Машините за вота нямало как да бъдат манипулирани

ЦИК имала достатъчно механизми за контрол на процеса
152
Машините за вота нямало как да бъдат манипулирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Организацията на изборите върви нормално. ЦИК взема своите решения няколко дни преди срока по хронограма, което улеснява останалите органи със задължения по организация на изборния процес".

Още по темата

Това каза пред БНР Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

И поясни отново, че машините, с които се гласува, не са свързани с интернет и ако се направи опит за въздействие върху една машина, то то ще е само върху нея и това няма да се отрази върху изборния резултат.

"ЦИК има достатъчно механизми за контрол на процеса", увери тя.

Матева подчерта, че не само по желание или по решение на ЦИК организацията на изборите може да мине само в ръцете на държавата.

"Трябва решение и на изпълнителната власт. Служебният кабинет сега ни оказва пълно съдействие, но шест месеца ЦИК писа писма до предишното правителство, за да се намери помещение - държавна собственост, за съхраняване на машините за гласуване. Машините сега са под охрана и в склада се влиза само с разрешение на ЦИК", посочи тя.

В страната има над 400 машини за пробно гласуване. Подадени са малко над 50 000 заявления за гласуване в чужбина.
Като проблем тя отчете постоянното променяне на състава на секционните изборни комисии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: избориЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ви повЕрвахме, че не може да се манипулира избора. Миналите избори бяха най манипулираните, даже по голямо менте от времето та Боко с чувалите с бюлетини. Само и само да вкарат Продължаваме Предателството са готови на всякакви шашми. От сега да започнали соц. агенциите за лъжат. Значи зо изборите тия из ме кя ри които нямат и 5 гладоподаватели пак ще са първи.
112
0
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
предава на РИК.После ЦИК може да обяви каквото си иска или да се опита да фалшиви изборите,но всяка партия има събрани оригиналните отчети,ПРОТОКОЛИ на СИК и всяка партия може да заведе дело и в съдът да покаже и да докаже,че има измама и че са я ощетили!!За да не стане това,вината е на задкулисието и на КГБ колоната!Внушения,че демокрацията е фейк,че те КГБ и службите могат да си правят каквото искат и да ни манипулират чрез творенията на Мадуро!И ГЕРБ да спечели с машини,пак ще остане съмнение
111
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Спомням си по времето на бай Тошо гласувахме наредени на опашки по един два километра от сутринта до вечерта и стигахме точната цифра 99% гласували за партията укротителка на народа БКП, за да продължи плана на следващата петилетка, за да може да прескочи партията БКП лентата на предишната петилетка! Тия останалите 1% са били по болниците след инжекции и кислородни апарати за изгаряне на дробовете със 100% кислород, на път към гробищата!
110
1
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
Пояснявам за измамниците и им,бецилите!В края на изборния ден урната се отваря.Комисията е от най малко 10 човека от различните партии.Броят се бюлетините и когато има невалидни според правилникът,се отчитат като такива със съгласието на всички членове на комисията!Какви пак п,ичи масали разтягаш?!СЛЕД СЪГЛАСИЕ НА ВСИЧКИ!Какъв ГЕРБ,какви пет лева!Оформят се 10 ОРИГИНАЛНИ протокола с ОРИГИНАЛНИТЕ подписи на гербера,дпсара,бкпееца,ИТНееца и на всеки представител на партия се дава това,което се пре
109
0
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Добре! Щом искате машинно трябва да се гласува по следния начин! Първо Гласуваш на Машината - тя ти печата две бележки - една за теб, а втората я даваш за преброяване в немашинно гласуване. Накрая се преброяват КНИЖНОТО ГЛАСУВАНЕ И МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ. Ако някой не знае как се гласува с машината НАПИСВА КНИЖНО ГЛАСУВАНЕ и след това машината прочита хартийката за кого е гласувал и вкарва данните в инернета. Данните от книжното и машинното гласуване се сравняват и ако са еднакви е истина!
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До EmigrantВсичко се бреше и всичко излезна точно! И други сме били в комисии и знаем как герберугите броят и с какъв хъс обявяват за невалидни бюлетини, които ако са за ГЕРБ ги считат за валидни, даже да са задраскали цялото квадратче или да са гласували с кръче.
107
0
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
тОВА,ЧЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАЛИ ИЗБОРИ С БЮЛЕТИНИ Е НАЙ ВЕЛИКИЯ,П,УЧИ МАСАЛ!Пет пъти съм бил шеф на СИК и няма как да се фалшифицира и един глас!Така,че това натрапване на машините е 100%ва измама и насилие върху изборния процес!!Като са толкова честни защо никой,АМА НИКОЙ не се застъпи за броене на квитанциите в края на изборния ден?!За колко МИНУТИ се броят дори 1000 такива?И радев и ЦИК се ослушват,а платените ПРОТЕСТИРАЩИ никакви ги няма?Гробно мълчание,защото КГБ мафията държи БГ за гушата!!
106
3
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Не гласуваш - гласът ти отива за ГЕРБ и ДПС? Нима някой иска това? Гласуваш с "Не подкрепям никого" - помагаш на ГЕРБ и ДПС да бутнат под изборната бариера партиите стоящи на ръба, така че и техните гласове да се преразпределят.
105
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Аз ще гласувам машинно само ако направят така алгоритъма на софтуера на машината за гласуване, че да мога едновременно да гласувам за всички участващи партии и да има възможност за изхвърляне на всички партии извън парламента!
104
0
 
