Politico: САЩ хвърлиха бомба за правата на абортите, Европа я детонира

Малта има най-строгите закони в блока
Обновена: 4 май 2022 21:03 | 4 май 2022 20:55, Петя Славова
87
Politico: САЩ хвърлиха бомба за правата на абортите, Европа я детонира
Снимка: БГНЕС

Последиците от хвърлилото бомба проекторешение на Върховния съд на САЩ, което заплашва да преобърне 50-годишната практика за достъп до аборти, се отразяват в Европа, където консервативни активисти правят собствени опити да ограничат правата.

От другата страна на Атлантическия океан Европа често се възприема като бастион на либерализма, когато става въпрос за лесен достъп до аборти. Но въпреки че миналата година Европейският парламент обяви достъпа до безопасен аборт за човешко право, на практика достъпът до него варира в широки граници в Европа.

Повечето държави от ЕС разрешават абортите през първото тримесечие на бременността, предава БГНЕС. Северноевропейските държави, които са сред първите, легализирали абортите, са най-либерални по отношение на този достъп.

Швеция заема първо място в Атласа на европейските политики за абортите за 2021 г. - класация, съставена от групи за защита на правата на абортите - като позволява аборт до 18-ата седмица от бременността.

За разлика отнея, държавите от Източна и Южна Европа се представят по-зле. И именно тук се водят някои от най-ожесточените битки за достъпа до аборт.

Източна Европа: Окото на бурята

Полша е епицентърът на дебата за абортите в Европа, след като въведе почти пълна забрана през 2020 г., когато висшият съд постанови, че бременността не може да бъде прекъсвана поради дефекти на плода. Решението остави като изключения само изнасилването или кръвосмешението, или ако животът на жената е застрашен. Забраната е остро политически въпрос: съдът, постановил решението, се смята за близък до управляващото правителство на "Право и справедливост", а забраната е насърчавана от влиятелни католически групи в страната. Но тя срещна и твърда опозиция в самата Полша - подчертавайки разделението между консервативните селски райони и по-либералните градове.

Смъртта на 30-годишна жена миналата година предизвика вълни от протести в цяла Полша, както и осъждане от страна на Европейския парламент, след като адвокатът, представляващ семейството ѝ, заяви, че решението да не се извърши вероятно животоспасяващ аборт е свързано с правилата на страната.

Тази източноевропейска страна е пример за това, че завоеванията, постигнати от либералните активисти, са застрашени. Полша за първи път легализира аборта през 1932 г., като го разрешаваше по медицински причини, както и когато бременността е резултат от престъпление. И по време на комунистическото управление страната имаше относително либерална позиция по отношение на разрешаването на жените да прекъсват бременността си.

Но постепенно ограниченията се затегнаха. А възходът на популисткото правителство на "Право и справедливост" доведе до репресии не само по отношение на абортите, но и на правата на ЛГБТК+.

Други държави в Източна Европа също се опитват да затегнат достъпа до аборти.

В съседна Унгария например дясното правителство на Виктор Орбан обвърза отпускането на допълнителни средства за болниците с условието те да не извършват аборти. Жените там трябва да преминат две задължителни консултации, преди да могат да направят аборт.

В Словакия депутати от управляващата партия неведнъж са се опитвали да ограничат достъпа до аборти, макар че досега всеки път са били отхвърляни.

Южна Европа: Усещане за натиск

Малта има най-строгите закони в блока: абортът е незаконен при каквито и да било обстоятелства в преобладаващо католическата страна. Жените обаче заобикалят забраната в страната, като поръчват хапчета за аборт онлайн; други трябва да пътуват в чужбина, за да направят аборт.

Позицията на Малта по отношение на абортите зае централно място по-рано тази година, когато Европейският парламент избра десноцентристкия евродепутат Роберта Мецола за свой председател. Мецола се противопостави на няколко доклада и резолюции, в които се призовава за достъп до безопасни грижи при аборт.

Но дори и в страни, където абортът е законен, жените могат да се сблъскат с неформални пречки за достъп до услуги, свързани с абортите.

В Италия около 70% от гинеколозите в страната заявяват, че се отказват от аборт по съвест. Ситуацията затруднява жените да направят навреме безопасен аборт, като „Хюман Райтс Уоч“ отбелязва, че някои от тях трябва да пътуват в чужбина, за да получат необходимата помощ.

