ќтричане на ’олокоста, генерирано от »», може да разпали антисемитизма

ёЌ≈— ќ: »» дава възможност за фалшифициране на съдържание
20 юни 2024 19:36, ≈лка ¬асилева
158
ќтричане на ’олокоста, генерирано от »», може да разпали антисемитизма
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

ёЌ≈— ќ предупреди за отричане на ’олокоста и фалшифициране на истори€та, генерирани от изкуствен интелект (»»), съобщи ƒѕј.

¬ доклад, публикуван съвместно със —ветовни€ еврейски конгрес, от организаци€та за култура на ќќЌ казват, че историческата оценка за ’олокоста може да бъде изкривена и че антисемитизмът може да бъде разпален, ако не бъдат спазвани глобално етични принципи за използване на »».

√енеративни€т »» като чатбота ChatGPT например се основава на данни от интернет, които често съдържат подвеждащо съдържание и лични предубеждени€. “ова може да изкриви информаци€та за н€кои събити€ и да подкрепи предразсъдъците, се посочва в доклада.

«аради недостатъчни€ мониторинг и модериране от страна на разработчиците на »» инструментите за генеративен »» може да бъдат обучени въз основа на информаци€ от сайтове, които отричат ’олокоста. ќсвен това »» дава възможност за фалшифициране на съдържание като свидетелства на очевидци и исторически сведени€ за ’олокоста. ‘алшиви снимки и аудио съдържание, създадени с генеративен »», са изключително убедителни за младите хора, които може да попаднат на т€х в социалните медии.

ћоделите на генеративни€ »» също имат склонност да си измисл€т събити€ и дори исторически феномени и процеси, ако н€мат достъп до достатъчно информаци€.

јко позволим ужас€ващите факти за ’олокоста да бъдат изкривени или фалшифицирани чрез безотговорна употреба на »», рискуваме експлозивно разпространение на антисемитизъм и постепенно изтън€ване на разбирането ни за причините и последиците от тези зверства, каза генерални€т директор на ёЌ≈— ќ ќдре јзуле. “€ призова за спешно приложение на препоръките на ёЌ≈— ќ за етични стандарти в използване на »».
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


158
ќще от «драве
Ћетни грижи за здрава и красива коса
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
135
0
 
4
 
! ќтговори
анони преди 3 седмици
ƒо в€рващите по долу на »»-ƒа,този »» започна да бълва и срещу нас-настройва сърби и македонци,че сме били окупатори,и сме унищожили сума ти народ по време на войната,че не е имало турско робство,че Ћевски е терорист.ўе продължавате ли да сте съгласни с него???
134
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 130 «наеш ли, че √ьобелс като страстен ловец е направил резерват да ходи на лов и там е опитал с чифтосване да върне изчезнал вид- тура, от който произлизат днешните крави? «а целта е тр€бвало да изчист€т от хора огромна гора в ѕолша с куп села в не€(все едно нашите –одопи почти целите). “ъй като са били слав€ни, просто повечето са били избити. ѕотърси в нета.
133
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо јнонимен 130 ¬ерно? «начи 5-6 милиона убити в лагери и още н€колко милиона избити от украинските части на ——(ƒа, те са минавали наред по селата и избивали хора.) грам не съществуват? “ук не говорим даже само за евреи. ÷ел са били роми, гей, социалисти, свещеници, евреи, —Ћј¬яЌ»(нисша раса, ко€то тр€бва да се избие или да работи като роби на арийците, които заемат териториите й). ƒа, основна цел са били евреите, но всъщност и теб биха убили, защото не си ариец, а по-нисш.
132
0
 
3
 
! ќтговори
1-3 преди 3 седмици
—коро този »» ще започне да посочва хората като зомбита.Ќе ми се мисли за тогава!
131
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 131 јнонимен”лучи без да искаш!
130
5
 