4
 
! Отговори
Любопитно а другите? преди 1 година
А ДРУГИТЕ манипулации и купуване на гласове и злоупотреба с медиите? ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ ТАКА хванат ли купуване на гласове ВЕДНАГА в ЗАТВОРА и САМАТА ПАРТИЯ да бъде ИЗКЛЮЧЕНА и край това е.
103
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ЦИК ЗА КАКВО СА КАТО ЕДНИ ИЗБРАНИ ЩЕ НАГЛАСЯТ МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ В ПОЛЗА НА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ ПОМНИМ КАК СЕ САМОНАЗНАЧИХА ШАЙКАТА РУШИТЕЛИ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА С МАДУРОВСКИ МАШИНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЪРЖАВНОСТТА РЕШИ И НИ ЗАДЪЛЖИ НЯМАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ ЕВ БЪЛГАРИЯ НЕ Е
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия машини за мен си остават принтери за по 5000-6000 лева бройката, които просто замениха химикалите от по 50 стотинки. Принтерите НЕ БРОЯТ, а само рисуват хиксче вместо вас на бюлетината. Ама в България имало много невалидни бюлетини. Че ти като не можеш даже да гласуваш по-добре да не си гласоподавател въобще!
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е значи само са си дали парите предните управляващи.. Да бе, да :-х
100
1
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В бъдеще гласуването ще става в тоалетната. Ще има машина за изследване на звука! Като пръднеш, в зависимост от тоновете ще зависи на коя партия си гласувал. Тона в машината се уставя от шефа на партията, чрез измерване на тона в тоалетната. Та партиите предварително ще уставят височината на тоновете на пър, пър, пър, пръдене на машините в тоалетните и затова е добре преди гласуване да се нахапате по ресторантите с Боб и Леща!
99
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В бъдеще гласуването ще става в тоалетната. Ще има машина за изследване на звука! Като пръднеш, в зависимост от тоновете ще зависи на коя партия си гласувал. Партиите предварително ще уставят височината на тоновете на *** в машините и затова е добре преди гласуване да се нахапате по ресторантите с Боб и Леща!
98
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:Машините за вота нямало как да бъдат манипулирани".... а ние сме гевреци, Лъки!
97
1
 
25
 
! Отговори
Компютърен инженер преди 1 година
със 20 години стаж. НЯма машина, която да не може да бъде манипулирана. Вие за канарчета ли ни взимате? Има БД, в БД може да се вкарат данни по много и различни начини, не само през официалния интерфейс.Тъй че, извинете, ама българинът не е толкова ***, колкото се мъчите да го изкарате. Да, по стария начин с хартия също може да се правят манипулации, но при машниите е в пъти по-лесно. И по-евтино най-вероятно..
96
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои герберуги много се плашат от машините.Спокойно! Щом с машина могат да гласуват глухи и хора без централно зрение и се оправят само с периферно, то и герберуги ще се научат. И за следващите кметските избори задължително САМО с машини!
95
0
 
18
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 1 година
Машините в казиното са даже по-малко "побългарени" , отколкото машините за гласуване, там където играе компютър в това число програмен код и база данни , всичко подлежи на манипулация , относно гласуването на хартията нещата пак са същите , само че там хамалогията за манипулация е по-голяма, сега просто нещата вече излизат извън контрол и така...да гласувават овцете, Пастира се радва
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямало как да ги направят open source и да ги пуснат по интернет веднага да отчитат всеки глас. Ама няма да стане, защото ще лъсне истината ако е така - тези машини са стара технология, нямаща нищо общо със съвременните криптиращи системи и подпис на документ с два дигитални подписа. И отделно най-вероятно могат да се манипулират. Ако е правилната технология няма нужда да ги пазят милиционери по складове и усвояващи държавни пари да ми се кълнат че всичко е ок.