Кафето, което хората пият сутрин, се оказа на 600 000 години

Съставиха родословно дърво на арабиката
16 апр 2024 11:15, Елка Василева
7
Кафето, което хората пият сутрин, се оказа на 600 000 години
Снимка: архив, БГНЕС

Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди 600 000 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс" (Nature Genetics).

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата - просто като арабика.

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, за да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са установили, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други вида кафе.

"С други думи, преди каквато и да е намеса от страна на човека", казва Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на изследването.

Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе главно в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora.

За да сглобят частите от миналото на кафето арабика, изследователите са проучили с любезното съдействие на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително образец от 1700 г.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения.

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към болести като ръжда по листата на кафето, които причиняват загуби за милиарди долари всяка година.

Изследването на миналото и настоящето на арабиката може да даде представа за това как да се запазят кафеените растения здрави - и чашите с кафе пълни - за бъдещите ранни сутрини.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Миш-маш
Mода за сезона: 6 лесни тоалета, които винаги са класика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Еврика! преди 1 седмица
Значи още динозаврите са пасли кафе!
5
1
 
0
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
Името на кафето идва не от произхода му а от това че по традиция се сервира сутрин в леглото от арабка в прозрачен воал.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БАБХ пак са проспали половин милион години.
3
2
 
2
 
! Отговори
BaiOnzi преди 1 седмица
Що бря? Аз мойту кат' го отворя сутрин, мно'о си е дубре, прясно, супер си е. Не ги знам ти 'ора, 'дет' пият т'ва старо кайве, глупави люде!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кафеджиите сме като алкохолиците, ама аз вече съм на едно кафе, защото не мога да заспя, иначе пиех по 5-6 на ден :)
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въй, ам'чи то му изтекъл срокът на годност бре!

Спонсорирани публикации