4
 
! ќтговори
аноним преди 3 седмици
јнтисемит-човек,който мрази първо себе си,а после и другите.јнтисемитизмът е патологи€,неподлежаща на лечение!
129
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћалките българчета може да питат какви са българите и ChatGPT да започне да отговар€ - монголоиди, откраднали свидна зем€ македонска!
128
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
’олокоста е само една от многото еврейски лъжи.
127
2
 
2
 
! ќтговори
—одом и √омор преди 3 седмици
»» не генерира , а купира. ≈дин от първите »» на фейсбук след 3 дена стана антифеминист и расист и му дръпнаха шалтера, но секунди преди да го изключат взе да моли за живота си , коео е доста плашешто и демонично.
126
5
 
4
 
! ќтговори
‘ибуначи преди 3 седмици
“ова е потвърждение, че н€ма »» има програма ,ко€то копира хората в нета и присво€ва всичко без да пита и без патентно право. ѕросто »» сканира мрежата, където празнодумци и нацисти драскат и отричат този варварски факт-’олокоста.
125
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
’олокоста е най-добри€ бизнес модел създаван н€кога. ѕлащат ти за измислени неща станали преди век.
124
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
» сега евреите са решили да си го върнат на европейците. ¬еднъж и завинаги. “ест за божественост.
123
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
’айде стига вече с този измислен холокост.
122
6
 
11
 
! ќтговори
Ѕезпристрастен преди 3 седмици
ƒо ’унка¬тората световна война е изц€ло еврейска война. » ———– и √ермани€, и —јў и јнгли€ са управл€вани от евреи. ќктомврийската революци€ също е еврейска. » Ћенин и “роцки са евреи. ∆естоки€т Ѕери€ също е евреин. ¬ момента войната на територи€та на ”крайна също е еврейска. «еленски е евреин. –уските и украинските олигарси са евреи, Ѕлинкен е евреин и спонсорите на войната са евреи.
121
1
 
5
 
! ќтговори
√ризел преди 3 седмици
ƒа попитам пишещите:защо см€тате,че ваши€т живот струва повече от живота на другите?«а —ъздател€ всички хора са еднакво ценни,а ако н€кой изобщо има предимство пред други€ е заради н€какви добродетели,богобо€зливост,по благодат и смиреност.Ќе знам кой ви е казал,че произходът е определ€щ,но да знаете,че сте в грешка.«а “вореца е важно само дали давате добри плодове или лоши плодове,дали сте жито или плевели.ј пък вие си говорете каквото си искате.
120
2
 
7
 
! ќтговори
Ћагрестин преди 3 седмици
–одните турци,помаците и част от ромите се опитват винаги да се изкарват репресирани.ƒѕ— говор€т за възродителни€ процес,с€каш преди това не е имало 5 века османско владичество и техните башибозуци-разбойници не са безчинствали. огато са силни кол€т мирните жители като кокошки,а след това малко да ги натиснат и надават писъци до небето.
119
5
 
4
 
! ќтговори
’унка преди 3 седмици
4 юли 1946г. град  елце - социалистическа ѕолша. ћестните граждани извършват погром срещу 200 евреи завърнали се в града от концлагер. »збити са 40 души, 80 ранени.
118
0
 
8
 
! ќтговори
√ризел преди 3 седмици
ƒо јнонименјми че то и избиването на мирни жители през јприлското въстание е геноцид,избиването на 1 млн.арменци също е геноцид.“и се опитваш да изкараш турците и крайните мюсюлмани ангели ли?
117
6
 
3
 
! ќтговори
’унка преди 3 седмици
1942г корабът —трума на Ѕћ‘ нает от –умъни€ и натоварен с 800 румънски евреи е отправен за ѕалестина.  орабът е торпилиран в „ерно море от съветска подводница и потъва.
116
5
 
5
 
! ќтговори
alex преди 3 седмици
евреите гадна и нечистоплътна ***

—понсорирани публикации