Жените се сблъскват с подобни пречки и в Испания, където абортите са законни, но на някои им се налага да пропътуват стотици километри, за да намерят помощ.

Друга пречка е задължителното изчакване между консултациите за аборт и същинската процедура - въведено, за да се избегне вземането на прибързани или неинформирани решения от жените. В Белгия например е предвиден шестдневен период на изчакване, а в Италия - седемдневен. Отхвърленото законодателство на Словакия щеше да удължи задължителния период на изчакване в страната от 48 на 96 часа.

Северна Европа: крепост на правото на аборт

Има и светли моменти за активистите за права. В Ирландия голямо мнозинство от гласоподаватели на референдум през 2018 г. подкрепи отмяната на забраната за аборт.

А по-рано тази година долната камара на парламента на Нидерландия гласува в подкрепа на проектозакон за премахване на петдневния период на изчакване.

По данни на IPSOS нагласите в северната част на континента са най-благоприятни по отношение на правото на аборт: В Швеция 75% от анкетираните подкрепят правото на жените да правят аборт, когато желаят; 64% в Нидерландия са на същото мнение.

Нещата се променят и в Германия, където дебатът за абортите беше съсредоточен върху забраната на т.нар. реклама на абортите. През януари министърът на правосъдието на страната Марко Бушман обяви, че коалиционното правителство е готово да отмени забраната, която означаваше, че лекарите могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, ако публикуват фактическа информация за абортите. Абортът все още е технически незаконен в Германия, но е разрешен при определени условия, като например да бъде извършен през първите 12 седмици от бременността и след като жената получи консултация.

Пандемията от коронавирус принуди държавите да се изправят срещу пречките, предлагайки решения, пред грижите за репродуктивното здраве на жените. Някои от тези промени могат да останат. Във Франция например жените могат да прекъснат ранна бременност вкъщи, като използват хапчета за аборт след консултация. Великобритания удължи срока за използване на хапчета за аборт в домашни условия до 29 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: абортиСАЩЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Света се крепи върху търпението на жените...И това търпение ще свърши съвсем скоро,като гледам че и по изтока трудно лъжат новото поколение с литературни герои и религията знае че изпуска юздите..Историята помни такива опити за господство които завършват с провал, заради обединението и борбата на хората.. Достатъчно е жените да се обединят и да спрат да раждат и да се грижат за обществото и този закон ще отпадне за 1 ден...
54
0
 
1
 
! Отговори
Една преди 1 година
Ама те какво си мислят?Че едно нежелано дете като се роди, и ще го гледат като ангел ли?Ще се напълнят домовете за сираци и криминалния контингент.Като забранят аборта,тия дет са на черно скоро и Гугъл ще може да купят. Насила родени деца, общество не правят,защото не е важно само да родиш, но трябва и да го ОТГЛЕДАШ ПРАВИЛНО.А любов и желание като липсват,квито и закони да правят, все толкоз...Не сме 16 век...
53
0
 
2
 
! Отговори
изтрити коментари преди 1 година
Интересно ми е, защо точно моите коментари са изтрити? Някой май не иска да се каже, че чисто финансов интерес стои зад желанието да се забранят абортите? Отново пиша, защото е истина. Супер-богатите се притесняват, че беднотията не се възпроизвежда достатъчно и за тях няма достатъчно евтини работници. Работниците може да са евтини само ако са много на брой, базов принцип в икономиката (търсене и предлагане) Това на кратко.
52
0
 
1
 
! Отговори
Прави бяха UK преди 1 година
Демек, европата ще се наводни ***
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците от *** станаха религиозни фанатици. Жалко върнаха се в средновековието!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все ще намерят начин да взривят Европа! Ако не са абортите ще са други извращения на ЛГТБИ- я с деца ще започнат, я с многоженство... извращения мнооого!
49
3
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
"Налазиха отново болестните женомразци, да са наясно, че може да нареждат на жените си."Такива са, защото жените цял живот ги режат, след което отрязаните многократно започват да мразят всичи жени. А защо жените ги режат, мисля не е нужно да коментираме.
48
1
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
"За едно нещо си права. Когато се разпаднат САЩ и ЕС, ще ви лишим от всичките права и ще въведем шериата."Със съжаление те информирам, че и в този случай няма да ти порастне п ишката.
47
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Налазиха отново болестните женомразци, да са наясно, че може да нареждат на жените си. На моите дъщери никой няма да нарежда как да живеят, ясно? Какво търсите в цивилизована страна като нашата, марш от тук.
46
1
 
