а с него и безвизов достъп към ЕС и Великобритания, разкрива The Guardian.

Сред получилите гражданство чрез програмата за подкрепа за развитие на страната са сирийски бизнесмен със санкции от страна на САЩ срещу бизнеса му, заподозрян севернокорейски политик, италиански бизнесмен, обвинен в изнудване на Ватикана, бивш член на известна австралийска мото банда и южноафрикански братя, които са обвинени в ограбване на криптовалута на стойност 3,6 млрд. долара.

Схемата за "златни паспорти" позволява на чуждестранни граждани да купуват гражданство за 130 000 щатски долара в процес, който обикновено отнема малко повече от месец - и всичко това, без никога да стъпват в страната.

Рекламирана от агенциите като една от най-бързите, евтини и най-разхлабени схеми за "златен паспорт" навсякъде по света, програмата за подкрепа за развитие предоставя неограничен безвизов достъп до 130 държави, включително Великобритания и страните от ЕС. Вануату работи и като данъчен рай, без данък върху доходите, корпорациите или имуществото.

Експертите предупредиха, че схемата е узряла за експлоатация, създавайки задна врата за достъп до ЕС и Обединеното кралство и позволявайки на транснационалните престъпни синдикати да създадат база в Тихия океан, а данъчните закони на Вануату правят страната привлекателно място за пране на пари.

Път към нови идентичности

Програмата за "златни паспорти", която осигурява на правителството на Вануату над 116 милиона щатски долара през миналата година, е силно противоречива от стартирането си през 2017 г.

Но досега знанията за това кой е купил паспорти чрез схемата бяха мътни.

Поредица от вътрешни правителствени документи, получени от The Guardian чрез схемата за свобода на информацията в страната, подробно посочват името и националността на всеки получател на паспорт на Вануату чрез програмата за подкрепа за развитие на страната и програмата за участие на Вануату през 2020 и януари 2021 г.

След едномесечно разследване, включващо търсене на публично достъпни съдебни записи, избирателни списъци, смъртни актове, следи в социалните медии и дискусии с полицията и източници от цял ​​свят, медията успява да потвърди самоличността на десетки лица в списъка на Вануанту.

През 2020 г. Вануату издава около 2200 паспорта чрез тези програми - повече от половината (около 1200) били на китайски граждани. След китайците най-разпространените националности на получателите на "златни паспорти" са нигерийска, руска, ливанска, иранска, либийска, сирийска и афганистанска. Двадесет души от САЩ, шест австралийци и шепа хора от Европа също са сред кандидатстващите.

Схемата за гражданство чрез инвестиция (CBI) не е незаконна и много страни по света предлагат програми за CBI. Има много законни причини за кандидатстване, включително подобрена свобода на движение или необлагаеми офшорни банкови привилегии.

Експертите по сигурността обаче предупреждават, че лекотата, с която хората могат да купуват паспорти от страната, както и достъпът до други държави, който тя разрешава, може да я превърне в привлекателна схема за членове на транснационални престъпни синдикати, които да създадат легитимна база в Тихия океан.

"Не само, че могат да пътуват през ЕС или да създават бизнес, един от проблемите е възможността да се създадат тези мрежи, особено когато Тихия океан става все по-голям център за трафик на наркотици", казва Хосе Соуса-Сантос, специалист по тихоокеанската политика в Австралийския тихоокеански колеж по сигурност. "А данъчните закони на Вануату за полуубежището го правят много привлекателен за пране на пари."

The Guardian установи, че редица кандидати за "златен паспорт" във Вануату са силно замесени в сложна мрежа от офшорни бизнеси, като някои притежават черупкови компании без забележима бизнес дейност.

Соуса-Сантос добавя, че друга потенциална опасност са хората, които получават гражданство във Вануату и след това законно променят името си там, което на практика им дава нова идентичност.

"Това е един от реалните рискове", обяснява той. "Ако сте човек, който представлява интерес и който е успял по някакъв начин да премине процеса на финансовото разузнаване на Вануату, след като получите гражданство, можете да промените името си и, разбира се, да можете да влезете в страни, където вашият криминален произход не би ви позволил."

В една брошура, рекламираща програмата за подкрепа на развитието на страната, агенцията отговаря на въпрос дали получателите на паспорти могат да променят името си. "След като получите гражданство, можете да промените името си, като ни изпратите писмо, което обяснява мотивацията ви зад това и паспортът ви ще бъде издаден с новото ви име", пише в брошурата.

В отговор на тези опасения Роналд Уорсал, председател на Службата и комисията по гражданството на Вануату, заяви: "Вануату е подписал повечето международни санкционирани договори и през последните години е ратифицирал такива договори, забраняващи транснационални наказателни синдикати да работят в рамките на юрисдикцията и като такива е трудно за международните престъпни синдикати да създадат база във Вануату."

Той също така уверява, че страната провежда проверки, преди да позволи законна промяна на името.

