Как да разберете дали сте алергични към слънцето?

Признаци и лечение на рядкото заболяване
21 май 2022 21:07, Дарена Найденова
4
Как да разберете дали сте алергични към слънцето?
Снимка: iStock

Алергиите никога не са забавни. Те могат да бъдат неудобни или болезнени и често могат да ви попречат да се наслаждавате на някои от най-простите удоволствия в живота. За щастие, ние сме напреднали като общество, в някои сфери, и сме намерили ралични решения срещу алергиите. Ако сте алергични към дадена храна, например, може да намерите нейн заместител. Но какво се случва, когато сте алергични към нещо неизбежно, като слънцето?

Да, всъщност може да сте алергични към слънцето - това се нарича слънчева уртикария. Но преди да изпаднете в паника относно възможността никога да не ходите на походи, на море или на басейн, знайте, че алергията е доста необичайна. Според експерти, тя засяга едва 3% от населението на света, като по-често може да се появи при дамите.

Както винаги, най-добре е да разберете какво всъщност представлява слънчевата алергия, за да сте подготвени за нея и нейното лечение.

Защо сме алергични към слънцето?
Алергологът д-р Първи Парих казва пред Allure, че слънчевата алергия е група от сърбящи обриви, които могат да се появят като имунен отговор на вашето тяло към слънцето. Козметикът Денди Енгелман добавя, че състоянието се случва в резултат на това, че имунната система третира променената от слънцето кожа като чужди клетки, което след това води до телесни реакции.

Според д-р Парих, има много различни видове слънчеви алергии. Тя изброява фотоалергични обриви, слънчева уртикария и актинично пруриго. Дерматологът Мариса Гаршик добавя, че слънчевата алергия може да се отнася и до кожна реакция, която се развива, когато сте изложени твърде много на слънце. Това е състояние, официално известно като полиморфно светлинно изригване, което е най-често срещаният тип слънчева алергия.

Слънчевата алергия може да се появи при всеки. Д-р Енгелман казва, че състоянието може да бъде наследствено или да бъде предизвикано от лекарства, вече съществуващи медицински състояния и други кожни заболявания. Тя добавя, че слънчевите алергии са склонни да се появяват по-често при жените и започват да се развиват в тийнейджърските и двадесетте години. Докато хората с по-светъл тен на кожата обикновено са по-чувствителни към излагане на слънце и по-склонни да получат слънчеви алергии, д-р Гаршик казва, че това може да засегне и тези с по-тъмен тен.

Но това не означава, че всяка надежда е загубена. За разлика от някои алергии, алергията към слънцето не ви възпрепятства от излизане навън. Д-р Гаршик и д-р Енгелман казват, че все още е възможно да се наслаждавате на топлото време, дори и да страдате от слънчева алергия.

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


4
Още по темата: алергични
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Divine Shadow преди 1 месец
Чадър шезлонг на плажа - 50 лева, от магазина - също.

Спонсорирани публикации