Купувачите на жилища предпочитат по-къси ипотеки

Най-предпочитани са заемите от 10 до 50 хил. евро
Обновена: 11 сеп 2012 16:45 | 15 май 2012 15:52, Миглена Иванова
5
Купувачите на жилища предпочитат по-къси ипотеки
Снимка: Investor.bg

Купувачите на жилища с ипотечен кредит все повече избират по-къс срок, в който да изплатят получения заем, показват данни на консултантската компания КредитЦентър.

Докато през октомври миналата година 0,5% от кредитополучателите са избрали да изплащат изтегления от тях заем до 10 години, през април т. г. те са вече 1,5%.

Остават най-предпочитани ипотечните кредити със срок от 16 до 20 години. През април те са били близо 45 на сто от всички изтеглени ипотечни кредити.

Скъсяването на сроковете на ипотечните кредити показва известен оптимизъм сред потребителите, че ще могат да се справят с месечните вноски, посочват анализаторите.

От компанията обаче предупреждават, че погрешният избор на срок за погасяване може сериозно да разстрои семейния бюджет и дори да се стигне до невъзможност за погасяване на вноските.

Експертите посочват, че ипотеките с по-кратък срок са подходящи, когато купувачите планират да я изплатят на по-големи вноски с по-малко оскъпяване или да продадат закупеното с нея жилище в рамките на следващите няколко години.

Освен това, когато избират ипотека с по-кратък срок, купувачите е добре да имат достатъчно спестени средства, които биха покрили по-високите месечни вноски при непредвидени проблеми с регулярните доходи.

Дългосрочните ипотеки са по-подходящи за купувачите, които влагат минимален собствен капитал при покупката на жилище, спестяванията им покриват ежедневните им разходи за по-малко от 6 месеца, държат на по-голямата сигурност при прогнозирането на семейния бюджет или имат променлив доход.

Данните на консултантската компания показват още, че продължава ръста на изтеглените левови ипотеки. Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през април също нараства, като достига 31 117 евро.

Най-активните кредитополучатели остават хората между 26 и 35 години, сочи статистиката на фирмата. Засилва се обаче активността във възрастовата група 36-45 години.

Най-предпочитани продължават да бъдат ипотечните кредити от 10 до 30 хил. евро, следвани от тези на стойност 30-50 хил. евро.

Домакинствата с доходи от 1 500 до 2 500 лева са изтеглили най-голям дял от ипотечните кредити през април (83%). Следват ги домакинствата с доходи до 1 500 лева (8,4%), а на трето място са домакинствата с доходи от 2 500 до 4 хил. лева (5,9%).

Още новини за недвижими имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
МАНАФИЯ преди 11 години
А крадците на имоти какво предпочитат - за тех живеем, за тех дишам, за тех *** децата си, ако ги не израним мамините кой ке да е .......
4
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
КОПУВАЙ НАРОДЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!! ДНЕС 1000 евра ,,,утре 2000 евра КОПУВАЙ ДА НЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ИМОТНИ!!!!!!!!!!!!ТЕГЛИ КРЕДИТТТТ!!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз си купих точно това.Еффтино жилище,с къса ипотека,бивше ведомствено.Да знаете ,жените на старите кучета,нощем само търкат кълки,мисля.
2
0
 
8
 
! Отговори
"Кредит в центъ преди 11 години
Аз съм Тошко, розов Тошко, какво да кажа още да ми се вържете на лъжите и да тръгнити да купува ти че и ние да изкарами някой лев.
1
2
 
17
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Къде ги тия купувачи бе?Този пазар на имоти у нас вече е мъртвец,брокерчетата да почват да се преквалифицират,че ще питат къде *** гладните....