4
 
! Отговори
жена преди 1 година
До въвеждащия шериата - а тебе какъв ще те направят, може би султан? Ще има да ги издържаш докато си жив, виж, а аз все ще се уредя.......
45
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тогава и сексът трябва да се забрани, защото и половин полова клетка е потенциален живот, а в Библията се разрешава секс само когато трябва да зачене жената. Тогава си спазвайте тези догми и никакъв секс за задръстените крррратуни! Жени, не им пускайте на тези при никакви обстоятелства!
44
4
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Абортът може би трябва да е разрешен при някои случаи ... Но нека все пак да се знае, че щом оплодената клетка е започнала да се дели, то значи в нея се развива ЖИВОТ, БЕБЕТО !!!___И абортът си е чисто убийство на неродено БЕБЕ !!!
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво предпочитате да има право на аборт или през ден през два да четем новини "Жена изхвърли бебето сив кладенец", "Намериха труп на бебе в кофа за ***", "Млада жена почина при криминален аборт", "Хиляди жени са осакатени до живот заради нелегални аборти" и т.н. и т.н.Е, това ли искате?!
42
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
С фанатизирани не се спори, безмислено е, затова трябва да се борим за свободата си. Никой не им забранява да раждат след изнасилване, кръвосмешения, да раждат силно увредени деца и да си ги гледат, но на мен не могат да ми нареждат какво да правя. Пред господ или който и да е там ще отговарям аз, а не фанатизираният.
41
2
 
4
 
! Отговори
един преди 1 година
Библията е както гениална, така и пълна с противоречия - напр. защо не убиваме обратните с камъни, както там пише? Защо разрешаваме на жените да говорят, а там пише винаги да мълчат и напълно да се подчиняват на мъжа? Да, ама не. Всички знаем, че има и жени премиери, директори и т.н. Затова престанете с тези закостенели принципи кое как е и бъдете умерени, напр. както писа анонимна да се правят аборти в първия месец, а не фанатично да карате да се раждат всякакви болни.....
40
4
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
След третия месец не трябва да се прави аборт. Има достатъчно време преди това, но не и да се забранява тотално както мислят немалко. Доста мъже продължават с господарско отношение към жените и са в паника, че им се изплъзнаха от контрол и плещят патриархални и други средновековни тъъъпотии, без да отчитат, времената се менят. Случайно ли е, че жените не искат да се омъжват и пет пари не дават вече че били стари моми.
39
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Читавият спря да ражда поради явни причини - за да живее сносно, не богато с яхти, трябва буквално да блъска цял живот. И си казва - защо да създавам следващите роби, я по едно - две макс. И следват забрани като тази под разни религиозни и темподобни лакърдии. Основното е - кой ще им работи на този малък процент........
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аборт се практикува от както свят светува! Самата идея за обсъждане на забрана е меко казано нелепица. Всяка жена е свободен човек, който има право да взима решения за собственото си тяло. Щом се правят бебета в епруветка и има отгледани в чужди утроби, което не е религиозно приемливо, защо да е проблем аборта? И трите са изкуствени намеси и са еднакво спорни, но първите са доста по-доходонсно и с "прекрасна" репутация.
37
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аборт да се прави в краен случай, но не и забрани, дето водят единствено до нещастия. Да се прави в първия месец, която не е разбрала, да го роди, освен по изключение напр. изнасилване. Който настоява за раждане след изнасилване, е или патологичен женомразец, или нещо по-лошо. Да се ограничи раждаемостта изобщо, защото Земята нито е дъвка за разтегляне, нито има безкрайни ресурси. Лигльовците пищят, дето им спрели топлата вода, а не виждат изсичането на гори и пр. точно заради развъждащите се.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абортите трябва да не се забраняват. Защо? Защото тая планета няма как да изхрани такова гигантско като мащаби население.Вземете за пример Китай и Индия над милиард и половина население. Даже някъде пишеше че били два милиарда ако е вярно. И после не щете ГМО да ядете.И как си мислите че може да стане това? А Ковид какво е? Биологично оръжие за намаляване броя на населението. И както е тръгнало често ще има такива оръжия за съжаление пускани от най-богатите властелини на света като Бил Гейтс.

Спонсорирани публикации