Промените в климата: Близо 50 града ще потънат, сред тях е и Бургас

Учени настояват да се вземат мерки
14 окт 2021 20:15, Нели Христова
194
Промените в климата: Близо 50 града ще потънат, сред тях е и Бургас
Снимка: Climate Central

Глобалното затопляне е факт, а покачването на температурите на Земята води до историческа суша, смъртоносни наводнения и бързо топене на ледовете в Арктика. Това, от своя страна, причинява стабилно покачване на морското равнище, което според учените ще продължи десетилетия.

Ново проучване от Climate Central, изследователска група с нестопанска цел, показва, че приблизително 50 големи крайбрежни града ще трябва да приложат "безпрецедентни" мерки за адаптация, за да предотвратят воден апокалипсис - морето да погълне голяма част от най-заселените им райони. Сред тях е и Бургас.

Анализът, в сътрудничество с изследователи от Принстънския университет и Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата в Германия, доведе до поразителни визуални контрасти между света, какъвто го познаваме днес, и нашето подводно бъдеще, ако планетата се затопли само с до 3 градуса по Целзий преди индустриалните нива.

През август учените съобщиха, че светът вече е с около 1,2 градуса по Целзий по-топъл от нивата от преди индустриалната революция. Те твърдят, че температурите трябва да останат под 1,5 градуса - критичният праг, за да се избегнат най-тежките последици от климатичната криза.

Но дори и в най-оптимистичния сценарий, при който глобалните емисии на парникови газове започват да намаляват още днес и стигат до нула до 2050 г., глобалната температура все още ще достигне върх над 1,5-градусовия праг, преди отново да започне да пада.

При по-малко оптимистични сценарии, където емисиите продължават да се покачват след 2050 г., планетата може да се затопли с 3 градуса още през 2060-те или 2070-те години, а океаните ще продължат да се издигат десетилетия след това, преди да достигнат пикови нива.

"Днешните ни избори ще определят нашия път", казва Бенджамин Щраус, главен учен в Climate Central и водещ автор на доклада, пред CNN.

Изследователите от Climate Central използват глобални данни за надморската височина и населението, за да анализират кои ще са частите от света, които ще бъдат най-уязвими от покачването на морското равнище. Най-концентрирани те са в Азиатско-тихоокеанския регион.

Малките островни държави, изложени на риск от "почти пълна загуба" на земя, се казва в доклада, а осем от първите 10 области, изложени на повишаване на морското равнище, са в Азия, като приблизително 600 милиона души са изложени на наводнение при сценарий на затопляне от 3 градуса .

Според анализа на Climate Central Китай, Индия, Виетнам и Индонезия са в първите пет държави, които са най-уязвими за дългосрочно покачване на морското равнище. Изследователите отбелязват, че това също са държави, които са добавили допълнителен капацитет за изгаряне на въглища през последните години.

През септември проучване, публикувано в списание Nature, установи, че близо 60% от останалите на планетата петрол и природен газ и 90% от неговите запаси от въглища трябва да останат в земята до 2050 г., за да имаме по-голям шанс да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над доиндустриални нива. Повечето региони по света, според него, трябва да достигнат пика на производството на изкопаеми горива сега или в рамките на следващото десетилетие, за да избегнат критичния климатичен праг.

Ако планетата достигне 3 градуса, Climate Central съобщава, че приблизително 43 милиона души в Китай ще живеят на сушата, която се очаква да бъде под нивата на отлив до 2100 г., като 200 милиона души живеят в райони с риск от повишаване на морското равнище в дългосрочен план.

С всяка част от степента на затопляне, последиците от изменението на климата се влошават. Дори с ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса, според учените, екстремните метеорологични явления по света през лятото ще стават все по-тежки и по-чести.

Над 1,5 градуса климатичната система може да започне да изглежда неузнаваема.

Според доклада на Climate Central приблизително 385 милиона души в момента живеят на земя, която в крайна сметка ще бъде залята, дори ако емисиите на парникови газове бъдат намалени. Ако затоплянето е ограничено до 1,5 градуса, покачването на морското равнище би засегнало сушата, населена от 510 милиона души днес. А ако планетата достигне 3 градуса, линията на прилива може да нахлуе над сушата, където живеят повече от 800 милиона души, установява проучването.

Авторите отбелязват в доклада, че ключово предупреждение в тяхната оценка е липсата на глобални данни за съществуващите крайбрежни защити, за да се проектира изцяло експозицията на издигащи се морета. Независимо от това, те признават, че поради въздействията, наблюдавани днес при последните наводнения и бури, градовете вероятно ще обновят инфраструктурата, за да избегнат влошаване на въздействията. Но крайбрежната инфраструктура струва пари. Богатите държави като САЩ и Обединеното кралство биха могли да си позволят тези мерки, но нациите с ниски доходи могат да бъдат изоставени.

