Раждаемостта навсякъде пада: Върви ли светът към демографско бедствие?

Държави, като България, отказват да приемат мигранти, но пускат младежите си навън
29 окт 2021 21:28, Нели Христова
140
Раждаемостта навсякъде пада: Върви ли светът към демографско бедствие?
Снимка: БГНЕС

Глобалното население се е удвоило само за 40 години и в някакъв момент през 2024 г. Земята ще посрещне своя 8-милиарден човешки жител. Но апокалиптичните страхове от пренаселеността са неоснователни, тъй като глобалната раждаемост спада като страничен ефект от урбанизацията. Парадоксално е, че нашата готовност да се групираме в затворени и претъпкани градове може просто да спаси планетата от бича на пренаселеността, но според нобеловия лауреат Стивън Чу, ще ни трябва много различна икономика.

Професор Чу, бившият държавен секретар на САЩ по енергетиката, сравни глобалната икономика с неустойчива пирамидална схема, защото всички модели на бъдещ икономически растеж зависят от фантомната покупателна способност на милиардите, които никога няма да се родят. Нещо повече, той казва, че всички го знаят, но никой не говори за това.

Официално Организацията на обединените нации признава, че темпът на растеж на населението ще се забави, но все пак ще нарасне, за да достигне 11 милиарда до 2100 г. Но сега демографите смятат, че прогнозата на ООН е погрешна, защото не успява да признае степента, до която градските работни места са се превърнали във враждебна среда за работещи майки.

Тъй като обществото се урбанизира, еманципираните жени в богатите нации неизменно избират да създават семейства по-късно в живота си и да имат по-малко деца. Намаляването на раждаемостта е добре документирано в по-богатите страни от десетилетия.

Но сега в това, което беше описано като "една от най-удивителните глобални промени в историята", същото явление се разиграва в нововъзникнали икономически мощни центрове като Китай, Бразилия, Тайланд, Иран и Шри Ланка много по-рано от очакваното.

В резултат на това, според влиятелно проучване, публикувано в The Lancet, населението на Земята ще продължи да нараства до 9,7 милиарда, преди да се свие рязко до 2064 г. с огромни икономически, социални и геополитически последици.

Анализаторите на населението казват, че 2.1 е нещо като "точно" число на успеха, обяснява Дейвид Коулман, почетен професор по демография в Оксфордския университет. "Това е процентът на заместване или средният брой деца, които жените трябва да раждат, за да поддържат стабилни нива на населението", казва той пред The Independent.

Професор Коулман обяснява защо неудържимата миграция на млади хора от селските райони към градските центрове свива раждаемостта под коефициента на заместване в световен мащаб: "Когато хората се преместват от провинцията в градовете, те спират да гледат на децата като на активи и вместо това започват да ги възприемат като задължения. В градовете, където настаняването в апартаменти е ограничаващо, по-големите семейства стават твърде скъпи, особено когато се вземат предвид разходите за отглеждане на деца.

Почти сякаш урбанизацията се е превърнала в универсална форма за контрол на раждаемостта по подразбиране. Професор Коулман вярва, че коефициентът на заместване в Япония от само 1,4 е предупреждение за това какво може да се случи, когато нациите пренебрегнат политиките, които са подходящи за децата: "Япония е заседнала с много ниска раждаемост от 70-те години на миналия век, което има огромен отрицателен импулс. Социалната модернизация не е в крак с научната модернизация. Това все още е култура, доминирана от много мощен бизнес сектор, където работодателите не оказват много помощ на работещите майки, които също не получават толкова много помощ от партньорите си поради културния багаж около грижите за децата. Майките също изпитват екстремни нива на конкуренция, за да вкарат децата в най-добрите училища и университети. Има и отговорността да водиш децата на уроци след училище, което натоварва огромна тежест върху работещите майки."

Може би не е изненадващо, че политическите лидери не са склонни да провеждат политики, които няма да се реализират в продължение на десетилетия и които са предназначени да решат проблем, за който обществото все още не знае, че има.

Тенденцията е ясна: в страни, където културните отговорности продължават да тежат тежко върху жените, те използват новооткритата си свобода, за да имат по-малко деца. Точно като Япония, Италия също има бързо застаряващо население, където отговорността за грижите се пада на жени, които все още са в детеродна възраст.

"Тъй като части от Италия се модернизираха, повече жени преминаха към висше образование и професионални роли, но в същото време задълженията към семействата поставят невъзможна тежест върху жените", казва професор Коулман, който вярва, че смекчаването на най-лошите последици от намаляването на населението зависи за превръщането на пазара на труда в по-малко враждебна среда за работещите майки.

