Забравените деца на ИДИЛ: Без бъдеще и перспектива

Скоро те ще могат да държат оръжие
30 сеп 2021 15:25, Нели Христова
23
Забравените деца на ИДИЛ: Без бъдеще и перспектива
Снимка: БГНЕС

Лицето й e бледо за иракчанка, кръгло и обрамчено от къдрава черна коса. Веждите й са гъсти и разрошени - няма много салони за красота в лагера ал-Хоул в Сирия, но те добавят допълнителен характер към погледа, който лесно можем да си представим като засмян, поне докато още беше жива.

Входната рана в дясната й буза от изстрела с пистолет, който я убива, е чиста, кръгла и посивяла по краищата, когато Ислям Хайтам е намерена мъртъва в канавка край лагера. Тя е на 17 години, 74-то лице и трето дете, убито тази година в ал-Хоул, гигантския лагер за семейства на бойците от "Ислямска държава" в североизточна Сирия.

Никой не знае защо Ислям е убита, поне не и сред лагерните власти. 20 000 жени, облечени в черно, които окупират иракската и сирийската част, може и да имат представа. Те кимват съзнателно, когато ги питат за момичето, чували са за убийството й, но бързат и отказват да говорят за това.

Асаишите, кюрдските сили за сигурност, които патрулират в лагера, не се справят по-добре с разпита на обитателите, които живеят в палатките, съседни на тази на Ислям. Независимо дали става въпрос за избор или страх, кодът на омерта е силен сред жените на ал-Хоул.

Почти сигурно е, че момичето е наказано за "престъпление" според преценката на вътрешните полицейски сили на "Ислямска държава", "Хисбаа", която все още действа в ал-Хоул, извън полезрението на властите.

Изглежда твърде млада, за да я смятат за шпионин, което би било нормалното обяснение. Може би става дума за някаква младежка "небрежност", може би тя не е уважавала грешния човек. "Не знаем защо", казва Мохамед Башир, администратор на лагера пред The Times. "Може би са я убили, защото са искали да я убият."

Ал-Хоул е съвременен феномен, забравено от Бога място, което никой не може да забрави, празнина в съзнанието и съвестта на света. Неговите обитатели нито са пренебрегвани, нито някой се грижи за тях, нито са осъждани, нито им помагат - просто колективно са поставени извън съчувствието и изкуплението.

Когато се разкрива възрастта на Ислям, новината идва като шок. Тя е била на 13 или 14 години, когато пристига в ал-Хоул и вероятно е била на десет или дори по-млада, когато родителите й са започнали пътуването, което я е довело до Сирия.

Или може би не е имало "пътуване" като такова. Жителите на ал-Хоул включват семейства, избягали от боевете и бомбардировките на войната на коалицията срещу ИДИЛ в Западен Ирак, само за да останат блокирани зад линията на ИДИЛ, тъй като последните й войски над границата бяха заобиколени от Сирийските демократични сили.

SDF бяха съюзници, ръководени от кюрдите на Запада в Източна Сирия и сега администрират нейната територия, включително лагерите.

Подробностите за живота на Ислям са толкова неясни, колкото и тези около смъртта й. Никой не претендира за тялото й. Никоя майка не я е оплаквала, никой не е записан като неин родител в лагера или някъде другаде.

Дали обаче това означава, че е била сирак, не може да се каже със сигурност. Иракските и сирийските семейства бяха разпръснати по планини и пустини от десетгодишната война.

Сираче или обичана дъщеря, отговорна или невинна, джихадистка, престъпница или ученичка, тя е едно изгубено дете. Никой, освен служителите на лагера, не присъства на нейното погребение в общинското гробище на ал-Хоул извън града - една пуста купчина надгробни плочи и прясно изкопани купчини пясък на миля от лагера. Дори и местните вестници, споменаващи за смъртта й, не са я назовали по име.

Ислям не е най-младата от 74-те души, починали тази година в ал-Хоул, тъй като беззаконието се разпространява неконтролируемо в лагера. 15-годишно момче беше убито на 23 март, а 16-годишно - две седмици преди това. И двамата бяха застреляни. Асаишите са провеждали набези, търсейки оръжия, но въпреки това те са контрабандни. Шестдесет и две деца са починали по други причини.

