Класация: Овчарската салата е най-вкусна в света

Това обяви кулинарният пътеводител "Тейст Атлас"
14 юли 2022 07:25, Нели Христова
45
Класация: Овчарската салата е най-вкусна в света

Българската овчарска салата се нареди на първо място в класация за 50-те най-вкусни в света. Това обяви кулинарният пътеводител "Тейст Атлас" (Taste Atlas).

Салатата, която съдържа домати, краставици, печени чушки, шунка,сирене, кашкавал, царевица, гъби, маслини, магданоз, лук, олио, оцет и сол, изпревари гръцкия дакос и японската гома уакаме. В класацията обаче има още две български салати, които също са на челните позиции. Снежанка се нареди на 6-о място, а шопската салата е след нея - на 7-о.

Това не е единственото признание за българските ястия. В началото на тази година баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделие в света, като изпревари португалските тарталети и турската баклава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 година
От къде овчарката е късал тези маслини?
28
0
 
7
 
! Отговори
Тесалоники преди 1 година
До Анонимен 41: "Нашенският овчар къде бере маслини в Балкана, за да си направи тази салата?" Не забравяйте че е брал някога когато северните части на Гърция и Турция са били Българска територия... ;-) ЕЕЕ не разваляйте кефа когато най-после все пак в нещо хубаво сме на първо място.. иначе все водим лошите класации .... Така все ще сме на дъното... Неистово имаме нужда от някаква гордост....
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направих си усилието да видя класацията и няма такова нещо. И на първо място от споменатия сайт е гръцката салата дакос - нещо като шопска салата но върху филийки хляб. А шопската салата е на 4-то място.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В класацията са взели участие само нашенци, за които за най-вкусна са посочили най-скъпата, която са яли, в случая - овчарска. Затова не виждаме много по-вкусните салати амброзия, цезар, капон магро, фатуш, капрезе, каредок или поне уолдорф. Единствено чобан салата, пардон, на български е овчарска.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига бе. Месо и саламурено сирене на едно място... Щуротии не ми се слушат.
24
9
 
4
 
! Отговори
Мастер ше преди 1 година
Малко ми прилича като.От Витоша по високо нема и от Искъро по дълбоко нема.Като гледам из Европа какви опашки се вият за овчарска салата. Даже има илозунги,, Без руски газ можем, но без овчарска салата Не.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакв шопски, никакви очварски. Урсула ще ги забрани, защото трябва да се купуват гурмутата, те са еко , заемат около 3% от чинията и са по 50 грама порцията за по 30 евро
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-вкусната салата, точно тогава, когато торта Гараш е най-вкусният шоколадов десерт. Кулинарният пътеводител има доста общо с България или по-точно с гласуващите тук, които си гласуват за своето не, защото е най-вкусно, а защото имат комплекси. Иначе овчарската салата няма НИКАКВА царевица- дори и в пътеводителя го пише, а не е трудно и да се намери оригиналната соц рецепта. Иначе салатата е разкош, ако шунката е хубава, както и гъбите не са от консерва, а маслините- скъп сорт.
21
0
 
11
 
! Отговори
Марчето преди 1 година
Салатата е хубава, но ако не са от консерви, приготвянето отнема мнооого време - пекат се чушки, царевица, варят се яйца и гъби, бели се, чисти се, реже се, рендосва се ... и то докат чакаш, изпиеш 5 ракии само с един домат и забравяш за салатата
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И шопската салата и овчарската,като разновидност са много вкусни,зависи с колко качествени продукти са направени.Ако ти сложат прокиснал домат и изсъхнала краставица,и сирене с палма ефекта се губи.Имаме хубави неща,но слаба реклама и не винаги добросъвестни готвачи.
19
1
 
10
 
! Отговори
До Шопска салата! преди 1 година
Не Шопската, за Овчарската става въпрос. Тя е наистина най-вкусна. Има много неща в нея и си е направо основно ястие.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При предишни изследване в ЕС шопската салата беше обявена за най-вкусна.Всички чужди туристи у нас също признават,че е най-вкусна и баницата също.Пропуснали са и лютеницата.Бях на гости в Германия при българи,които бяха поканили немци.Направиха им шопска салата и ония си облизаха пръстите.Е,поне с нещо да се гордеем.
17
1
 
14
 
! Отговори
До 20, преди 1 година
Така е, 20, скъпо е по заведенията. Ние затова вече не ходим по такива. Купихме си къща до морето - хем е като вила, хем я позваме когато и колкото искаме, хем си приготвяме сами храната и ни излиза в пъти по евтино. А и със сигурност - по-полезно. Заведенията яко прекалиха с цените. Трябвада си луд, за да даваш по 10+ лв. за салата, а има и нагоре. Няма никакъв смисъл. Да си ги ядат.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно си е! Любимата ми храна целогодишно. Заедно с черешите, кайсиите и смокините. Тези неща мога да ги ям постоянно, всеки ден и рядко имам нужда от друго. Имат си всичко необходимо.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остава да ни признаят и ракийката и киселото зеле.И бързо да го защитим пред ЕС като национални продукти,докато гърците не са ни ги откраднали,както стана със сиренето.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравооо!
13
6
 
4
 
! Отговори
mm преди 1 година
Салатата и ордьовъра в една чиния. И ако и сметнеш калориите, си направо манджа. Ай чал.
12
1
 
10
 
! Отговори
Поради факта... преди 1 година
...че на всяко хранене вземаме аперитив ракия, почти целогодишно ядем шоп салат. Домат, герганка, лук и сирене. Салатата е мезе, а това дето е с толкова съставки повече ми мяза на манджа. Въпрос на вкус. Зимата кисело зеле, за шопската казах, понякога сух таратор, ако има мастика. По празниците правим Ути Бъчваров с царевица, зелен боб и др. съставки, жената ги знае. Но-само за мезе. Иначе да си хапнеш, супичка, шишчета, кебап, пържена риба, картофки и пр. Храна за кеф, не за наяждане.
11
1
 
10
 
! Отговори
V. преди 1 година
А помните ли, че обявиха мусаката ни за най-вредно ястие за климата хахаха жусуиМусака!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко яко поскъпна. Миналата седмица бяхме за няколко дни на нашето море. На плажа на Нестинарка, бирата ти е 7 лева вече, а преди година беше по 3 лева. Салати по десетина лева. Основните започват от 20 + , а приятели ходиха на Тасос и казаха, че там цените вече са едно към едно с нашите в таверните им. 3 евро бира, гръцка салата 6 евро, узо 4 евро. Нашите цени ги направиха като в Гърция, ама там минималната им заплата е 1500 лева

Спонсорирани публикации