Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре

"Василев твърдеше, че ГЕРБ е против членството на РСМ в ЕС"
24 сеп 2022 16:00, Нели Христова
365
Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре
Снимка: БГНЕС

"Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо във Facebook страницата си.

"Били слаби институциите?! Ами сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП, да не пропуснем и ИТН. Последните, две години говореха много щуротии. Като видяха за какви крадци става дума, тогава чак тръгнаха да излизат от коалицията", каза той.

"Магистралата щеше да ви е подминала вече и да е към Велико Търново. Това са 2 години застой, с изключение на държавния дълг, който расте нагоре", уточни Борисов.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило. "Когато дойдохме през 2009 г., беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък", изтъкна Борисов.

Той припомни и че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. "След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слязат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам ей така", обеща Борисов.

Той разказа и как Асен Василев е твърдял пред американското посолство, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. "В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини "Продължаваме промяната", че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж.

"Много ме е страх наистина, че всеки ден атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва", каза Борисов.

"За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика", заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опоненти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозиция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

"Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на външнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов", допълни тя.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от 180 евро на мегават час. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава.

Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на "Лукойл" и "Мини Марица-Изток". ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са "Булгаргаз" и "Топлофикация София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Какви 2 години,бе льольо.Бяха само 7 месеца.Останалото време е по твое ръководство.
297
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 1 година
За някои престъпници и олигарси като Васил Божков, Иво Прокопиев, леля Цветелина Бориславова нямаше застой и техните спестявания от обществените бюджети също сигурно са били само нагоре!
296
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички кметове са от ГЕРБ и ДПС...на практика герб не е слизал от власт.окопани във власта пречеха със каквото могат на ПП.
295
2
 
2
 
! Отговори
БУЦИ СЕЛСКИЯ ТАРИКАТ преди 1 година
Е ТОТАЛ ЩЕТА.ИСКА ВЛАС И ВЕДНАГА ВЗИМА 20 МЛРД. ЗАЕМ ЗА ДА УПРАВЛЯВА КОМФОРТНО.
294
1
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
до АНАЛИЗАТОРА, Толкоз си анализатор,колкото Киро е завършил Харвард и колкото Асан е мъж!!Всичките сте кухи парчета,измамници и платени кукли на конци на олигарсите и задкулисието,всичко това продукция на КГББКП и цялата орда от синове,внуци и правнуци на политбюро и партийната деветосептемврийска номенклатура!Техния девиз беше,че тая власт с к,ръв са я взели и само с к,ръв ще я пуснат!Като гледам Дамаджанов какво се пени и заканва на 70 години,ясно е,че трябва твърд подход към вас,ЛИ,ГЛЬОВЦИ!
293
4
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Този вече не знае на кой свят се намира. Говори глупости, след глупост. След него, никой нормален човек не иска да управлява държавата, наречена България. Дори и лидеритена партиите, които са също толкова неадекватни като този на Герб.
292
3
 
2
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 1 година
А бе ,какво се излагат сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП - 2 години застой ?! Друго си е повече от 13 години връщане в средновековието -кюлчета , чекмеджета ,присвоени бизнеси ,умиращи по стълбите , КПП-та ,Барселони ,джуджета , магистрали превърнати в кинти, самолети на хартия и какво ли още не ...Ама нещо взехме само от Фейса да се пъчим ,също като протежето Слафчу , нещо нет-добре работата !
291
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лойко, ви само делихте едни порции на близкия си кръг, а нищо за населението не правехте и за бъдещето на България и не се раздели с Цветанов, който служи на чужда държава, а не на България и хората в страната непрекъснато умираха през управлението ти, не от естестена смърт и много напуснаха страх!
290
3
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
А бе АРТИСТ ...от кога се загрижи за та Държава...Да не би да имаш заеми../??
289
4
 
8
 
! Отговори
Ей КРАДЕЦ! преди 1 година
Шкафчетата, Буци....
288
3
 
4
 
! Отговори
ох, да бе преди 1 година
До Анализатор - ми ако си в час - и във Франция е така. По-добре лоши магистрали, отколкото никакви. А ти си отивай на 5те моста на Дунав и 2 тунела под Стара планина, да ти изтрезнее малко тиквата ти.
287
4
 
3
 
! Отговори
dali преди 1 година
До вЕрно ли?! -за кой от многото шизофреници пишеш? Борисов не е, може би друг някой. ББ ние построил като държава в БГ безброй добри неща, никой преди това нищо не е правил. Е, в Пловдив имаме само един голям надлез от Иван Костов. Няма да си кривим душите.
286
6
 
11
 
! Отговори
вЕрно ли?! преди 1 година
Има ли още плоскоглавци, които му вярват на този шизофреник? Явно е забравил кой управляваше държавата до скоро...
285
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОВИД И колко са милиардите. Колко беше БВП тогава? Нали помниш. Колко беше реалния ръст на икономиката? Нали помниш? Или както менте счетоводителчитата назначени от Фуражката -теглим кредити и ги включваме в баланса на държавата като приход. И евреите им завиждат на матетематиката, ама баламите плащат години напред
284
13
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Няма по добър политик държавник Демократ от Борисов в момента Това е истината платени писачи на лъжи гнусни писания от такива хора
283
9
 
10
 
! Отговори
СНИМКАТА преди 1 година
Снимка, която нарекох "Страх в очите" - Лойко гледа с ужас към отваряща се врата, страхува се да не влязат полицаи, да го пльоснат по тумбак и да му хлопнат белезника зад гърба.
282
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените писачи малки безделници Спрете да пишете против държавата в която живеете с омраза нищо не се постига
281
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ПО ДОБЪР ОТ БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК КОЙТО В ТОЗИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИЯ
280
15
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
БОРИСОВ ЛИДЕР БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК БОРИСОВ ПОЛИТИК 1000000 ГЛАСУВАТ ЗА ТЕБ ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ
279
5
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Борисов:Магистралата щеше да ви е подминала вече и да е към Велико Търново-и какво следва след направата--Постоянни ремонти от фирмите на ГЕРБ и край няма.