Светлана Тихановска: Свидетели сме на процес на „русифициране" в Беларус

Хората живеят като по времето на Сталин, заяви тя в предаването "Брюксел 1"
23 сеп 2023 18:44, Александър Попов
213

"В Украйна Русия се бие с танкове, а в Беларус - с пропаганда. Наричаме го „пълзяща окупация“. Това заяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова лидерът в изгнание на опозицията в Беларус Светлана Тихановска. Интервюто, което Тихановска даде в Страсбург, беше излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Руснаците се намесват и навлизат във всички сфери на беларуския живот – образование, военни, икономика. Опитват се да сринат нашата национална идентичност. Свидетели сме на процес на „русифициране". Трябва да опазим нашата идентичност в Беларус. Виждаме как от години се опитват да установят руско присъствие в страната чрез разполагане на ядрени оръжия например или на руски военни бази в страната ни. Правят го със съгласието на човек, предал хората в Беларус - нелегитимния Лукашенко. Целите на Русия в Украйна и Беларус са еднакви – да възпрепятстват хората сами да избират бъдещето си. Те искат да разпрострат своите империалистични амбиции върху двете страни", коментира пред Милотинова Светлана Тихановска. Тя беше в Страсбург на сесията на ЕП и произнесе реч пред евродепутатите.

Тихановска се изправи срещу Лукашенко на изборите през 2020 г., които опозицията обяви за откраднати и не призна резултата. Започнаха масови протести в Беларус и хиляди бяха задържани. След 7-часов арест в Беларус Тихановска отиде в изгнание в Литва. Тази година задочно беше осъдена на 15 години затвор в Беларус. Съпругът й в момента излежава 18-годишна присъда.

"Изборите през 2020 година бяха откраднати. Лукашенко загуби изборите, но узурпира властта с помощта на бруталност и тирания, и с помощта на Путин. Лукашенко не е считан за президент от хората в Беларус. Той е измамник, който ни открадна страната. Вече три години  хората в Беларус продължават съпротивата си. Да, нашето движение в страната излезе в нелегалност, защото хората в Беларус живеят както по времето на Сталин. Всеки ден по 20 души биват задържани – всеки ден. Хората са принудени да правят т. нар. „видеа със самопризнания“, в които казват „Да, виновен съм, против Лукашенко съм, простете ми“ и т.н и т.н... Хората биват унижавани. Лукашенко се опитва да контролира хората чрез страх. Но знам, че хората в Беларус няма да се откажат – дори вътре в страната  създават малки групи, където продължават да общуват. Беларуските организации и медии бяха съсипани напълно и се наложи да се преместят, работейки в изгнание – да могат да продължават да обединяват хората около идеи", каза Тихановска.

На въпрос какво очаква от Европейския парламент и евродепутатите, пред които произнесе реч, тя заяви:

"Нашите основни цели са да освободим политическите затворници, бройката им в момента стига до 5000, да проведем свободни и честни избори в страната ни и да доближим Беларус до Европа. Ето защо в речта си помолих европейските парламентаристи да подкрепят интеграцията на Беларус в Европа. Да, не е въпрос да стане веднага. Осъзнаваме дългия път, който ни чака занапред, но трябва да работим по темата. Хората в Беларус трябва да чуят, че Беларус е част от Европа. Ние исторически принадлежим на Европа. Едва от около 200 години сме под влиянието на Руската империя. Хората в Беларус ясно избраха европейския път, но се нуждаят от малко вдъхновение от страна на Европа. Също така трябва да се окаже повече натиск върху Лукашенко чрез санкции, да се преодолеят пропуски, да се подкрепи гражданското общество и да се поеме отговорност."

Как на практика Беларус ще отвори пътя си към Европейския съюз, възможно ли е при настоящото управление?

"Управлението на Лукашенко е нелегитимно. Невъзможно е това да стан сега. Първо трябва да си върнем държавата, да освободим хората ни от затвора, да проведем свободни и честни избори. Но ако отсега се подготвяме за кандидатурата ни, ако институционализираме отношенията ни с ЕС, ЕК, ще бъде много по-лесно след промените и преходния период да преминем през този път. Ще бъде по-гладко, по-бързо. По-бързо ще въведем необходимите реформи, върху които вече работим с помощта на европейски експерти. Ще сме готови, но трябва да започнем работа отсега.

На въпрос за отношенията с Европа и за това кои са първите стъпки, които според нея ЕС трябва да направи по отношение на Беларус, лидерката в изгнание заяви, че първите стъпки са били предприети още през 2020 г.