Хората се изнасят контрабандно. Последното често срещано престъпление, казват от Асаишите, е изнудването, тъй като жените с външни контакти се стремят да съберат 10 000-15 000 долара, които са им нужни, за да си купят пътя към свободата. Парите пристигат през търговския обект на лагера - полуформалната мрежа за парични преводи, която работи в целия Близкия изток и извън него.

Властите ограничават трансферите до 300 долара, но това само увеличава броя на хората, от които трябва да се търсят пари, често със заплахи.

Ум Ахмед, 35-годишна жена в лагера, каза, че е една такава жертва. Пазарувала с 11-годишния си син Ахмед. Съпругът й е в затвора. Ахмед е едно от щастливите деца, които могат да ходят на училище в лагера.

Има 58 000 обитатели на ал-Хоул, от които около 60 % - 35 000, са под 18 години. От тях само около един на всеки пет посещават уроци редовно, казва Башир. Останалите се скитат около палатките си или, когато остареят, създават проблеми. В края на краищата има много малко значение за тяхното съществуване тук или в бъдеще.

"Момчетата, които бяха на 11, когато дойдоха тук, сега са на 13 или 14", казва Башир. При липса на формално образование джихадистката индоктринация изглежда най-вероятният начин да запълни празните им умове. "След още две-три години те ще станат достатъчно големи, за да носят оръжия. Какво ще правим тогава?"
 
Някои семейства, общо 2500 души, бяха преместени този месец от ал-Хоул във втория лагер на североизточната част на Сирия в ал-Родж, който е дом на Шамима Бегум - булката на ИДИЛ, която също беше само дете, когато пристига в Сирия, но се озова в капан за  цял живот. Сирийците нямат намерение да освободят бившата ученичка от Източен Лондон, а британското правителство няма да й позволи да се върне у дома, дори и да лежи в затвора.

Тя е една от около две дузини жени с предимно западен произход в много по-малкия лагер ал-Родж, които са изхвърлили забрадките си в знак на отхвърлянето на идеологията на ИДИЛ. Казват, че решението им носи нарастващо ниво на заплаха за тях и децата им.

"Хвърлят камъни по мен, а децата им тормозят моите", казва една от приятелките на Бегум, която е давала интервюта преди, но сега иска името й да не се използва. Верните на джихадистите в лагера четат новините на контрабандни смартфони и заплашват с отмъщение. Самата Бегум също запазва мълчание. Тя говори дълго този месец пред ITV и BBC, но липсата на достъп до външния свят означава, че тя никога не може да каже какъв ще бъде резултатът за нея. Вече няма какво повече да каже.

Но всички жени са съгласни, че ал-Родж, считан някога за по-безопасна, по-добре контролирана среда от ал-Хоул, става все по-опасен. Хората, пристигнали неотдавна, според властите на лагера, са от най-закоравелите чужди, не сирийски или иракски, джихадистки семейства. Те се държат отделно, но жените заявиха, че вярват, че в крайна сметка ще бъдат интегрирани, което ще влоши заплахата за самите тях.

По ирония на съдбата бягството от ал-Родж се оказва почти невъзможно, но се казва, че някои от най-известните жители на ал-Хоул, включително високопоставени жени в ИДИЛ, са си проправили път към Идлиб, бунтовническото укрепление на северозапад Сирия.

За децата, които са оставили след себе си, бъдещето се проточва безкрайно. "Тук съм от четири години", казва 29-годишната Хафида, холандка, която твърди, че е била подведена да се присъедини към съпруга си в Сирия, а след това е държана там против волята си. "Изглежда като цял живот."

Тя има три деца, най-малкото, родено след като пристига в лагера. То седи спокойно и слуша западна музика, считана за харам (забранена) в останалата част от лагера. С нея е Кимбърли Полман, канадско-американска гражданка.

Те също изглежда нямат видимо решение по делата си. Децата на западните жени, в някои случаи светлокоси, играят в прахта.

"Спасете децата" казват те. 1163 млади хора са репатрирани от двата лагера от 2017 г. Но страните, подготвени за това, са приключили работата си. Цифрата за тази година се увеличава до 14. Великобритания е взела общо четири от общо 60 с претенция за гражданство.

"Не мисля, че някой знае какво се случва, когато оставим тези деца тук", казва Полман, която преди това е работила като медицинска сестра. "Не мисля, че някой все още знае какво правим тук."


