Руската крайнодясна секта "Анастасия" се установява в Европа

АФП: С пандемията конспиративните теории преживяха масов подем
15 мар 2023 21:07, Елка Василева
87
Руската крайнодясна секта "Анастасия" се установява в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Крайнодясна руска секта, която проповядва завръщане към природата и която е яхнала гребена на вълната на недоволството, породено от мерките заради Ковид-19, прави опити да се внедри в Австрия с амбициите да разширява дейността си в Европа, предупреждава Франс прес в своя публикация.

Инес и Норман Козин стоят в основата на проекта, наречен "Анастасия". Заради него те са зарязали всичко в родната си Германия, с което са се занимавали досега и са дошли в Австрия. Преди това те са работели на остров Зилт, популярно курортно селище в Северна Германия. Инес е била сладкарка, специализирана в шоколадовите изделия. А Норман се е занимавал с ръководството на дейността по отдаване под наем на туристи на обзаведени апартаменти. Инес разказва, че там с Норман са имали всичко, за да преживяват, но ентусиазмът им липсвал.

Преди три години те открили изолирано място в Австрия, в провинция Бургенланд, граничеща с Унгария. За тях това било идеалното място, в което да създадат общност, вдъхновена от романите на руския писател Владимир Мегре, обвиняван в антисемитизъм. В книгите на Мегре се появява девойка на име Анастасия, живееща в затънтената сибирска тайга и притежаваща необичайни способности. Цикълът от книги Мегре пише в периода 1996 г. - 2010 г. В творбите си той развива съветите, получени от Анастасия. Сред тях се откроява призив за напускане на индустриалното общество, което презира природата и по този начин дава път на тъмните сили, водещи света към катастрофа. Постепенно Мегре започва да проповядва идеята всяко семейство да преоткрие своите корени, като създаде ферма, в която условията наподобяват максимално до едновремешните стопанства и която да осигурява на семейството нужната прехрана.

Това вдъхновява семейство Козин и те се ентусиазират, за да създадат както те казват "зона на любовта", в която да бъдат привлечени стотина семейства, сред които такива на лекари,  акушерки, занаятчии и др, които да живеят в хармония помежду си.

В Русия според Мегре към 2019 г. е имало 400 подобни инициативи, като тази, подета от семейство Козин.

А пък в Централна Европа семейство Козин намира последователи в Германия, Швейцария и Австрия. Вече между 3000 и 4000 души проявяват интерес към развитите от двойката идеи.

В Австрия Фондът за документиране на политическия екстремизъм, мотивиран от религията, в свой доклад от ноември изразява безпокойство от действията на привържениците на идеологията на "Движението Анастасия".  В документа се констатира, че пандемията от Ковид-19 е дала значителен импулс на движението "Анастасия" в германоезичните държави, където то "се е срещнало с антиваксърското движение, тласкано от крайната десница".

Франс прес отбелязва, че освен в германоезичния свят активни членове на "Анастасия" има и на други места в Европа - от Португалия до България.

Норман Козин потвърждава, че неговите убеждения са се засилили зарази антиковидните рестрикции - такива като ваксинация или задължителни тестове за неваксинираните с цел достъп до определени места. Той не искал например двете му големи дъщери да бъдат подлагани на тестове за Ковид-19 и затова ги е отписал от училище. "Душите на децата са толкова невинни и подобни мерки ги унищожават", възмущава се Козин. Същевременно той прави и паралел с войната в Украйна и твърди, че сега води антируска пропаганда, която бележи съзнанията на хората доживот.

В "Телеграм" Норман има канал, посветен на идеологията на "Анастасия", а също поддържа и канали, свързани с конспиративните теории, наброяващи близо 250 000 абонати. В тях той изобличава, както той казва, лъжите на медиите.

С пандемията конспиративните теории преживяха масов подем, разказва Урлике Шисер, ръководителка на германската Федерална служба по въпросите, свързани със сектите.

Тя вижда в "Движението Анастасия" една езотерична концепция, която привидно съдържа всякакви безобидни идеи за по-добър живот. "Но това движение представлява проблем, защото се позиционира срещу демокрацията, държавата и науката, като се представя за пътя за оцеляване на един елит, който знае истината и призовава  за отцепване от обикновените хора, които не знаят същата тази истина", казва експертката.

Тя отбелязва и че има ясно антисемитски елементи в книгите за Анастасия на руския писател, които до голяма степен се игнорират, отричат или омаловажават, все едно, че човек не може да критикува писанията на някой гуро. Норман Козин обаче твърди, че заради две или три глави в книгите сега всички, които ги четат, са поставяни в категорията на националсоциалистите.