"Шведските политики, подходящи за семейството, са насочени към задържане на жените като работната сила, докато имат деца. Трябва също така да улесним жените да останат на работа и да бъдат повишени, като подкрепяме нуждите им от грижи за децата", допълва той.

Раждаемостта в Обединеното кралство сега е само 1,57. Според доклад, публикуван през септември от влиятелния мозъчен тръст The Social Market Foundation (SMF), първата стъпка е да признаем, че имаме проблем.

В доклада се твърди, че е време политиците в Обединеното кралство да обмислят "либерални пронатални политики", при които хората, които искат да имат деца или да имат повече деца, получават повече подкрепа за това.

Близо 30 процента от страните са приели изрично пронатални мерки за справяне с проблема с обезлюдяването. Въпреки че шотландското правителство има "работна група за населението", Обединеното кралство тепърва ще се присъедини към тях.

"Много други либерални демокрации проучват използването на политики като помощи за родителите, по-щедър отпуск и по-евтини грижи за децата, за да улеснят тези, които искат децата. Тук, в Обединеното кралство, трябва да вземем предвид достойнството на тези политики – не на последно място защото те биха донесли много други ползи за родителите, децата и обществото в широк кръг", казва Авик Бхатачаря, главен икономист в SMF.

Държави като Швеция показаха, че подобни политики могат да увеличат раждаемостта, но само в ограничена степен. Все още няма доказателства нация, използваща политики, създаващи благоприятни условия за отглеждане на деца, да възстанови раждаемостта до този изключително важен коефициент на заместване от 2,1.

Щом раждаемостта падне веднъж, тя се превръща в културна норма много бързо, и много трудно се променя. Нещо повече - подобни политически инициативи са изключително скъпи и обикновено се прекратяват в периоди на икономически спад.

Фонът на дългосрочния спад на населението е причината икономистите да изтъкват аргументите за имиграцията от десетилетия. Приемането на млади работници от цял ​​свят не само подпомага икономическия растеж, но увеличава данъчната основа и намалява демографския дисбаланс на бързо застаряващото население.

Но след финансовата криза от 2008 г. много политически лидери не се осмеляваха да изложат този аргумент, вместо да се поддадат на политически натиск за затягане на имиграционния контрол. Това означава, че развитите и развиващите се страни не приемат достатъчно имигранти, за да компенсират недостига на раждания.

Въпреки че антиимиграционните политики са форма на демографско самоубийство, те водят до възхода на популизма по света.

Източноевропейските страни като Унгария и България са практически затворени за имиграция
, докато свободно пускат младите си хора навън. ООН изчислява, че нациите от Източна Европа колективно са загубили 6% от населението си от 90-те години на миналия век, или 18 милиона души - население, еквивалентно на изчезването на Нидерландия.

Брекзит е само локална проява на глобален феномен. Загубата на европейски имигранти от работната сила изпразни веригата за доставка на храна, на берачи, оператори на фабрики и шофьори и даде тревожен поглед върху икономическото свиване, което настъпва, когато ключов сектор на икономиката остане без работници.

Сара Харпър, професор по геронтология в Оксфордския университет и директор на Оксфордския институт за стареене на населението, смята, че социалните грижи преживяват същата криза.

Тя разглежда неотдавнашното увеличение на правителството на националното осигуряване за финансиране на социални грижи като просто "бръкване" което игнорира основната демография и хроничната спешна ситуация с наемането и задържането в сектора: "Трябва да сме честни относно това как Обединеното кралство и Франция са се възползвали изключително много от имиграцията и са две от по-младите страни в Европа в резултат на това. Имиграцията и свободата на движение са от съществено значение за справяне със застаряването в световен мащаб. Сега, когато прекъснахме този поток кой ще се грижи за възрастните хора? Правителството изглежда мисли малко за статута на работата, че смята, че всеки може да я свърши. Но това е трудна и предизвикателна роля, на която трябва да се даде истински професионален статут."

Погледнато назад, професор Харпър вижда реформите от 80-те години на миналия век, които разделят здравните услуги от социалните грижи, като повратна точка, която означава край на безплатното здравеопазване за възрастните хора. Грижата вече няма да е от люлката до гроба, казва тя.

Докато младите приемат безплатни медицински грижи за даденост, възрастните хора са подложени на тест за финансови средства, за да плащат за грижите си, но неравенството в здравето прави тези разходи особено регресивни: "По-бедните хора обикновено са много по-склонни да имат здравословни проблеми и се нуждаят от грижи. Очакваната продължителност на живота ще се увеличи, но за по-бедните хора също ще се увеличат периодите на лошо здраве, за които ще трябва да плащат."

