Синът на Муамар Кадафи: Хората, които ме заловиха, сега са ми приятели

Той даде първото си интервю от 6 години насам
2 авг 2021 22:45, Нели Христова
51
Синът на Муамар Кадафи: Хората, които ме заловиха, сега са ми приятели
Снимка: БГНЕС

Сейф ал Ислам Кадафи, син на либийския диктатор Муамар Кадафи, свален и убит от бунтовници през 2011 г., даде първото си интервю от шест години насам. Кореспондентът на „Ню Йорк Таймс“ успя да открие Сейф ал Ислам в околностите на град Зинтан в северозападната част на страната и да го попита как планира да се върне в либийската политика.

Синът на Кадафи оцеля по чудо в либийската революция. Преди 10 години конвоят му попадна в засада и синът на диктатора, който активно подкрепяше баща си от самото начало на въстанията, беше заловен от малка група бунтовници. Днес групата, която го залови, се превърна в негов съюзник, разочарована от идеалите на революцията.

„Представяте ли си, хората, които ме заловиха, сега са ми приятели“, казва Сейф Кадафи.

Нови избори очакват Либия през декември - първите след гражданската война, която признатото от ООН правителство в Триполи води с войските на генерала от либийската армия Халифа Хафтар. Гласуването беше отлагано няколко пъти. През 2018 г. Сейф ал Ислам искаше да участва в тях като кандидат на Народния фронт за освобождение на Либия, но в последното си интервю той не каза недвусмислено, че ще се кандидатира през декември.

Независимо от това, синът на Кадафи е уверен, че би могъл да обедини страната в момент, когато носталгията по ерата на баща му изглежда е на върха си. Подобно на мнозина в Либия днес, той вижда Арабската пролет като провал.

"Те изнасилиха страната - тя е на колене. Няма пари, няма сигурност, няма живот. Отидете на бензиностанция - няма да намерите гориво. Ние изнасяме петрол и газ за Италия - осветяваме половината от страната - а често нямаме електричество в родината си. Това не е просто поражение, това е фиаско ", казва синът на полковник Кадафи за революцията през 2011 г.

Победата на Сейф би била символичен триумф за арабските автократи, които също като него се вбесиха от Арабската пролет. Тя също би била приветствана в Кремъл, който участва в политиката в Близкия изток, финансирайки страните в конфликта и изпращайки наемници в региона, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Синът на Кадафи се приема сериозно в Либия днес - неговите поддръжници участваха в преговорите за съставяне на правителство след края на последната гражданска война и досега те успяват да заобиколят всички правила, които биха могли да попречат на Сейф да се кандидатира за президент.

Самият той изглежда решен да опита. По време на интервюто той отказа да бъде сниман анфас и поиска да бъде сниман само в профил. В отговор на молба как обяснява това, той каза: "Не съм бил с либийския народ от десет години. Трябва да се върнете бавно, като в стриптийз. Трябва да си поиграете малко с тях."

Наследникът на Кадафи вероятно ще бъде подкрепен от други чуждестранни играчи с интереси в Либия, но кампанията му може да бъде възпрепятствана от факта, че Международният наказателен съд в Хага иска да го съди за престъпления срещу човечеството, а либийският съд го осъди на смърт още през 2015 година. За Съединените щати, които оглавиха либийската кампания, която свали бащата на Сейф, завръщането на династията на Кадафи ще бъде удар за репутацията им.

Преди началото на либийската война на Запад считаха Сейф ал Ислам за най -добрия кандидат за либерални реформи в Либия. Той е живял в няколко западни страни, включително Великобритания, бил е в контакт с прогресивни политолози и е казвал, че страната му се нуждае от демокрация.

Въпреки това, с началото на първите демонстрации на либийските бунтовници, Кадафи решително застана на страната на баща си. В една от речите си през 2011 г. той каза, че революцията ще доведе до разпадане на страната и „реки от кръв“. По ирония на съдбата днес мнозина вярват, че по ръцете му има по -малко кръв отколкото при много от командирите на либийските милиции, отбелязва американският журналист.