"Сега развиваме отношенията си. Съвместно с ЕС сме постигнали неща за първи път, като например създаването на контактна група със Съвета на Европа, консултативна група с ЕС, сега искаме да формализираме отношенията ни с ЕП. Може би първото нещо, което трябва да се направи, е да се започне специално разследване на престъпленията на Лукашенко, престъпления срещу хора, които измъчва. Той въвлече държавата ни във война, оркестрира миграционна криза, а отстрани изглежда сякаш не е виновен, защото международното право не му търси отговорност", каза тя.

Съдбата на съпруга й Сергей Тихановски, който излежава присъда в беларуски затвор

"Съпругът ми вече почти три години и половина е в затвора, а през последните 6 месеца нямам никаква информация за него. Много политически затворници са държани в пълна изолация. Върху тях се упражнява емоционален натиск, защото те не се предават, дори в затвора. И режимът иска да се чувстват изоставени, забравени, сякаш битката ни е свършила, защото не им дават никаква информация. Но също така се оказва натиск върху роднините им, които чакат политическите затворници у дома. Защото да не знаеш какво се случва със съпруга ти, или децата ми да не знаят какво става с баща им……  Дори преди няколко месеца се появи информация, че съпругът ми е починал в затвора. Имаше много голяма вълна недоволство, настояваща  режимът на Лукашенко да покаже съпруга ми и те го направиха, показаха 10-секундно видео от затвора. Видях съпруга ми, видях, че е жив, но това беше преди няколко месеца. Не знам какво се случва с него в момента.“

Тя коментира, че от 2020 година насам около половин милион са напуснали Беларус заради репресии и преследване.

"Вече 700 души са си излежали присъдите, бивши политически затворници. Тези хора се нуждаят от реабилитация, от психологическа помощ, защото са в много тежко състояние. Били са измъчвани и малтретирани в беларуските затвори," заяви Светлана Тихановска в предаването "Брюксел 1".

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Светлана Тихановска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕНЕТИЧЕСКИ СЕ ОКАЗА, ЧЕ БЕЛАРУСИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РУСНАЦИТЕ. ГЕНИТЕ ИМ СА ИДЕНТИЧНИ С ТЕЗИ НА ПОЛЯЦИТЕ
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** си умират да окепазят хубавата страна.
144
7
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
За който не знае: националната идентичност на белорусите е като тая на македоновците
143
4
 
6
 
! Отговори
Боби Турбото преди 6 месеца
Тея съвсем изплискаха....
142
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 144 преди 6 месеца
Всичките близо 340 милиона ли смятат да се преселят тук, според теб? На територията на днашна България?!
141
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Беларус живеят добре, в Украйна живеят зле.
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бели руснаци са.
139
7
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Събията в Крим са реклама за руския комплекс С-400. Не са положителна реклама, ама лоша реклама нямало казват някои.
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Русия мюсюлманите са кавказци, не африканци
137
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ти естествено, че лукашенко не е избран, а Байдън да не би да е? За фонлайнен нещо да кажеш?
136
4
 
10
 
! Отговори
Троя преди 7 месеца
След 1000 години ще пише, че Зеленски е отвлякъл Кабаева! И т. н.
135
4
 
6
 
! Отговори
ажоа преди 7 месеца
До Анонимен 143 . В Русия има над 30 000 000 мюсюлмани при 150 000 000 население. Я пак помисли къде са повече спрямо населението в ЕС или в Русия
134
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво става с наркомана Кадиров? Излекуваха ли го в Москва или отиде на гости на Пригожин?
133
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слама Санчо, е по-важен от свободата
132
5
 
8
 
! Отговори
и принцесата-жаба преди 7 месеца
като отиде да квака при Нав(ср)ални - петата западна колона в Беларус ще млъкне!
131
13
 
7
 
! Отговори
12345 преди 7 месеца
Имам една логическа задача към хората , които вярват че Лукашенко е спечелил изборите с 90% . Представете си коя да е държава, някой управлява от почти 30 години. Какъв е шанса след 30 години управление за него да гласуват 90% при честни избори?. Дори да е най добрия президент в света. А резултатите на Белорус не са от най добрите. След 30 г. управление на Лукашенко, Белорус е една от най бедните страни в Европа и на последно място по граждански свободи.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой никога никого не ни натрисал, ние сами си ги избрахме, защото сме глупави.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Под Иелстоун е вулкан и американците са хвърлили око на нашата територия! Тик так!
128
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-добре русификация, отколкото рептилизация. Плюс това за какво говори тази калинка, те са си чисти руснаци.