При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

Медиана: "Възраждане" вече са на трета позиция
24 мар 2023 10:52, Александър Попов
515
При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2% - 24.7% срещу 23.1%, сочи ново проучване на агенция Медиана за предизборните нагласи към 23 март 2023 г. Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ е трета политическа сила с 14.5%, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти с 13.2 %, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. Техният процент е 8.6.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – не искаме тези или онези, не ги искаме и заедно, но трябва да се състави редовно правителство.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенция Медиана.


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 1 месец
И Герб ги видяхме и ПП ги видяхме и БСП по рано също! Време е сега Възраждане да видим дали си държат на думата! Всичките крадат,но като тези от ПП за 6 мес. взеха 8 млр.дълг и къде отидоха?
369
0
 
0
 
! Отговори
Мила преди 1 месец
ДБ са късметлиите на тия избори. Сами нямаше да минат бариерата.
368
0
 
0
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
Как може толкова много хора да се подвели по неолибералните продажници ПП и ДБ???
367
6
 
8
 
! Отговори
Борил преди 2 месеца
Дори и този резултат им е много на продажниците от ПП и ДБ.
366
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейката е варненски ром, ама не с кола.
365
3
 
7
 
! Отговори
2023 преди 2 месеца
Лойко ке умре
364
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ги слушайте!! ПП имат много повече от това. Спомняте ли се предишното проучване където даваха с 10% повече на Буци, а тя каква стана..
363
6
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 2 месеца
Да разбъркаме картите- "Възраждане"
362
1
 
10
 
! Отговори
агенция ЕЖК преди 2 месеца
,,Медиана" на Кольо Колев (Червен Кольо) никога досега в нито едни избори не е дала вярна прогноза! Правете си сами изводите; това си е скрита ( и направо открита... ) пропаганда под формата на измислено ,,социологическо проучване". По прогнозите ще ги познаете... кой е дал повече на ,,социолозите".
361
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено се надявам активността да спадне под 40% отново. На 35% ще съм доволен. Целта е под 25% избирателна активност.
360
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Вербалния вирус пръскан от главатарите на промяната, се оказа по-опасен от ковид. За голяма радост по-голямата част от населението не се поддаде на популизма и лъжите и това ще е видно от резултатите след вота.
359
14
 
9
 
! Отговори
Ралица преди 2 месеца
ДАВАЙ БАЦЕ БИЙ ПОДМЯНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ГЕРБ ЗА БОРИСОВ ЗА СТАБИЛНОСТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ
358
5
 
22
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Възраждане е единствената партия, която качва резултати, колкото и да не искат либераслъка да го признаят. За първи път има възможност ДПС да падне от 3 на 4 място. Яко.
357
5
 
19
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Това , че ГЕРБ дърпа , не е толкова Добра новина (за мене лично), но това че градската либерастия се срутва надолу е изключително добра новина. Обединяваха се, обединяваха се, обединяваха се .... И ... Пак за нищо не стават...
356
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Пп направят правителство ще стане едно яйце 1 лв.С какво ще заменят сградите в София
355
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувам за Възраждане и никой друг!!! Не на войната !
354
13
 
18
 
! Отговори
Който преди 2 месеца
Който гласува за ПП/ДБ и ГЕРБ значи гласува за война и пращане на пушечно месо в Украйна.
353
9
 
11
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
Идват лоши времена. Ще влизаме във война. Никой от европейските управници не иска мир. Всички са за война и такава ще има. Бог да пази България!
352
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
До ИИ Как да останат вън, че те червените ги дават на първо място че са!
351
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
(продължение) Ох, само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява заплата от 2-3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини... Осигурява му и стабилен трудов стаж за пенсия, което е проблематично при работа в частните фирми.