При повреда на машина на вота се минава на хартиени бюлетини

Няма как да бъде заменена с нова
30
При повреда на машина на вота се минава на хартиени бюлетини
Снимка: БГНЕС

Смяна на машина за гласуване не може да има в изборния ден, обясни председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в интервю за бТВ. Ако машината се повреди по време на изборния ден, тя не се подменя. Ако повредата е неотстранима, гласуването продължава само с хартиените бюлетини, добави Нейкова. По думите ѝ ЦИК е готова за провеждането на изборите.

Камелия Нейкова коментира какво трябва да се направи, ако бъде получен сигнал за взривно устройство в избирателна секция.

Министерството на вътрешните работи (МВР) имат разработена процедура за действие, когато има сигнал или някакво друго обстоятелство, свързано с предполагаем предмет с характеристики на взривно устройство. Всички секционни и регионални избирателни комисии са получили телефон от МВР, на който незабавно трябва да подават тази информация, информира Нейкова. Тя добави, че е получила уверение от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че лично той поема ангажимента да информира председателя на ЦИК за такива случаи.

По думите ѝ ако има сигнал за взривно устройство, председателят на секционната избирателна комисия (СИК) трябва да се обади на предоставения от МВР телефон, а полицията ще информира директно ЦИК за тези случаи.

МВР са предприели доста мерки, за да бъде спокоен изборният ден. Мисля, че няма да се наложи преустановяване на изборния процес и гласуването, коментира още Нейкова.

Председателят на ЦИК припомни, че видеонаблюдението ще започне в края на изборния ден, когато започне преброяването на бюлетините. Устройството се включва от председателя на СИК. Всяка една бюлетина няма да се показва непосредствено в екрана, но е много важно този член на СИК, който е определен да изважда една по една бюлетините от избирателната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдателите, посочи Нейкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: цикКамелия Нейкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В много секции машините не работят. Умишлено или не?
24
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Да се чете - ще има много повредени машини на вота, за да може да се гласува предимно с хартия. Послание от хартиената коалиция.
23
0
 
0
 
! Отговори
W C преди 1 година
Ами ако се свършат и бююлетините, защото някой си ги е присвоил за други цели ?
22
0
 
2
 
! Отговори
Онанист преди 1 година
Тая *** кефи много, бих я лашкал здраво...отивам да се изпразна
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не върнете БЮЛЕТИНА от преди 2000г цветните за всяка партия по отделно бяха гениални
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако утре в секцията няма машина, няма да гласувам. Нямат право на отменят машинното гласуване, само защото не им изнася.
19
2
 
2
 
! Отговори
Решението беше ... преди 1 година
Решението беше гласуване с машини, но излиза протокол само с общият брой гласували и броенето на бюлетините от машината е валидно за краен резултат! По този начин се премахваха две опасности - недействителни бюлетини и голямото недоверие в реалния резултат в машинния протокол!
18
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
До АнонименНе разпространявай неверни тези! Бюлетината ще е невалидна ако отбелязването излиза извън полето на партията, което е доста по-голямо и за да излезеш трябва да го направиш нарочно!
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ГЕРБ и ДПС искаа машини ! Те туй ми е отма на мене , единийот е врат , другиьо е шия. Па теб като та е страх оди , давай давай храни ги, че ти много имаш и ти чумким" -думите са на баба ми
16
0
 
1
 
! Отговори
При повреда на преди 1 година
машина ще и повредя физиомозията лъжлива!!!
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една жена се отказа като няма машина, но МВР я снимаха.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спрат машини няма да гласуват в СИК а отива в ЦИК където има здрави машини.
13
4
 
5
 
! Отговори
тато преди 1 година
Аз директно си гласувам с хартиената бюлетина. Няма да чакам да се развали машината.
12
2
 
3
 
! Отговори
ко толко преди 1 година
се втелявате в тез избори, единствените които имат интерес да спечелят са депутатите и фимите им
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините вече са като принтери и по сигурни, че някой няма ти драсне черта и да излезе невалидна
10
4
 
4
 
! Отговори
ей много преди 1 година
им бъркат тез машини бе :))))
9
2
 
9
 
! Отговори
така трябва преди 1 година
Махнат ли машинките ПП увисват!Въпрос на време е кога ще омръзнат на козяк!
8
2
 
11
 
! Отговори
Джак Спароу преди 1 година
Като прегреят от вота за Възраждане ойохохо
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората в цял свят гласуват с хартиен документ в плик. Политици и президенти ги снимат от години как си пускат бюлетината. Само тук изгъзици всякакви. Милиони хвърчат за разни системи и накрая се оказва че са манипулирани. То не беше гласуването с чужди карти в парламента. То не беше системата за разпределение на делата в съдебната система. Уж електронни, а нагласени или нагласяни.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако повредата е неотстранима! Няма такава повреда! Всички повреди (ако има какво да се поврежда т.е. машини) могат да се отстраняват! От къде ги намирате тези талантливи обяснителки, бе е е?