Намаляването на раждаемостта и увеличаването на дълголетието неизбежно означава по-малко хора в работната сила, свиваща се данъчна основа и нарастващи разходи за грижи. Професор Харпър и професор Коулман очакват пенсионната възраст на държавата да продължи да се повишава и се надяват, че правителството ще намери начини да помогне на възрастните хора да работят по-гъвкаво и да останат на работната сила за по-дълго. Пенсионирането, както го познаваме, може дори да стане нещо от миналото.

Намаляването на глобалното население също ще предефинира геополитиката. Официално Китай признава, че раждаемостта му е 1,4%, но много демографи смятат, че реалната цифра е значително по-ниска. Професор Коулман смята, че е малко вероятно Китай някога да се възстанови от последиците от катастрофалната си политика за едно дете. Освен това културното нежелание на Китай да приема имигранти означава, че населението на Китай вероятно ще остарява твърде бързо, за да затвърди позицията си на водеща световна икономическа суперсила.

Прогнозите предполагат, че населението му ще намалее от 1,2 милиарда на само 600 милиона до 2100 г. - населението на Америка вероятно ще има подобна съдба. Освен ако огромните проучвания на Китай в сферата на изкуствения интелект не се увенчаят с успех, страната едва ли ще се справи с икономическото падение, причинено от тежката депопулация.

Дотогава Индия се очаква да бъде най-гъсто населената нация в света, следвана от Нигерия, която се очаква да бъде нововъзникваща икономическа суперсила с вътрешен пазар от 800 милиона потребители. Но може би до 2100 г. ще имаме много различна концепция за това как трябва да изглежда икономическият растеж. В едно посивяло население вече не може да се разчита на консуматорството да стимулира икономическия растеж.

Тъй като населението на най-богатите нации в света продължава да намалява, призивът за растеж на всяка цена също трябва да намалее. По-малко хора в пиковите им години на придобиване, от ранна зряла възраст до средна възраст, неизбежно ще означава по-малко търсене на автомобили, компютри, хладилници и дрехи, но предвид очевидните предимства за околната среда, спирането на растежа на населението може да е просто отдихът, от който планетата се нуждае.

Когато Стивън Чу сравни глобалната икономика с неустойчива пирамидална схема, която никой не искаше да признае, той разкри не само демографската бомба със закъснител, но и двойното мислене, присъщо на модела на непрекъснато разширяващ се растеж в свят на ограничени природни ресурси.

Усещането, че пространството ни свършва и че вече има твърде много хора, е нещо като илюзия, породена от желанието ни да живеем в огромни градове, където скърцащата инфраструктура се бори да поддържа темпото.

Противно интуитивно, задръстванията от електрически превозни средства и пренаселения обществен транспорт може да са най-добрата надежда на планетата, защото нашите енергийни нужди на глава от населението могат да бъдат по-ефективно задоволени в огромните градски центрове. Едновременно с това разпространението на селските градове-призраци означава, че огромни части от селските райони могат да бъдат възобновени с огромни ползи за околната среда.

И кой знае, до 2100 г. амбициозните нации може да се надпреварват да примамят млади имигранти на територията.

Но преди всичко това да стане възможно, може би това, от което наистина се нуждаем, е ново поколение политически лидери, които са готови да третират избирателите като възрастни и да обсъждат напълно сложната демография, която стои в основата на нашето икономическо и екологично бъдеще. Дотогава е вероятно да продължим да взимаме грешни решения по грешни причини.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
0
 
! Отговори
Павел преди 1 месец
Е как хем "плана" е да се намали населението, хем то ще стане 11млрд? Много скапан тоя "план".
109
3
 
1
 
! Отговори
Българщина преди 1 месец
Не виждам нищо апокалипстично. Просто богатите се свиват количествено, а бедните прииждат. От там иде и липсата на средна класа, все по-малко богати и все повече обслужващи ги.Пазара се самоконтролира чрез търсене и предлагане. Затова Петър и Димитър, редом с Мохамад и Наджеп са в Германия...
108
2
 
2
 
! Отговори
Глупав въпрос преди 1 месец
и глупава статия....Взехте ни за мезе....ама сте в голяма грешка, че незнаем каква е идеята и целта на ГРОТЕСКОТО МЕРОПРИЯТИЕ...Всичко е безкрайно очевидно...
107
2
 
5
 
! Отговори
115 преди 1 месец
Нали това е целта, за това пуснаха и Короната, а в България, некадърните лекари ги направиха богове.
106
3
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
До жена по-логиката ти само богати мъже може да докосват жени а бедните да го духат еми ок търси си богати а бедните ще си търсят чужденки
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е бл и кети те да раждат безконтрално, после ще се преселят, ама дали ще работят???
104
3
 
