Карикатура по време на вот? Цензурата е все по-силна!

Нашите рисунки може да са оръжия, убедени са карикатуристи
26 мар 2017 11:52, Анисия Иванова
2
Карикатура по време на вот? Цензурата е все по-силна!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Карикатуристите Валери Александров-Валекс и Ивайло Цветков коментират в изборното студио на Bulgaria ON AIR изборите и вдъхновението, което днешния ден носи за направата на материалите им.

Ивайло Цветков каза, че карикатурите му са концентрирани върху бъдещите коалиции. Той сподели, че функцията на една рисунка от този тип може да има разнообразни функции.

"Има различен тип карикатури. Освен злободневните, имаме и по-философски. Карикатурата може да бъде оръжие, поне така се надяваме", каза Цветков.

Попитан какви са карикатурите по време на избори той отговори, че вече е по-трудно, защото цензурата е по-силна.

"Преди пишехме за всеки, а сега дори имена не можем да използваме. Вече много по-лесно се стига до съд", обясни той.

На въпроса редно ли е карикатуристът да има пристрастия и да ги показва, гостите бяха единни, че всеки има определени предпочитания, но не бива да са показни.

"Всеки има пристрастия, но не трябва да ти личи омразата към някого. Всеки персонаж трябва да го нарисуваш с обич, дори и да не ти е приятна личността му", сподели Валери Александров пред Bulgaria ON AIR.

Гостите казаха, че образът на Бай Ганьо и Хитър Петър се използва толкова често, защото е все още актуален.

"Това е образът всеки ден, навсякъде. От 100 години човечеството не е мръднало. Само технологично се развиваме. Бай Ганьо и Хитър Петър са все още актуални, за съжаление", сподели Цветков.

Според тях, не само политиците са виновни за бавното развитие на човечеството.

"Няма да бъде правилно да обвиняваме само политиците. И те са част от народа. От нас, хората, зависи промяната", заяви Александров.

Карикатуристите казаха, че утрешният ден ще дойде с трудна за тях задача.

"Утрешният ден е най-сложният, защото трябва да направим днес карикатурата за утре, но не знаем какъв ще е резултатът", обясни Ивайло Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари