Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент

5067 напират за депутатските банки
350
Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент
Снимка: НС

Българите днес ще изберат новите 240 депутати. Този път вотът е 2 в 1 и всеки, който отиде до урните, ще пусне бюлетина и за новия президент, който ще остане на „Дондуков“ 2 през следващите пет години.  

Вотът за 47-ото НС е извънреден и предсрочен и трети за 2021 г., след като трите проучвателни мандата – на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП, бяха върнати на президента Румен Радев и така и не беше съставено правителство след изборите на 11 юли. Така Радев насрочи за 14 ноември поредните избори заедно с тези за държавен глава.

Още по темата

Регистрираните кандидати в изборите за народни представители, които се борят за място в НС на изборите днес са 5067.

На 4 април регистрираните кандидати в изборите за народни представители бяха 5 949, а на 11 юли - 5 079.

От регистрираните за вота днес 1515 са жени, а 3 552 мъже.

Общо 1237 са регистрирани в повече от един район.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Регистрирани са 20 сдружения за участие в изборите с наблюдатели. Четири социологически агенции са регистрирани с 1127 анкетьори.

Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.
Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751.

На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, но тогава отпаднаха ограниченията за секции извън ЕС. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.

Българите зад граница могат да гласуват за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) отново ще се гласува само с машини.

В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.

Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Според последните проучвания на социологическите агенции интригата на тези избори е за второто място. Всички изследвания отреждат победата на ГЕРБ, носпоред някои от тях ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпреварват БСП и се нареждат на второ място.

Очаквания са освен ГЕРБ, ПП и БСП, място в парламента да извоюват и ДБ, ИТН и ДПС.

Фаворитът на българите за президент е борещият се за втори мандат Румен Радев. Вероятността обаче да спечели още на първия тур е малка, така че най- вероятно на балотажа той ще се изправи срещу Анастас Герджиков. Другите кандидати с високи резултати според социолозите са Лозан Панов и Мустафа Карадайъ.


350
Още от Избори 2021
Защо този път липсваше кандидат-президентски дебат?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЛАСУВАЙТЕ! ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩАТА!
125
1
 
2
 
! Отговори
Например преди 2 седмици
Мършшшии ставайте от любимата ви маса оставете ракията и отивайте да гласувате, иначе само платените ще решават вашата съдба
124
1
 
1
 
! Отговори
Наплашена преди 2 седмици
Наплашиха хората с Ковид и сега чакат изборна активност. От една седмица и мене вече ме е страх от Ковид, затова няма да отида да гласувам. Посещавам кварталния супермаркет, но там има добра вентилация, въздухът е направо свеж, като на открито, не като в салоните на училищата, където са опашките за гласуването.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кога ще си го набиете в тъпите глави, че тия са там да оправят себе си, а не вас?
122
2
 
3
 
! Отговори
ТРАГЕДИЯ преди 2 седмици
НЕ СА превели надписите на турски език масови сигнали за мъчещи се хора не знаещи български език силно желаещи да гласуват !!!
121
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болшевика мафия Хората ви мразим и ще гласуваме за ГЕРБ 12години просперитет и спокойствие 2.5% инфлация незначителна доходи високи стабилност и предвидимост а при вас Болшевика мафия разпад болести смърт упадък и грабеж 16 банки и спестяванията на хората ограбихте Никога вече болшевика мафия на власт
120
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Комунистическият диктатор Борисов е политически труп - факт. Милиони Българи излизат в София и в цяла България да протестират срещу комунистическия диктатор Борисов. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Борисов изтече. Българите мразим комуниста Борисов и искаме да живеем като европейци с европейските ценности при капитализма според законите на капиталистическата пазарна икономика където невидимата ръка на пазара ще регулира всичко и ще живеем в материално богатство!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - мене Любен Беров по ме кефи от станишев, през последните 30 години най-добре бех при Беров.
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АЗ СЪМ ЧОВЕК НА 69 ГОДИНИ И ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП, ЗНАМ ЧЕ ТОВА НЕ СЕ КАЗВА, БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ДОБРЕ КАТО БСП Е НА ВЛАСТ, ПРИ СТАНИШЕВ И ПАРВАНОВ БЯХМЕ ПО ДОБРЕ, А ПОСЛЕ КАТО ДОЙДЕ ОНЯ ПОЗАРНИКАР ЗА 12 ГОДИНИ НИ ЗАКОПА! ЗАТОВА АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ И МЛАДИТЕ ХОРА
117
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
От къде на къде Бил Гейтс се е намесил във фармацевтичния бизнес!Софтуер и протеинов био чип прави гоите контролируеми и могат да се редуцират!!!Агент Аранджа Балбюр!ЦРУ!!!
116
1
 
3
 
! Отговори
Честито преди 2 седмици
На депутатите а за тез де ги избират ще има супа за .....
115
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За последните 30 години България беше добре при Станишев и Парванов! БСП трябва да спечели
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хора гласувайте за Константин Константинов от Възраждане само този човек ще оправи България
113
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Хора, искайте да ни дойде Кирил - Кирил е куул, правил е стъди по ем би ей в Харварт - престижен западен университет, знае езици, като ходи в Европа при Европейците няма да ни излага и ще си поръчва кафето на английски, като го видят с костюм слим фит и с харвартски акцент и веднага Европейците ще разберат че имат работа с културен и образовен човек, а не с пpocт българин като Борисов завършил пpocта българска комунистическа милиционерска школа за пожарникар.
112
1
 
7
 
! Отговори
Алексия преди 2 седмици
Эа нелегалните машини по складовете, иэборния ден приключи!!!:-)))
111
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички българи достойни ще гласуваме за ГЕРБ и Професора долу Левашката болшевишката мафия и нейните съюзници
110
2
 
5
 
! Отговори
Барселона преди 2 седмици
Този път без мен.Дори и в чужбина съм ходил да гласувам,да се промени нещо към добро в БГ но...Последните две гласувания бяха пълен фарс,да им се довериш,и те да се подиграят вместо отговорно да помислят за хората...Май.....им....
109
6
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 2 седмици
Комунизмът на ГЕРБ си отива. Децата ми спят спокойно.
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днес който е против БСП е национален предател
107
11
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Хора, искайте да ни дойде Кирил и да отприщи чуждите инвестиции да открият чуждите компании заводи да и да заживеем богато като германци, холанци и французи да се радваме на висок стандарт на живот.