2
 
! Отговори
един преди 1 месец
Системата не е рухнала, а просто не е луксозна за повечето, нямаме яхти напр. и трябва да работим денонощно. Рухнала система, предполагам, колегата има предвид като във филма Лудия Макс или нещо от този род. Съгласен, че повечето се плодят безмислено и безперпекстивно, но това е заложено в човека.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Пенсионирането, както го познаваме, може дори да стане нещо от миналото" - значи ще живеем за да работим ?! С увеличаване продължителността на живота - до 18-20години по-безгрижен живот, а оставащите 80-100години - РОБ ?! това ли е целта ?!Не, благодаря за тази "заветна цел" !!!!!!!!
102
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Аз пък имам друго мнение - нито жените, нито мъжете искат да създават бъдещи работещи почти без пари да днешните чорбаджии или както искате ги наричайте, все тая. Има разбира се, една категория, дето си мислят, че държавата трябва да ги хрантути, а те като свръхценнен генетичен материал да лежат и да се плодят, ама и тях в близко бъдеще няма да има кой да изхранва при това развитие на нещата с горива и други ресурси.
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а нашите по - му р га ви събратя като имат по 5-8 деца , както и а ра бе ски те-по 10-12, и да не забравяме Индия и Бан гладеш - по 10-15 - май са ги пропуснали от изследванията ? Колкото си по-образован - толкова по-малко деца раждаш - тази тенденция се наблюдава навсякъде по Света
100
3
 
1
 
! Отговори
До анонимен преди 1 месец
Системата е рухнала, не знам в какви изкривени светове съществуваш.
99
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Защо да не е права жена - така може да се поддържа някакво поносимо равновесие, а не да стане като в Бангладеш наблъскани до отказ, а ако пък няма раждаемост системата може да рухне по обясними причини. НЕ СВЯТАМ, ЧЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СМЕ МИЗАНТРОПИ И ДА ЧАКАМЕ РАДОСТНО ДА СЕ ЗАТРИЕ ЧОВЕШКИЯТ РОД, ЗАЩОТО НЯКОИ НЕ МИСЛЯТ ТАКА И УДАРНО СЕ РАЗВЪЖДАТ, ТОВА ПОСЛЕДНОТО ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ, НО КАК?
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кое и е правото на жена? Поне по две деца е НЕОБХОДИМО и защо е необходимо, и тя не може да ми отговори. То не е като да си играеш на семейство с приятелчетата пред панелката в дружба.
97
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Права е жена - да се хвърля вината върху жените е несериозно и дори е глупаво - причините са доста разнообразни. Тя е поне за две деца, което все пак е нещо. И нека и старите да са по-скромни в исканията си, а не денонощно да плачат.
96
7
 
5
 
! Отговори
жена преди 1 месец
До младия - ти какво искаш - някоя да те храни, да те пере, да те глади, да ти чисти, да ти гледа и старите родители, да ти роди десет деца, които няма да можеш при всички случаи да храниш, а на теб да ти е виновен Путин, Байдън и който се сетиш, че не можеш нищо да изкараш?! Да, ама не.....Поддържам мнението, че не трябва огромна раждаемост, но поне по две е необходимо. И без това повечето само плюююскат и пищят, лигавщини до небето......
95
3
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 1 месец
Дреме ми на саксофона. Максимум 1.000.000.000 човеци на замята....По малко хора,по малко проблеми с изхранването,по малко болести,по малко замърсяване на Природата!
94
2
 
0
 
! Отговори
Татко Карло преди 1 месец
Няма никаква криза - ей на статията отдолу -на танцуващия милионер му се родила щерка
93
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
върви зверска стерилизация на мъже и жени чрез инжекцията и целта е населението да падне под 2 милиарда .. яка депопулация - избиване на възрастните и стерилизация на младите мъже и жени. Това е целта и неистовия стремеж за набождане с инжекцията наречена ковид ваксина - освен ко -ви -дио -тите други изненадани има ли? То и това беше теория на конспирациите май .. опаа и тази теория се оказа истина! Та кой е конспиролога този който ги казва тия неща или който ги отрича подигравателно?
92
9
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Българката признава само богати чичаци,мутри, лекари,програмисти и тнт а не обикновените слаби млади и стари мъже и не докосват жена докато станат на 80 90 100 120 години и емигрират за да си намират чужденки Прочети още на:
91
3
 
6
 
! Отговори
https://googlead преди 1 месец
Българката признава само богати чичаци,мутри, лекари,програмисти и тнт а не обикновените слаби млади и стари мъже и не докосват жена докато станат на 80 90 100 120 години и емигрират за да си намират чужденки Прочети още на: