Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу ГЕРБ-СДС с 26,6%

ДПС и "Възраждане" се борят за третото място
Обновена: 10 мар 2023 14:21 | 10 мар 2023 14:21, Камелия Цветанова
198
Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу  ГЕРБ-СДС с 26,6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори –
доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*****
Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оспорвана битка между два отбора ли зачи на американците. Отбор ГРОБ - с ДС, отбор 2 - Пълен Провал и Дай България. Всичките пирслюжници на чужди интереси и национални вредители... Толкова ли няма нормални българи, патриоти да вземат властта и разкарат тоя пласт от гнилоч, която покрива България и се кичи с имена от рода на "демократи" и "горди европейци" а на практика са колониална администрация.
106
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов ме загуби като избирател - очевидно е гербава креатура - навсякъде плюе по ПП и ДБ, ама и думичка не споменава против ГЕРБ и ДПС! Ето, за махането на паметника на съветската армия - пак ПП му виновни, въпреки че нямат нито един общински съветник, а мнозинството съветници взели това решение са от ГЕРБ
105
5
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
103 няма опорки на ГЕРБ има реална разруха има инфлация невиждана има саботажи има Кражби има манипулиране има само и единствено България Който желае да работи за България да става депутат който не желае да не се кандидатира България е важна А не че Киро и Асенчо ако не са всичко ще е черно Кой мммм вярва на това
104
9
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
На фронта не ми се ходи така, че отпада да гласувам за герб или ппКойто е мераклия да се записва доброволец
103
14
 
7
 
! Отговори
Гласувайте за мир преди 1 година
Който гласува за ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС, Възход подкрепя укро-нацистите и вкарването на България пряко във военните действия в Украйна.
102
0
 
3
 
! Отговори
:)) преди 1 година
До Tsvetan s7406087068 На Сев.полюс нямате ли кирилица!?
101
8
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Който гласува за Копейкин,подкрепя...банкянсткият Феномен,така че не си хабете гласа...напразно.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Шарлатаните да платят скъпата газ комисионерска от джоба си Никой не и търси отговорност за тази разруха а пак лъжат нагло И какви са тези ммммм дето гласуват за разрухата на България
99
6
 
4
 
! Отговори
гласувайте си преди 1 година
Важното е кого искат от козяк!Герб бяха до тук!
98
1
 
9
 
! Отговори
дебелата опорка преди 1 година
До Анонимен 103 Да си благодарите на козяк,че ви искат за правителство,и купихме машинките да ви изберат!Българите още не разбират,че големите неприятности сега започват!
97
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Есента пак луди пари за предпоследните надявам се избори, Друг е въпроса. нямали дадена партия над 50%, всичко е нелегетимно
96
9
 
1
 
! Отговори
Tsvetan s7406087068 преди 1 година
As shte glasuvam za BSP
95
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бийте се колкото искате, но в Парламента се коалирайте този път за България!
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев беше най -слабият фин.министър от 681 г. Благодарение на него българите обедняха драстично. Маааааалоумните му действия напомпаха инфлацията до небето. Същият еднолично спря плащането към Газпром и отвори врата за газовите посредници,които ни твариха със скъп руски газ. Той и Шарлатана Петков никога повече в управлението на Държавата. За тях само Съд и присъда за геноцид над населението.
93
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууу,опорките на герб и Бойко са много плоски.Пожелавам пълна победа на Промяната!Айдуците от герб на бунището.
92
0
 
6
 
! Отговори
era преди 1 година
само този, който брой знае и решава кой ще е на власт. Тези "проучвания" са само да ви подготвят психически кой ще ви краде
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП съсипаха държавата, ограбиха народа и пак искат да "управляват"! Тези от ПП са ненормални!
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гласувайте за коалицията на войната ПП, ДБ, и ГЕРБ-СДС слугите на Козяк
89
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много народ се наплашил от промяната,значи Киро е на прав път.Давай Кире народа ще гласува за вас.
88
4
 
15
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Така им се радвахме на ПП като дойдоха,а даже и не предполагахме какво ще ни причинят тези престъпници.Ако бяхме нормална държава трябваше вече да са в затвора