СИК чака разяснения от ЦИК за броенето на разписките

Решението на Централната комисия ги изненада
53
СИК чака разяснения от ЦИК за броенето на разписките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на Секционни избирателни комисии искат разяснения във връзка със снощното решение на ЦИК всички разписки от машинното гласуване да бъдат преброени след края на утрешния изборен ден.

Реакциите и в Хасково са нееднозначни, предава кореспондентът на БНР в региона.

Много от членовете на Секционните избирателни комисии не бяха запознати със снощното решение на ЦИК да се извършва броенето на контролните разписки.

„Смятам, че е напълно излишно преброяването на разписките, защото на предните избори бяха избрани определени комисии да броят - имаше преброяване, нямаше разминаване в разписките и в протоколите и това е излишно натоварване на комисиите“, коментираха членове на СИК от Хасковско.

 „Нещото, което ние можем в последния момент да направим, защото вие знаете - решението на ЦИК излезе снощи късно, е, днес всички колеги са инструктирани, когато се раздават материалите на секционните избирателни комисии, на всяка комисия да се казва, че ще има 100% преброяване на контролните разписки“, коментира Веселина Тенчева, председател на Районната избирателна комисия в Хасково.

В Плевен също са изненадани от решенето на Централната избирателна комисия за стопроцентово броене на разписките.

Машинно гласуване с по две устройства ще има в една пета от секциите в Плевенска област.
В 272 секции в областта ще се гласува с 1 машина, а с по две - в 72 секции, каза председателят на РИК Василка Митева.

"По принцип и за нас решението на ЦИК от снощи е изненада, защото преди това имаше друго решение. След това имаше произнасяне на ВАС, но щом като ЦИК е решила така, хората трябва да се съобразят. Дали ще ги затрудни - възможно е, защото иначе биха свършили много по-рано. Щом са такива изискванията, ние сме длъжни да се съобразяваме", каза Митева.


53
Още по темата: СИКЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тез не могат ли да броят? първо клас, алооо?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, Най-добре ЦИК да раз2сни на СИК окончателните изборни резултати, та да се свърши най-сетне с тази изборна трагикомедия!
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"истина: Само две партии са притеснени от броенето на разписките. Явно има нещо."_____________ Останалите очевидно са доволни и всичко ще си продължи по-старому: фалшификации с хартийки до дупка!
29
3
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
За 32 години не поумняха ,а още оглупяха!
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да броят! Не вярвам на протестъри щом толкова се разпищяха срещу броенето. И какво толкова сложно има та "чакат разяснения"? 30 години ги броят сега като дойдоха машините искат разяснения. Глупости.
27
3
 
8
 
! Отговори
истина преди 1 година
Само две партии са притеснени от броенето на разписките. Явно има нещо.
26
4
 
6
 
! Отговори
Не е сложно преди 1 година
Не ховече от 1 час - броят се само два вида разписки - защо врещят толкова - не разбирам въобще! Мързи ги даже и да броят. А знаят ли?
25
2
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ СА ППИСТИГНАЛИ 2 МАШИНИ БЕЗ ПЛОМБИ!!! ОБАДИЛИ СЕ НА ЦИК. ОТТАМ ИМ КАЗАЛИ ТЕ ДА ПЛОМБИРАТ МАШИНИТЕ. АМИ ТО Е ВЪПРОС НА МИНУТИ ПО ПЪТЯ ДА Е СМЕНЕН СОФТУЕРЪТ! ТРЯБВА ПЪРВО ДА ИМА П Р О В Е Р К А И ПОСЛЕ ДА СЕ ПЛОМБИРАТ!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Тогава за какво е тази разписка, даже се поставя в урна. Ако нямаше нужда от нея щяха да направят така , че да не излиза разписка. Да се броят разписките както се броят бюлетините" ........................ За да има контролен вот на процент (при. 30, или 50 процента), като последния път. Засича се има ли разминаване. Ако има, тогава се прави броене на разписки изцяло, на 100%.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдателите и застъпниците в секциите за да следят процеса са хора на партиите. А членовете на СИК са от партиите като в парламента. Кои ще наблюдават и кого. Най-много наблюдатели и застъпници ще следят същите на най-много свои хора да манипулират разписките, за да има разминаване голямо в тяхна полза - или за касиране, или за повече гласове по разписки, ако се отхвърли касиране.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако не се броят контролните разписки може някоя партия/и да поискат касиране на изборите." ___________ Ако се броят всички, ще има много разминаване, като досега с бюлетините. Разписките са малки и няма да са нужни чували да крият тези на други партии. Отиграно! И пак, касиране!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оna: Ако няма 100% броене , значи има измама . Щом толкова пищят , ясна е работата ._________________ Така е, видяхме ги за 30+ години, с бюлетините! Изчезват, неудобните, после намират чували, или пък чували с празни бюлетини изникват преди изборите, дописване в СИК, Рик, докато се види 1-2 дена за отчитане. Системата е ясна от години и доказана. Работи!
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за какъв мамул са тия машини !съда ясно каза че няма нужда от ръчно броене )
19
9
 
2
 
! Отговори
Радев 2021 ДА!!! преди 1 година
броят не броят все тая, 75% от българите не вярват на изборите. нека генерал Радев прецени кой да спечели и да обяви резултатите за да успокои напрежението и народа работи спокойно!
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В понеделник ВАС ще утвърди, че меродавни са данните от машината, а разписките ще отидат за отпадъчна хартия. Някои ще врякат, че изборите са фалшифицирани, но всяко чудо е до три дни.
17
2
 
8
 
! Отговори
Eli преди 1 година
Ако не се броят, значи изборите са решени и няма смисъл да гласуваме. Нямаше смислено обяснение за тези машини .
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом СИК са се хванали на хорото ще го играят до край! Ще броят та пушек ще се вдига! По-добре ли е ако има измама с машините? И задължително наблюдатели и застъпници в секциите за да следят процеса!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦИК ще даде разяснения на СИК в понеделник, защото събота и неделя са почивни дни!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СИК и ВИС-2Ами Виденов не е от СИК или ВИС, но каза, че борбата на партиите и народа е, да не допуснат Шоросоидите на власт, защото се страхуват от тях.
13
1
 
11
 
! Отговори
не на мафията преди 1 година
Да спрем разделянето и изчегъртването на държавата!