US медии: Политическа парализа след вота в България

Скоро не се вижда краят на продължителната политическа криза
3 окт 2022 08:42, Елка Василева
26
US медии: Политическа парализа след вота в България
Снимка: архив, БГНЕС

Списание "Политико" и агенция Блумбърг очакват трудно да бъде съставено ново правителство в България след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. И според двете американски медии скоро не се вижда краят на продължителната политическа криза в балканската страна.

Още по темата
Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите, но все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави правителство, отбелязва "Политико". Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и сега Борисов ще трябва да опита да формира управляваща коалиция в един много раздробен политически пейзаж. Необходимостта от съставяне на правителство обаче само ще бъде усложнена от "токсичната репутация" на бившия министър-председател, коментира "Политико" и припомня протестите срещу неговото правителство през 2020 г.

Въпреки често удобните си отношения с Кремъл и руски енергийни компании, едрият бивш бодигард се опитва да се представи на тези избори като проевропейски настроен атлантик, отбелязва американската медия. Тя вижда естествени съюзници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция "Продължаваме промяната", водена от бившия премиер Кирил Петков, и в антикорупционната формация "Демократична България". И двете политически сили обаче смятат Борисов за олицетворение на проблемите в страната и е изключително малко вероятно да се съгласят да работят с ГЕРБ, освен ако той не се оттегли от политиката.

Ако бившият премиер не успее да намери изход от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно правителство до произвеждането на нови предсрочни избори след няколко месеца. Позицията на самия Радев за Русия обаче е смятана за двусмислена, отбелязва "Политико".

Според агенция Блумбърг се очертава политическа парализа въпреки първото място на партията на Борисов. Коалицията, водена от Петков, остана втора, но тя също няма ясен път към мнозинство. Една продължителна несигурност може да постави в затруднено положение най-бедната страна от ЕС, предупреждава американската медия.
/БТА/
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Джоджан преди 2 месеца
До Какво е това поня- В Италия е същите л.ай.н.а без ивинение, опаковани в целофан.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчерашните избори показаха, че българите искат да бъдат управлявани от крадци, лъжци, ренегати, регенерати, ауспъси и груги прахуляци. Здравейте нови избори!
19
1
 
9
 
! Отговори
Мустафа преди 2 месеца
ГЕРБ+ПП+ДБ е нашата мечта, за да разгромим Русия;))) Нас само тва ни интересува, рашъните да не ги бъде;))) Ако толкова много мислехме за българите, още 90-сетте щехме да изсипем милиарди долари в България и да ги направим икономически гигант в Европа, но ние дадохме милиарди долари за оръжие и войни;))) България е просто територия, от която ще изненадаме Русия изотзадзе;))) Нещо напоследък идеята малко забуксуваме, *** ша гледами да измъкнем талигата си от калта;)))
18
1
 
6
 
! Отговори
не се преди 2 месеца
сърдете на българите-ние оглупяхме през годините ,,благодарение,,на политиците,които крадяха,лъгаха,грабеха,унижаваха ни като животни-изхвърлиха ни от представите си за народ,държавата беше тяхна-ДО КОГА,КАК ЩЕ СЕ СЪВЗЕМ-НИЕ СМЕ ЗАД БОРДА,ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ
17
0
 
11
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
Ми гадно им е. Ако имаше ново правителство, сега щяха просто да го натиснат отвън какво да върши. Ама като няма... кофти за тях. Служебните правителства просто се изплъзват като мокър ***.
16
1
 
10
 
! Отговори
Още долари преди 2 месеца
И консултации в посолството на САЩ. Това могат от Вашингтон. И докато има п'родажници сред нашите политици това и ще правят.
15
2
 
15
 
! Отговори
Какво е това поня- преди 2 месеца
тие "Политическа парализа"? Когато не е проамериканско правителство или проевроатлантимческо е "парализа", така ли? Доста се изприщиха тия дни покрай изборите в Италия... предполагам поради същата причина. Всяка проява на автономност се потъпква веднага с медийна диария и "специални европейски мерки", каквито виждаме в ход срещу Унгария. Види му се края, тотална еманципация на Европа от САЩ, Европа на автономните държави и политика на националните интереси - друг избор за оцеляване няма!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези избори показаха крещяштата нужда от смяна на политическата система, която обаче няма кой да види или не иска да види. Затова нов дълг и нови избори догодина, догодина до амина.
13
6
 
6
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 2 месеца
Това е бойна демокрация. Не са небивалици, ще четете всеки ден и ще махнетеФатмака Радев и путинизма.
12
1
 
7
 
! Отговори
Рони преди 2 месеца
Къде ти е революцията,***? Градове държави? Жълтите павета и парвенюта от село срещу останалите простаци? Има ли разлика между тях." Оти ги ручахме жабетата" 45 години плюс още 32 плюс още ...докога ,народе. Ще се вразумиш ли някога? Едва ли!
11
5
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 2 месеца
Това е джендъризъм, който благодарение на интернет ви четем небивалиците всеки ден, щото сте безработни меки безполезни китки .
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ква парализа вее, буци идва с жипкатаааа
9
16
 
8
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 2 месеца
Няма политическа криза, това е Революция. Ще въведем древния модел на управление с градове-държави и пряка демокрация, за да махнем Путинизма и ФатмашкатаДиктатура от България. Всичко е точно, знаем како правим, ние сме професионалисти революционери.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реджепа от Туруция отдавна има желанието да направи втора Турция в България и е на път да направи! 166 секции имаше в Турция, най-много! За ваше сведение, в САЩ бяха едва 50.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не му дреме за ус медиите, те няма да му напълнят зимника с дърва.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ердоган ще реши какво да става, спокойно. Нито ГЕРБ, нито ДПС ще имат глас.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Политическа парализа" е кух псевдоанализ, който цели да уплаши мат'ряла, че ще остане без правителство и да го подготви да приеме без протести "спасителната" в последния момент коалиция между ГЕРБавите с ДПС и Про100Киро.
4
2
 
26
 
! Отговори
тези пък преди 2 месеца
Спечели партия"Всички са маскари" със 70%.
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо ни занимавате с мненията на долнопробните US медии?
2
4
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
Е не е ясно ясно е - пп , герб , дпс се обединяват на кой не е ясно