Вотът за "Дондуков" 2 – интересен. Но какъв ще е изходът му?

Анализатори прогнозират сигурен балотаж Цачева-Радев
70
Вотът за "Дондуков" 2 – интересен. Но какъв ще е изходът му?
Снимка: архив, БулФото

Динамична, "като по учебник", но и приглушена - така определят предизборната кампания анализатори пред БТА. Избори за президент и вицепрезидент на Република България, както и национален референдум, ще се състоят на 6 ноември - неделя.

Кампанията стана внезапно интересна, вече сме в ситуация на непредсказуем изход от изборите, отбелязва Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". Ако преди четири седмици, преди номинацията на ГЕРБ, някой беше казал, че е възможно ГЕРБ да загуби тези избори, вероятно малцина биха се съгласили с него. Сега няма колега, който да се наеме да прогнозира категорично изхода от изборите, посочва той.

Социологът казва, че кампанията е била абсолютно "по учебник", с логично позициониране на политическите играчи. Според него двамата основни кандидати се опитват да представят нещата, сякаш сблъсъкът е само между тях и бягат от това да легитимират останалите с участие в общ дебат, а това в момента по-скоро работи за опозицията.

"Интригата е дали има възможност различен от двамата кандидат да стигне до балотажа, и за това мечтаят националистите", коментира той.

Очакванията му са за по-висока избирателна активност - заради задължителното гласуване, опцията "Не подкрепям никого", референдума, както и интереса, който ще предизвика по-изострената кампания. По негови наблюдения кампанията е изцяло доминирана от премислянето и преосмислянето на българското положение в света и в региона, а основните вектори са Изток - Запад, национално-етническо и стабилност-промяна.

"Получава се ляво-дясна битка, от една страна, и битка на националисти срещу етнически формации, от друга", коментира Първан Симеонов и отбелязва, че това са двата традиционни разлома в България, които се проявяват отново.

Според него на фона на президентската кампания референдумът е бил неглижиран.

"Въпросите без съмнение са важни, макар че съдържат и доза популизъм, затова това допитване не трябва да се отписва", коментира Симеонов и прогнозира, че референдумът няма да бъде развръзка, а начало на политически сюжет, както и да завърши.

Социологът смята обаче, че хората не са останали достатъчно информирани за последствията, които едно или друго решение в този референдум може да предизвика.

"Това препраща към по-голямата дискусия доколко експертни теми подлежат на публична санкция, коментира той и допълва, че на народа не му е работа да знае последствията от една или друга избирателна система. В конкретния случай имам чувството, че политическият елит много кокетно се разтоварва от тази своя отговорност", казва Първан Симеонов.

Ако този референдум постигна нещо, то е гражданска култура и отне малко монопола на партийните картели, добави той.

Политологът Даниел Смилов констатира приглушена кампания от страна на двете големи партии и смята, че те като че ли предпочитат тя да мине почти незабелязано.

"Сякаш ГЕРБ разчита кампанията да протече, водена от инерцията, че те са най-голямата партия, а БСП се надяват да спечелят от това, че са втората по големина сила и да стигнат до балотаж", смята Смилов.

Според него основните теми на кампанията са били по-скоро външнополитически - за бежанците и отношенията с Русия, което е дало естествен бонус на т. нар. патриотични партии. По неговите наблюдения е била избегната почти напълно дискусия за вътрешната политика на страната и специално темите за корупцията и реформата в съдебната система.

Даниел Смилов смята, че задължителното гласуване ще окаже влияние и ще има по-висока от очакваната избирателна активност. Той е категоричен, че няма вероятност да бъде избран кандидат на първи тур на президентския вот, но допуска, че може да има изненади при подредбата на кандидатите.

Политологът е на мнение, че партиите е трябвало по-активно да изразят своята позиция за въпросите на предстоящия референдум.

"Кампания за допитването липсваше и това може да се окаже една от грешките на политическите сили, посочва той. Избирателната активност ще е висока и ще се отрази и на референдума, а при липсваща кампания има вероятност трите въпроса да минат", мотивира се Смилов. Той се опасява, че така може да се стигне до тежки промени на политическата система, и то към по-лошо.

Анализаторът изразява притеснение например от радикално намаляване на субсидията на партиите, защото това на практика би ги направило зависими директно от корпоративни интереси и недотам чисти пари. Може би има някакъв смисъл в намаляване на субсидията, но с единайсет пъти е абсолютно неразумно, смята той.

Според него същото може да се каже и за мажоритарната система, защото по думите му това ще доведе до напълно изкуствено разместване на силите, като ще се даде бонус на една-две по-големи партии за следващите парламентарни избори.

Политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" вижда кампанията като динамична.

"Само преди месец президентските избори бяха като че ли безинтересни, вот с предизвестен край, днес вече ситуацията е коренно различна", коментира Ганев. Кампанията според него не е имала ясно изразен фокус.

Впечатленията на анализатора са, че мигрантската тема е съпътствала практически всички предизборни дебати, а отношението към Русия на всеки от кандидатите е придавало различен профил и лице на претендентите.

Ганев смята, че са се дискутирали теми, които са далеч от президентските правомощия. Останахме с впечатлението, че кандидатите се борят за министър-председателския пост, а не за президент, коментира той.

Причината според него е, че всеки от кандидатите е трябвало да определи отношението си към управлението и това е накарало повечето от тях да предлагат алтернативи на взетите управленски решения, които обаче не се вписват в президентските правомощия.