И докато много малки островни държави са заобиколени от мангрови гори и коралови рифове, които биха могли да защитят земите им от издигащите се морета, затоплянето води до подкисляване на океана и други форми на унищожаване на околната среда, които застрашават подобни защитни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 145, Мусала означава лицето на Бог, Челобог да се превежда и нарича този връх
148
0
 
2
 
! Отговори
Добрева преди 2 години
ГЛУПОСТИ ! Тази *** Христова написала ГЛУПОСТ !!!
147
2
 
2
 
! Отговори
КОКО преди 2 години
Цените на жилищата в МЕДЕН РУДНИК ще хвръкнат до небето
146
3
 
1
 
! Отговори
щом преди 2 години
БАНКЯ няма да потъне,кво ме интересува
145
5
 
6
 
! Отговори
Мелинда гейтсова преди 2 години
Глупости на търкалета. оредната манипулация за промити мозъци, които лапат мухите.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят за нов локдаун - този път извинението ще е глобално затопляне. Предполагам ще измислят редица "ваксини" и против него? Прозрачни сте.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рамзан Кадиров - Защо да не отпускат, след като повечето хора ще си ги върнат с лихвите? А след това, че ще ти потъне къщата си е твой проблем, не на банката. Вярно, че ще има малък процент на такива, които не връщат заемите и банката ще им вземе къщите, но или ще ги продадат (ако все още не са потънали), или ще ги пишат загуба и толкова, но тази загуба със сигурност няма да е по-голяма от печалбата от лихвите, които са платили всички останали. Ти банките не ги мисли с тези лихви...
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако приемем, че тези промени са заради СО2, то чудите ли се още, защо сме в локдауни и защо искат ваксинка за 70% от световното население? Еми за да се намали консумацията т.е. консуматорите. Хубав ден!
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия учени са като тези, които вече две години плашат с ковид.
140
0
 
6
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 2 години
ГЕОЛОЗИ ДОКАЗАХА НАГЛИ СПЕКУЛАЦИИ СРЕЩУ ГАЗА НА ЖИВОТА ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС,Експерти да гледат филма The Earth story /big Freezing AUBREY MANNING New Zealand,UK,USA...НА база милиарди лабораторни анализи подписани и подпечатани ясно се доказва че НЯМА връзка между садържанието на въглероден двуокис и температурата на океани и морета ..НЯМА АНТИ КЛИМАТИЧНИ ТЕЦ. ИМА анти климатични радари,сателити,JSM kletki..Особенно жестоко вредни са СТЕННИ ЕКРАНИ ВИЖТЕ САЩ..
139
0
 
4
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
ПСи активирани подставени на власт вкл в БРюксел нареждат харчене на трилиони живи евра ограбвани от европейските народи за НАГЛО ПРеСТЪПНИ ДИГИТАЛИЗАЦИИ.Инсталирани са стотици милиони тежко вредни дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия..Стотици милиони водачи са принудени денем и нощем д а увреждат тежко БИОСФЕРА И ЗЕМЯТА С ВКЛЮЧЕНИ СКЕНЕРИ /anti earth,anti solar system radioacitive weapons/Монтират се милиарди фотоволтаични оръжия ..Активирани са милиарди опасно АНОМАЛНИ ЗОНИ
138
1
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEolog преди 2 години
След внимателни тестове от последните години ДОКАЗАХМЕ ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ НАКЛИМАТА И ЛЕДНИЦИТЕ. Чрез нова нагло престъпна човешка техника.Уврежданията се увеличиха рязко след ударно внедряване на холограмно дигитални оръжия за масови увреждания.Ледниците се убиват поименно вкл на Антарктика чрез обемно проникващи облъчвания..Експерти да докладват увреждания след включване на сателити вкл американски с дигитално холограмни пресканиращи оръжия на борда.НАд 13 450 000 000 000 оръжия са включени
137
1
 
2
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Решението е само едно.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко във всички държави за да няма гладни,бездомни,болни и бедни.Кво шъ каеш ГОСПОДине??
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въглищата им виновни.. ако беше така още преди век да са станали наводнения. Гледах по БТВ сутринта един мазен холандец - някаква клечка в ЕС. Лицемерно твърдеше, че има възможности за развитие.., ама хората които цял живот са били миньори едва ли ще отидат в АйТи сектора. Покачването на нивото се дължи на богатите стрни и замърсяването от производствата им, както и разхищението на ресурси. Така, че те трябва да вземат мерки най-напред и да дадат пример на всички останали. А не да ни порицават..
135
5
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Ако беше вярно, банките не биха отпуснали и 1 лев заем за закупуване/ строителство на хотели, къщи, вили, пристанищни и индустриални обекти в ивица от десетки километри около брега. Но в банките много добре знаят, че " глобалното затопляне" е жалка измама...
134
13
 
17
 
! Отговори
Никаква загуба! преди 2 години
Дано и батките заедно с него. Ужасен град с ужасни хора. !5 години живея там и не мога да свика със селския им манталитет!
133
1
 
27
 
! Отговори
Az da vi преди 2 години
А Нюйорк дето е само на 40 см. над морското равнище сигурно е защитен по добре от Бургас??????????
132
8
 
16
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 2 години
Истината се крие в следното заключение:"Там,където краваринът(ФАЩ и Ингилизия) изпонасе ре , не се бърше, не се чисти, не се пере" - каквото и да означава това.Примерите са хиляди .
131
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майкооуууууууу. И какво да правим? В Европа ще махнем атомните централи. 20 години по късно. Ми няяяями ток ще горим пак въглища.уоооууу мега умните що не си изберете онова увредено то за ваш принц тумберга или там каквото се казваше.
130
6
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Сега с това ли ще ни плашите, ковида изчерпа ли се? Аз съм в Търново, и толкова пневмонии съм преживял, че 1 повече няма да я забележа. А и те другите от стадото ще си сложат ваксина и ще ме пазят

Спонсорирани публикации