„Можете да наречете случилото се гражданска война или смутни времена, но това не беше революция“, казва той. Според него целта на бунтовниците е унищожаването на централизираното правителство, без което Либия с нейната племенна система просто престава да съществува.

Днес Кадафи подкрепя идеите на баща си и изобщо не критикува неговото управление. Кореспондентът го попита за „Зелената книга“ на Муамар Кадафи - произведение, подобно на произведенията на Мао или Гурбангули Бердимухамедов, което всички либийци по време на неговото управление са били задължени да познават от детството.

Не беше лудост“, казва Сейф ал Ислам. „Ставаше дума за неща, които всички постепенно започват да разбира днес“.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
54
 
! Отговори
до Assassin преди 2 месеца
Либия беше по-богата държава от доста Западно Европейски държави по времет на диктатора Кадафи! Западно еврпейските държави "демократично" разграбиха Либия и конфискуваха над 500 милиарда долара на Либия!!! Ирак беше светска държава с над милион хистияни, с образована младеж, мнозина от иракчаните с носталгия си спомнят за Садам Хюсеин и с ужас за американските затворнически надзиратели в Ирак! Ние вече 30 години не сме братя с РФ, а със САЩ! И как мислиш, българина днес по-добре ли живее????
17
43
 
10
 
! Отговори
Assassin преди 2 месеца
Другаре, режимът на Кадафи беше политически стриптийз със СеСеСеРейски режисьори и постановчици. Подобни режими не издържат много. За пример, виж ситуацията в соц.лагера и прегръдката на "братята" ни.
16
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да целува ръка, че не са го опушкали и да се крие надълбоко в либийските пясъци.
15
14
 
60
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Където е стъпил западен ботуш, трева не никне. Успех на Либия и дано се възстановят по-скоро от погрома.
14
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е явно там си нямат велик лидер като Бойко или Слави да ги оправи. Кадафито наистина беше голяма работа и направи чудеса в Либия. Ама братята американци му светиха маслото щото стана неудобен.
13
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оооооо стига моля ви се. Това Либия е толкова неудобна тема.
12
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е имаха пари Либийците. Дойдоха Натовците и локалните им бунтовници. Взеха се едни пари и се отстрани още една фигура на дъската.Норвежците отказаха да влизат и хазарите им спретнаха клането на Брайвик.
11
25
 
11
 
! Отговори
Роко преди 2 месеца
Тоя за една секунда ми заприлича на Радев.
10
7
 
64
 
! Отговори
Лошия Кадафи преди 2 месеца
плащаше по 750$ помощ за безработица когато заплатата на медицинска сестра беше 1000$. За първи брак Кадфито даваше еднократна безвъзмездна помощ от 65 000$. Кадафито започна да строй водопровод, който щеше да промени цялата Сахара и основа Африканска Банка за да избегне доларовия грабеж и изрита всич1ки евреиски корпорации от Либия - малко след това евреите му организираха революция и го обявиха за диктатор
9
13
 
1
 
! Отговори
Alb 11g преди 2 месеца
Аре бас майсторе ,,
8
7
 
27
 
! Отговори
Анархист преди 2 месеца
Любопитното е, че уважавам абсолютната монархия. И не, няма конфликт. Когато хората не живеят добре скъсяват с една глава ръста на монарха. Идва нов. Хората не живеят добре - аре търкул на тиквата. И така докато се напаснем!
7
8
 
35
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 месеца
Либия не съществува като самостоятелна държава. Там са три племена със собствени закони и правила. Практически говорим за три държави. Оправия няма да има скоро.
6
13
 
3
 
! Отговори
е преди 2 месеца
мойе и да е киурд
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Меч на Исляма...
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Перверзник е тоя Мен на Ислама... В арабска държава седнал за стриптийз да говори...
3
17
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Малък Тошко премиер... като дедо си бай Тошо :)))
2
16
 
14
 
! Отговори
Кадаиф преди 2 месеца
Представям си. Тва е като тука, дето "свалиха" комунистите.
1
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тая новина едва ли някой го интересува в бг, а може и да греша, малко ли арабели си имаме