Политологът казва, че избирателната активност на тези избори е най-сложната за прогнозиране. "За първи път в най-новата ни история имаме задължително гласуване, и няма как да знаем как би сработило това, уточнява той. Изборите със сигурност ще се решат на балотаж", категоричен е Ганев. Според данните на "Тренд" разликата между първите двама - Цецка Цачева и Румен Радев, е около 3 процента.

"Това прави практически невъзможно изборите да се решат в един тур. Нещо повече, можем да бъдем и напълно сигурни, че балотажът ще е именно между тези двама кандидати", смята анализаторът. Той не изключва размествания в подреждането на останалите кандидати и допуска възможна изненада от Пламен Орешарски, който, заради потенциала на ДПС, може дори да стане трети.

Кампанията около референдума потъна заради президентските избори, констатира още Димитър Ганев и това според него е било очаквано. Освен това по думите му нито една от големите партии не е застанала твърдо зад референдума, а, напротив, видимо го неглижират.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Рикиян Казанджиев преди 6 години
Да знаате,че тва са манипулации.Балотажо със сигорност ша е между Митьо Пищова и Жорж Ганчев.Оно я че гласувам за Пищова оти така решиаме на партийно събрание и след 8-мата рикия взеаме еднодушно ръшения.Така,че наздраве и със светло пиво към светло бадеще.И брзо изтрзнейваня след изборюаи на пищова честито и да черпи по 5-6 бири на чиляк.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65 Пич няма само да си играем на промени в конституцията. Не давай шанс отново мафията да управлява. Дай гласа си за тези , които мислят за бъдещето на хората тук и нямат господари в Брюксел, Анкара ,САЩ и Москва. Това са ПАТРИОТИТЕ КАРАКАЧАНОВ- НОТЕВ. Виж тяхната платформа, виж идеите им за бъдещето на страната, виж какво казаха на дебатите за разлика от ГЕРБАДЖИИ и БСП които се скриха като мишки от дебатите. Струва си да дадеш гласа си за патриотите.БСП и ГЕРБ са слуги на САЩ.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като политиците протиоконституционно се опитват да ни ПРИНУДЯТ И ИЗНУДЯТ да гласуваме на избори, и след като въведоха ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО И НЕЗАКОННО лишаване от избирателни права при 2 последователни негласувания на избори, аз ще гласувам с недействителна бюлетина! Мамуни политически- НЯМАТЕ ПРАВО да правите това, ако на Велико народно събрание не се промени конституцията ни и правото да се гласува на избори, не се трансформира в задължение да се гласува на избори!
39
0
 
1
 
! Отговори
анонимна. преди 6 години
Анализаторите нямат една дума вярна в прогнозити си . Само стъкмистикаТе са най- големите манипулатори. Манипулират съзнанието мисленето и на хората.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, рАДЕВ Е УЧИЛ И В Америка, Цецка - в Долно *** ли беше или там някъде.ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ ДЕБАТ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ДА ВИДИМ НИВАТА КАКВИ СА?
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И КАКВО ТОЧНО Е БИЛО ПРИ ОРЕШАРСКИ БЕ, БАЙ ГЛИГАНЕ?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЪФНАЛ БОСТАН ГЕРБ РАЗЧИТА НА ТУРСКИТЕ ГЛАСОВЕ НА МЕСТАН.
35
1
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Ех,Винету,най-лошото е,че си прочел само една книга-"Винету",затова мозъчните ти гънки са толкова малко.
34
0
 
4
 
! Отговори
то преди 6 години
всички крадат, ама да е с мярка-като едно време.
33
1
 
9
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Мазохисти сме,щом още търпим крадливото управление на ГЕРБ.Ще бъдем гражданско общество ако ги изметем и повече никога не се сетим за тях.
32
0
 
4
 
! Отговори
въй преди 6 години
Рад-КарЦач-Мар
31
1
 
8
 
! Отговори
Цървул БОСТАНджийски преди 6 години
до 50 Че ДПС, пардон, агент Сава и уродливото 180 - килограмово туловище, дето му викат Пеевски, и сега ни управлява бе, ***! Не си ли го разбрал, или ни играеш СИКдажийски просташки номера. Изходът е ясен - СБОГОМ на престъпната ГЕРБаджийска пасмина! Сбогом на Цецо Цървула! Сбогом на агент Буда!
30
1
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Ти си гласувай за баба цоцолана,никой не ти пречи,но аз не познавам някой,който би гласувал за нея.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изходът е ясен-ген.Радев,ако няма фалшификации.Но познавайки маниера на ГЕРБ и предишни изпълнения на Цв.Цветанов,честността на вота е малко вероятна.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изходът е ясен-Марешки или мехлем.
27
3
 
4
 
! Отговори
Tien преди 6 години
По данни на статистиката,на 31 декември 2015г. населението на България е било 7 153 784 души,в това число 1 015 564 до 15 години.Гласоподаватели-6 138 184, или с 696 094 мъртви души по-малко от обявените от ЦИК.Именно тези бюлетине сега попълва ЦЦ,надявайки се на поредната фалшива победа.
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли,че гласувайки за Радев,гласувате ДПС да ви управлява.Е аз няма да гласувам за него.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОМНЕТЕ СИ 2009-А
24
0
 
3
 
! Отговори
ДА ДА преди 6 години
Алтернативите са 2:СКУЧНИ ИЛИ ИНТЕРЕСНИ ИЗБОРИ.
23
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До 681до 39 "Още ни водят за 7 милиона мишлета"Само дето сме вече под 6млн. от които 3,5 бели и ...застаряващи!

Спонсорирани публикации