Рецептата Dnes: Ризото с бекон, гъби и лук

Италианска кухня
14 окт 2021 08:30, Илияна Николова
3
Рецептата Dnes: Ризото с бекон, гъби и лук
Снимка: istock

Продукти:

1,6 л пилешки бульон
2 супени лъжици зехтин
150 г портобело, нарязани
150 г печурки, нарязани
3 малки тиквички, нарязани на тънки ленти
50 г масло
3 малки глави шалот, ситно нарязани
400 г ориз арборио
120 мл бяло вино
200 г бекон, нарязан
40 г настърган чедър
Сол и черен пипер на вкус
 
Приготвяне:
 
В тиган на ниска температура поддържайте приготвения бульон топъл. В друг тиган загрейте част от зехтина. В него задушете гъбите, докато покафенеят и изгубят част от водата си. Оставете настрана. В друг тиган загрейте другата част от зехтина. В нея задушете тиквичките до златисто. Оставете настрана. В същия тиган разтопете половината от маслото. В него запържете шалота, докато омекне. Добавете останалото масло и ориза. Разбърквайте, докато стане прозрачен, а лукът златист. Добавете бялото вино и продължете с разбъркването, докато се абсорбира.
 
Долейте една чаша от бульона и разбърквайте, докато се абсорбира. Повторете това няколко пъти, докато излеете цялото количество бульон в тигана, а оризът започне да става кремообразен. Междувременно запържете бекона в друг тиган. Добавете го към ориза, добавете чедъра, солта и пипера. Разбъркайте много добре. На финала добавете гъбите, тиквичките и сервирайте.
 
 

3
Още от Спонсорирани публикации
Как да изберем ъглов диван?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Приготви си 6 тигана !
2
0
 
3
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 седмица
Бил съм в много заведения в България и нарочно си поръчвам ризото за да видя как е приготвено. Трагично - не знам нарочно ли го претупват или толкова си могат готвачите?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 седмица
Нищо не рабрах, колко тигана да приготвя 3, 4 или пет .