Пиесата "Хага" на украинката Саша Денисова открива сезона в Народния

Режисьор на представлението е Галин Стоев
13 юли 2023 12:50, Анисия Иванова
39

Първата премиера за предстоящия есенен сезон в Народния театър "Иван Вазов" ще е по текст на украинката Саша Денисова. Заглавието е "Хага", а текстът е повече от актуален, защото показва края на войната.

"Театърът е занимание, което иска дистанция, за да осмисли събитията. Тук случаят е друг, тук няма дистанция. Това, което се случва на сцената, има пряка връзка с реалността. Това е плашещо, понякога вдъхновяващо", каза режисьорът на представлението Галин Стоев в предаването "България сутрин".

Той каза, че се е запознал с авторката Саша Денисова близо година след започването на войната в Украйна.

"Чух нейното име, разбрах, че се е установила в Полша след войната. След като се афишира, тя се принуди да напусне Руската федерация и всичките ѝ представления са паднали", разказа режисьорът.

Той обясни, че отишъл в град Познан, за да гледа постановката "Хага" и излизайки от представлението си казал, че тази пиеса трябва да бъде направена и в България.

"Тя ми направи много голям комплимент, като каза, че много иска някой истински режисьор да направи този текст", спомня си пред Bulgaria ON AIR Галин Стоев.

В пиесата освен познати актьори като София Бобчева, Деян Донков, Радина Кържилова, Юлиан Вергов - участват и млади непознати актьори.

Режисьорът каза, че постановката може да бъде разгледана в "най-добрата традиция на политическия театър". "Можем да кажем, че ползваме механизми и лостове, които идват от ежедневието ни", каза той.

По думите му пиесата минава през погледа на едно дете.

"Целият този похват, всичко да мине през въображението на едно дете, превръща нещата в театрална действителност. В края на историята седи историята на това дете, което прекосява войната и тук въпросът остава за зрителите - какво можем да кажем на това дете, когато ни погледне в очите", коментира Галин Стоев.

Премиерните представления на "Хага" са на 19 и 20 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че Зеленски няма ли да поканите да ви поиграе на живо? Стига е правил циркове само по телевизията.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ходя на театър гледам пиеси, не политика. Аз телевизора съм спряла и новини не гледам от години, защото мразя да ме лъжат в очите, билет ще плащам да гледам от същото. Мерси.
31
2
 
7
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Браво! Изгониха Сашо Морфов и Камен Донев и сега ще плачем в салона за някаква партизанска трагедия... Нема да ви стъпим повече там. Политкоректна блюдолизаческа драма с геополитическа ориентация!!За какво ни мислите?Публиката не е ***! Иска Театър! Направо поканете Андрея да поплаче на сцената като в тъпият си и пошъл клип! Стигнахте дъното! Поне възстановете "На дъното" на Сашо Морфов,да гледаме нещо истинско!!!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хага? Това да не е намигване към едно велико Джудженце?
29
2
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Абе илитерат, през 1943 г. границата между Украйна и Полша където е Волинската област е под ГЕРМАНСКА ОКУПАЦИЯ! Вземи картата, виж четене с разбиране.Каква полска армия? Тук не става въпрос за Катин бе еднокнижнико, а за съвсем друг времеви период и съвсем друг регион.Така че вместо да препоръчваш на другите да четат история, вземи книжки и ограмоти полик коректната си евро атлантическа зелка!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27Точно така, плиткоумните бухалки на Копейкоматката не са чели история за да могат да знаят че по времето на убийствата на полската военна група украинските части са фактически част на съветската армия под директен контрол на другаря Сталин! Другарят Сталин е този който директно контролира съветската червена армия и без неговото одобрение нищо не се случва!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мууургавелко Възрожденски ще нареди на неговите плиткоумни заптиета да бойкотират постановката, Дано този път полицията да си свърши работата!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната кандидатка за Пулицър, Букър и т.н.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детето вероятно е еврейче и преживяванията му са от Бабий яр, където украинските полицаи - фашисти разстреляха 16 000 евреи?Колко пари ще плащат на входа на театъра на посетителите за да влязат?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската въстаническа армия УПА изби към 100 000 поляци във Волиния през 1943. А днес славаукраинците повтарят техния девиз. Хага за тях кога?.Ноооо когато бяха част от съветската армия на Сталин и със заповед директно от самия него!!!!
23
3
 
5
 
! Отговори
Волиния преди 1 година
Украинската въстаническа армия УПА изби към 100 000 поляци във Волиния през 1943. А днес славаукраинците повтарят техния девиз. Хага за тях кога?
22
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тука пищещият дежурен рашкофил дали е ходил на театът някога?
21
3
 
15
 
! Отговори
Денков преди 1 година
Светът е сцена и всички в нея сме актьори... Режисурата е американска, а актьорите от Източна Европа
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да не се натегне горкият режисьор, като някаква световно неизвестна писателка му е казала, че е "истински" режисьор? Кой би устоял на такъв евтин комплимент?
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще се постави пиесата "Народен съд". Там игралите със съдбата на България военни министри, Денковци и пр. биват изправени на съд като колаборационисти.
18
1
 
13
 
! Отговори
00014 преди 1 година
Първите три реда са запазени за умнокрасивите. Четвъртият ред е за ДБ. Охраната е под прякото ръководство на Магарев.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да за карат цялото народно събрание под строй да гледа пиесата задължително иначе санкций
16
2
 
23
 
! Отговори
един преди 1 година
Нашенският слугинаж не познава граници и свян.
15
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Подобни представления трябва да са безплатни. Европейските данъкоплатци, като мен; са дали достатъчно пари за тях. ПП. Про'с'таците гласуващи за ЕС и НАТО, срещу това да им ДАДАТ "европейска МРЗ" и без това са неграмотни и не ходят на театър.
14
2
 
20
 
! Отговори
муньо преди 1 година
Начи сезона ше е катастрофа.

Спонсорирани публикации