Експерт: В първия и третия мандат всичко зависи от ГЕРБ

Според доц. Попиванов, кабинет на малцинството няма да издържи
29 ное 2022 08:00, Петя Славова
5
Експерт: В първия и третия мандат всичко зависи от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Ако ГЕРБ с първия или третия мандат не успее да сформира някакво мнозинство за редовен кабинет, друг вариант за правителство практически не съществува. В един парламент, в който няма една партия, която да се ползва с безспорен авторитет, едно правителство на малцинството от самото начало е обречено на разпад. При едни избори няма да се увеличи избирателната активност, гласуващите до момента ще дадат вота си за първата или втората по вероятност политическа сила.

Това каза пред БГНЕС доц. Борис Попиванов, преподавател в катедрата по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Още по темата

"Президентът Радев съвсем съзнателно забави връчването на мандатите, за да могат партиите да имат достатъчно време за постигането на консенсус, което е най-добрият възможен вариант за страната - целта да има редовно правителство. За съжаление, обаче, не виждаме никакво съгласие за бъдещ кабинет. Разговорите ще започнат тепърва, но индикациите никак не са обнадеждаващи", обясни още доц. Попиванов.

"Като цяло служебният кабинет успя да овладее кризите в енергетиката и високите нива на инфлация в страната, но вече е време за едно редовно мнозинство, което да подкрепи бъдещ кабинет за решаване на сегашните кризи. В този дух според мен Президентът е прав да твърди, че би било грешка кабинет без мнозинство - какъвто е служебният, да внася бюджет, и по този начин да предопределя волята на едно мнозинство, което не съществува. Ето защо отговорността е в партиите", коментира още доцентът.

"Два месеца минаха от изборите, но вероятността за бъдещ кабинет отново е много малка, тя продължава да бъде концентрирана в първата политическа сила - ГЕРБ, както изглеждаше преди два месеца. Би могло ГЕРБ с първия или третия мандат да успее да сформира някакво мнозинство за редовен кабинет - било то експертен или технократски. Друг вариант практически не съществува. ГЕРБ засега се опитват да привлекат „Демократична България“ в някакъв управленски формат. Ако не успеят да го направят, ще най-вероятно ще предпочетат да отидат на избори. Така ако ДБ откажат коалиция, то по-скоро вървим към избори през март", обясни политологът.

Доц. Попиванов посочи, че има вероятност за кабинет на малцинството, но то ще бъде нестабилно.

"В парламент, в който няма една партия, която да се ползва с безспорен авторитет и която всички да смятат за имаща ръководна роля в държавното управление, едно правителство на малцинството от самото начало би било обречено да се разпадне във всеки момент, защото някои от партиите, които го подкрепят в парламента, може да решат, че вече не им е изгодна тази подкрепа. Това е по-голям риск за създателите на такъв кабинет, отколкото за всички останали".

На въпрос на БГНЕС при кого ще отиде третия мандат, политологът подчерта, че почти със сигурност той няма да отиде при „Възраждане“ или ДПС, защото около тези партии трудно би се сформирало мнозинство.

"Шансовете около оставащите три формации - БСП, ДБ и „Български възход“ са еднакво разпределени, но ако се стигне до третия мандат изобщо, е по-вероятно мандатоносителят да бъде БСП или ДБ. БСП, защото тя традиционно носи третия мандат, а ДБ, защото все пак успява да осъществи диалог и в ляво, и в дясно".

Относно нагласите на населението при едни евентуални нови избори експертът посочи, че няма време за поява на някоя нова формация, която да бъде различното в предизборната кампания.

"Ние ще наблюдаваме същите играчи, но това не означава, че резултатите ще бъдат същите. По-скоро досега гласуващите ще променят своите предпочитания, и ще отидат при други политически сили. Например, гласовете от по-малката политическа сила ще отидат при партиите, имащи по-голям шанс – тези, които са първи и втори, за да се увеличи шансът за някаква политическа стабилизация", посочи доц. Борис Попиванов.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искат да се самозатрият!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не са първия и третия, да разчитат на петия и десетия! Аман от заигравки. Радев отдавна трябваше да е приключил с тоя цирк. Какво се мотка? Ако Урсула е наредила на марионетките да гласуват поредното марионетно правителство - да възлага там на когото и да е - те са все едни и същи, и да приключваме със сагата!