Пред разширяващото се "Движение Анастасия" австрийските власти бият тревога. Същевременно Инес и Норман имат трудности да си осигуряват финансови постъпления, необходими им законово да пребивават в Австрия и над тях тегне заплахата за експулсиране към родната им Германия.
(БТА, Габриела Големанска)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То пък за Вас всяко хубаво нещо е секта. Само Вие не сте секта, макар, че служите и работите в полза на определени хора, но не и на обществото. Само някой *** може да повярва на Вашите простотии.
68
1
 
0
 
! Отговори
БОЯН САВОВ преди 1 година
Госпожо автор, не знам от коя СЕКТА ви плащат да ги пишете тия глупости, но се надявам скоро единственото нещо което ще ви остане за ядене са тия мръсни хартиики и дано стават за супа. Не че сега не ядете само ХИМИЯ произведена от същите тия сектанти докато АНАСТАСИЙЦИТЕ ядат чиста храна произведена от чисти хора на чиста земя. Кое му е точно сектанското на това??
67
1
 
0
 
! Отговори
cera заглавието преди 1 година
двама германски граждани си купили имот в Австрия, защото били повлияни от художествено произведение. никъде не прочетох нито за връзка с руски служби, нито за организирана секта. книгите на Мегре се продават във всички големи онлайн книжарници у нас, хиляди хора си купиха къщи насело през последните 2 години. значи цяла България е в сектата, която е отркила ***.
66
1
 
2
 
! Отговори
Според зависи преди 1 година
Щом е руска значи била лоша. В Хамериката сектите са единствено добри. Абе демокрация...
65
0
 
1
 
! Отговори
Умно село преди 1 година
и мен ме кефи да кликбейтвам
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ни притеснява всякаква конкуренция за официалната либерастка религия? Всеки, който се съмнява, че бустерите са 759% ефективни или че мъжете могат да раждат е "крайно-десен" и "враг на демокрацията".
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво й е сектантското? Кое й е краното? Кое й е дясното? Изобщо имате ли представа драскащите поръчки за какво пишете? Купих си къща на село с двор, издържам се от това, което си отглеждам. Ползвам слънчева енергия. Не ви ща монополите, телефоните, пластмасовите химизирани храни, безсмислените отровни лекарства и "ваксини". Искам да живея природосъобразно. Къде е тук сектантстовото? Че не скачам като дресирано куче под диктата на юроге й ските фашаги? Те да си нагледат бежанците, че зле се пише
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, не се притеснявайте, баба ви Меркел и плашилото след нея що сектанти и чисти бомбаджии напоканиха - бедна ви е фантазията какво се случва в германските градове, особено вечер по централните части, гарите и автогарите. ... Тази "новина" просто бледнее пред реалната обстановка, която ви организираха тия лели по поръчка на задокеанските си господари.
61
5
 
2
 
! Отговори
комуна преди 1 година
Послдователи на Ленин руски *** и фашисти в един кюп.
60
0
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Че защо секта, по другите континенти има доста племена, които си живеят сред природата и са си добре. Ако отидеш при тях и ги питаш, те дори не желаят технологиите и жилищата ни. Ние така сме възпитавани (индуктринирани) като малки, смятаме го за редно и нормално. При другите - друго яче. Всеки има право на това да живее, както намери за добре.
59
4
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 1 година
Русия е просторна, имат поле за изяви в Сибир.
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живееш сред природата да си отгледаш някой зеленчук за да не се тровиш с индустриалните ******* и да ползваш по-малко услугите на фармамафията е сектанство и антисемитство. Якоооооо.
57
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не пречат. Какъв е проблемът да живеят, както намерят за добре, след като не пречат? Аман с тая европейска диктатура!!!!!!!!
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, който иска да се завърне към природата вече е антисемитист, крайнодясен сектант, политически екстремист, позициониран срещу демокрацията, държавата и науката. Утре ще започнат сигурно да ни избиват, ако не искаме в 15 минутните градове.
55
0
 
9
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Супер, жендърите са треперят от страх, дано оправят малко ес нелепиците.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният пасаж е много показателен. Нямали достатъчно финансови постъпления, за да живеят в Австрия, затова щели да ги експулсират.1. Всички секти имат предостатъчно финансови постъпления, исинските религии нямат. 2. Ако е "дясно" да живееш бяз алчност и грабителство итова е наказуемо в Австрия, ....!!!
53
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров, 10 март 2022 г. :" Ние никога не сме нападали Украйна!" Да чуя анастасийците за тази ЛЪЖА нещо да кажат?
52
2
 
11
 
! Отговори
Анаста-сийка преди 1 година
Положението е "Имаш крава - пиеш мляко". При това е много отдавна. Не знаех че съм крайно дясна. А пък като си спомня за фалшивите зелени сертификати и за всички, които не се помръднаха да се ваксинират, съмнявам се че това "движение" е основано от германци. Ама щом казвате, руснаци сме, крайно десни при това.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Движението Анастасия" е една езотерична концепция, която съдържа всякакви безобидни идеи за по-добър живот в единство с природата, но това движение представлява проблем за либерастите-рептили. Ако искате да си припомните какво е езотерика, върнете се към извора, към Питагор.
50
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завръщали се в природата? Да ходят в Столипиново. Направо ще се завърнат и в еволюцията. А природата ще си я правят директно на улицата.

Спонсорирани публикации