Загриженост на страна на ЕС

Както ЕС, така и ОИСР продължават да изразяват загриженост по отношение на мерките за надлежна проверка, принуждавайки Вануату още миналата година да обещае, че ще засили проверките в опит да изчисти имиджа на програмите.

Въпреки това, документите показват, че още през януари 2021 г. Вануату продава паспорти на лица, които са участвали в измами, наложени са им санкции, а някои дори са издирвани от полицията в родните им страни.

Списъкът представя списък с колоритни герои, включително шеф на ФИФА, принцеса от Емирство и нигерийски телевангелист -  The Guardian не твърди, че някой от тях е участвал в неправомерни действия или престъпна дейност.

Медията идентифицира и бившия подкрепян от ООН премиер Файес ал Сарадж. Сарадж е само една от редица видни политически фигури, закупили гражданство на Вануату. Тъй като споразуменията за прекратяване на огъня на Либия се разпаднаха през януари 2020 г., Сарадж получи паспорти за него и семейството му - кандидатствайки с името на съпругата си. След като подаде оставка през март тази година, той напусна Либия.

Други политически фигури включват Алаа Ибрахим, бивш сирийски губернатор на провинцията в Дамаск, и Винай Мишра, бивш индийски политик. В момента Мишра живее във Вануату и е изправен пред обвинения в корупция в Индия, които, според неговите адвокати, той оспорва.

Други хора, получили паспорти от Вануату, включват:

- Амер и Райс Каджи, основателите на криптовалутна инвестиционна платформа Africrypt, които са обвинени от адвокатите на бившите си инвеститори в "крипто разграбване", в което се твърди, че изчезват биткойни на стойност около 3,6 млрд. долара.

- Джанлуиджи Торзи, италиански бизнесмен, обвинен в изнудване на служители на Ватикана в размер на 15 милиона евро по време на закупуването на ценен имот в Лондон. Торзи отрича тези неправомерни действия.

- Хайям Гарипоглу, турски банков магнат, хвърлен в затвора заради скандал с присвояване на милиони долари, а също така осъден на затвор за приютяване на племенника си, след като племенникът му убива 17-годишно момиче.

- Гали Белкецир, противоречивият бивш ръководител на алжирската жандармерия, военната сила на страната, отговаряща за прилагането на закона, срещу който има четири заповеди за арест.

- Халед ал-Ахмад, сирийски бизнесмен и близък съветник на президента Асад, също е получил гражданство на Вануату през юни 2019 г., според документи, получени отделно от The Guardian.

В отговор на запитванията на The Guardian за лицата, Флойд Мера, директор на звеното за финансово разузнаване на Вануату, заявява: "Четейки вашия списък, повечето имат обвинения, висящи разследвания и текущи съдебни производства срещу себе си. Малцина от тях имат заведени дела срещу себе си след получаване на гражданство от Вануату. Ако има съществени присъди срещу някое от тези имена, тяхното гражданство може да бъде отнето."

Той добавя: "Занапред ЗФР ще извършва засилени проверки на имената, посочени във вашия списък. Ако някое от тези лица има наказателни присъди, ЗФР незабавно ще информира Службата за гражданство за актуализираната информация."

The Guardian също смята, че старши политик от Северна Корея и съпругата му са получили гражданство, след като са кандидатствали за схемата с китайски паспорти.

Имената на мъж и жена, кандидатствали за паспорти миналата година, съвпадат с имената на известен старши политик от Северна Корея и съпругата му, въпреки че медията не успява да потвърди самоличността на двойката.

На хартия Вануату пречи на гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Йемен и Северна Корея да получат гражданство, освен ако не могат да докажат, че са пребивавали извън тези страни повече от пет години. The Guardian обаче успява да идентифицира редица кандидати от онези държави, които са пребивавали в черните списъци на страните към момента на кандидатстване.

В документа се появява името на сирийски магнат, който се занимава със строителство и недвижими имоти, и който има редица санкции срещу бизнеса си. Абдул Рахман Кити е закупил гражданство във Вануату само няколко седмици след като САЩ налагат санкции срещу част от бизнесите му.

Уорсал, от Службата и комисията по гражданство на Вануату, заявява: "Молбата на Абдул Рахман Кити е подадена преди да бъдат наложат санкции срещу редица от неговите бизнеси и към момента, в който молбата му е постъпила пред комисията за проверка и ЗФР, няма неблагоприятни констатации срещу него. Така комисия одобри молбата му."

Той добавя, че Кити също е предоставил доказателство за пребиваването си извън Сирия в продължение на пет години, преди да кандидатства. Комисията по гражданството ще разследва допълнително гражданството на Кити.

Източник на приходи

Вануату е една от най-бедните страни в света, като Световната банка определя БВП на глава от населението на 2780 щатски долара. Страната е силно задлъжняла, до голяма степен поради природните бедствия, които са я засегнали. След осакатяващ циклон през 2014 г. съотношението на държавния дълг към БВП се повиши от 23% на 47% през 2018 г.