23
Още от Избори 2021
Изборите 2 в 1 - прецедент в историята, кой кого на 14 ноември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
на 16 преди 2 седмици
то и аз в българия съм без бъдеще и преспектива
21
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 2 седмици
Вижте си нашите деца! Тръгнали да жалят ИДЕЛските. Мноо важно!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До #безбашибозук "Тази статия трябва да ме умили за башибозука, рязал глави ли?" ....., Турция участва в терора над тези хора, тя е събирателния и разпределтелния център, според една вдовица на такъв човек, оцеляла, защото е избягала от ужаса и е европейка, но съпруга и е бил убит!
19
1
 
8
 
! Отговори
Просълзих Са преди 2 седмици
Пратете ги на баба Меркел - жената излиза в пенсия, може да ги гледа. Ще им плете елеци.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Хюго БосХюго Бос е съдействал на нацистите, нали? А тези наивни, нещастни хора, са вкарани в чужди игри и са жертва на тези игри, гледах за такива хора ,те дори не са знаели къде отиват ,някои не са знаели дори за кой ще се омъжат или оженят, а след като пристигнат са били контролирани тотално, след това избити, хората казаха ,че от Турция и през Турция са ги подлъгвали да заминават, която е била като разпределителен център за такива наивни и нещастни хора,пращани на смърт
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак Гугъл е превеждал, а Нели не може и да чете на български.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статията мирише на либерастия !
15
1
 
5
 
! Отговори
#безбашибозук преди 2 седмици
Тази статия трябва да ме умили за башибозука, рязал глави ли?
14
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 седмици
Тези *** сами гнусни, дори ако чета само за тях. И либерастоболшевиките искат да ни напълнят с тезиприсъствието им тук е пълна обида и тези грозни оркоподобни са били тук близо 5 в, смятайте какво са били принудени дедите ни да понасят.
13
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Пишете за българските деца, които живеят бедно, или за лечение на които се събират капачки. За пустеещи села без лекар и полицейска защита и живота на хората там. За състояние на болници в провинцията. Тук проблеми не липсват, тъй че пишете, през ден ако може.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще отидат в Германия разбира се там ги чакат със зайчета, а Франция аз вече я числя като държава от Северна Африка, Европа си заминава и я чака хиперинфлация скоро време, ѝАмериканците не ги интересува те заедно с канадските богатства са най-богатите на всичко , Русия и Китай също не им дреме , така че скоро време пребогатия Хер Флик нема да има зелена енергия да зареди зеленото колело,автобуси,коли и тл. енергия свърши а Германия няма никакви ресурси да тя е колкото Полша, Англетата добре напус
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стотина кила ***, правилно използвани, ще свършат чудесна работа.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДА РЕВНЕМЛИ СЕГА А?
9
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 седмици
А за забравените етнически българчета що не пишете? Безродници!
8
1
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 2 седмици
На схванах същината.Но в едно съм твърдо убеден-светът на исляма,е свят на безчовечвост,жестокост и мрак.Но защо самият този свят не иска да тръгне в друга посока?Можете ли сами да си отговорите?Няма друга човешка религиозна общност,която да има такива проблеми.В света на исляма убийството не се счита за сериозно провинение,човешкия живот няма стойност.И въпреки всичко този свят не иска да се промени.
7
2
 
3
 
! Отговори
защо преди 2 седмици
човеколюбивите комбойци и еврогейци не решат въпроса им,нали само реват за човешки права
6
1
 
9
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 седмици
САЩ ще се сетят за тези деца след години, с малко оръжие и подходящи думи и ИДИЛ 2.0 рилийз е тук :))
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много хора на тази планета са без бъдеще, за съжаление. Докато отрочето на слугата берач на малини емигрант в Англия е без бъдеще заради празните глави и грешното мислене на родителите му, все пак има шанс да успее, ако попие нещо от някой можещ. За жалост, не така стои въпросът с десетки милиони деца по света. Трудно е да избягаш от някои места, даже невъзможно. Ако в Индия дори от най-ниската каста можеш да преуспееш, то в арабския свят единственият изход е бягството.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като помислиш колко хора са без бъдеще на този свят, може би ще полудееш :)) Да му мислят техните политици, защо все опира до "лошите" бели хора :)
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
стига с тази проаганда за талибани и за идил. не ни интересува. държава на хиляди километра живееща в 14 век. Оставете ги там. Гледайте родното блато