Продажбата на паспорти е най-големият източник на приходи за правителството на Вануату, като анализът на Investment Migration Insider установява, че той представлява 42% от всички държавни приходи през 2020 г.

През юни 2021 г. правителството отчита бюджетен излишък въпреки пандемията от COVID-19, главно благодарение на продължаващото търсене на гражданство, а правителството използва печалбите за изплащане на дългове.

"Има заслуга от схемата", казва Ралф Регенвану, опозиционният лидер на Вануату. "Просто трябва да заработи много по-добре, отколкото досега."

Запитан какво предимство има за Вануату, Регенвану е откровен. "Пари. За държава с много ограничени ресурси това са пари."

Регенвану казва, че трябва да се приложат по-стабилни процеси за проверка на кандидатите, по-специално влизането в сила на заповед, издадена от бившето правителство - в което той е бил външен министър - през март, с което се разпорежда международна специализирана фирма да бъде ангажирана с надлежна проверка.

"Единствените проверки се провеждат от звеното за финансово разузнаване и очевидно, както разбрахте, това е напълно неадекватно. Нашето ЗФР очевидно няма капацитета", допълва той.

Уорсал казва, че "правителството е в последния етап да ангажира европейска международна реномирана фирма, която да подпомага VFIU в процесите на надлежна проверка".

Но мнозина във Вануату възприемат схемата като оскърбление на суверенитета на младата страна, която постигна независимост от Франция и Великобритания през 1980 г. след почти десетилетие на борба.

Ати Джордж Сокоману е ключова фигура в борбата на страната за независимост през 70-те години и е назначен за президент на фондацията на Вануату през 1980 г. Той казва, че схемата за пари за паспорти "помрачава" визията за свободен и горд Вануату, за която се бориха по време на движението за независимост.

"Евангелието, което проповядвахме, беше свързано с връщането на земята от ръцете на чужденците - че трябва да имаме собствен паспорт, че ще бъдем свободен народ, трябва да имаме свое собствено знаме и да бъдем някой в ​​лицето на този свят", обяснява той. "Ние се борихме за свободата си и я спечелихме. И защо да нарушаваме суверенитета и собственото си достойнство, като ставаме роби отново, продавайки собствения си паспорт на други хора?" 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
no name преди 2 години
Стигнах до "черупкови компании" и спрях да чета. Изразът "shell corporation" не се превежда буквално (shell - раковина, черупка), а означава компания, която съществува само на хартия - без офис, служители, дейност и т.н, т.е. фиктивна компания. Вземете си наемете някой служител със сносен английски, че с гугъл преводач се излагате като кифли.
13
1
 
0
 
! Отговори
Паспортен Трол преди 2 години
Не само паспортите, но дори и с нови имена физиономиите им, DNA, пръстови отпечатъци остават. Така че споко - не могат да се скрият.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от тях са с липсващи кракожия и наричат останалите "гои"?
11
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Великобритания и Франция имат още силно влияние в тази държава. Благодарение на тях тази държавица имат безвизов режим за ес, а и защото там и на британски Вирджински острови перат парите си. Цели държави и държавни компании перат в тези две офшорни държави. После реват на ес, че нямат пари и така до безкрай
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само престъпници. Има и много хора, които просто иксат да бъдат забравени, иама такива, преследвани от мафиоти (като родните в парламента), има и жертви на зли режими (като тези в САЩ и Германия) ...Не бързайте да съдите добрите хора, толокова бързо!!!
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпратете статията на пълничкия политик от ромски произход от село Банкя! Мисля, че го касае сериозно.
8
6
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Каракачанов и ВМРО са били там като Експерт Консултанти .
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
очакваме бб Винету там ще се премести да живее
6
3
 
10
 
! Отговори
И братята галеви, преди 2 години
мафиотите ортаците на мутрата сестра мая галева костинбродската лъжа, са граждани там, естествено вече с други имена
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата идинтичност на Божков - Фейсал Бин Череп !
4
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БЛЯ БЛЯ БЛЯ ! ПОЛУЧАВАТ САМО БЕЗВИЗОВ OДОСТЪП ДО ЕС И НИЩО ПОВЕЧЕ ! ВАНУАТУ НЕ Е ЧАСТ ОТ ЕС И САМО ИМА СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕС И ВАНУАТУ ЗА БЕЗВИЗОВ ДОСТЪП!
3
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Братя Галеви там ли са :))))
2
4
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Фалшиви документи за самоличност се правят и продават в цял свят ! Стига да знаеш къде да търсиш !.Жена ми навремето как мислите я докарах в България от другия край на света ? Сега ми вика ,че съм магаре ! Като се замисля --права е ! Магаре съм !
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък нашия шкембе Каракачан войвода ги продаваше на макетата почти на безценица!Ама инфлационна и незначителна държавичка сме..кво да се прави!?

Спонсорирани публикации