Божанов: Скандалите от миналата седмица са недопустими

ПП-ДБ търсят подкрепа за конституционно мнозинство
Обновена: 22 май 2023 09:26 | 22 май 2023 09:08, Нели Христова
8
Божанов: Скандалите от миналата седмица са недопустими
Снимка: БГНЕС

В деловодството на Народното събрание са входирани множество законопроекти. Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов е вносител на редица текстове, свързани с промени в Закона за движение по пътищата и Кодекса на труда. Интензивните преговори за съставяне на кабинет в събота и неделя обаче изместват фокуса.

"Нещата са динамични, променят се постоянно. Нашата цел е да има правителство с по-експертен профил. Говорим за конституционна реформа откакто сме създадени. Няма промяна в решението да не подкрепим мандат на ГЕРБ. Не сме променяли тезата си за кабинет "Денков". Промени в кабинета е вероятно да има", заяви Божанов в студиото на "България сутрин".

Гостът посочи, че кабинетът няма как да бъде ярко политически и затова от ПП-ДБ търсят подкрепа за конституционно мнозинство.

"Трусовете в прокуратура показаха колко е важно да реформираме тази институция, преди тя съвсем да е избухнала. Скандалите от миналата седмица са абсолютно недопустими за правова държава от ЕС", каза още Божанов пред Bulgaria ON AIR.

"Надявам се да излъчим правителство. Бюджет трябва да бъде приет, общините са затруднени", отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

По думите му реформата в пътната безопасност е комплексна и от НС опитват да подходят към нея цялостно. А законопроектът на ПП-ДБ решавал само част от проблемите - връчването на актове и фишове на хора, които дълго време ги трупат и не плащат. Такива шофьори ще бъдат спирани и принудително ще им бъдат връчвани актовете и фишовете.

От ПП-ДБ предлагат също отпадане на синия талон и всички стикери по предното стъкло на автомобила.

"Само един законопроект няма да реши проблемите. В петък гласувахме промени в Наказателния кодекс. Обсъждахме новите водачи да имат по-малко точки, да не могат да шофират мощни коли", коментира Божанов.

Сред предложенията е хартиената трудова книжка да бъде заменена от централизиран регистър. Мерките за защита на данните трябва да бъдат доста над средните, смята Божанов.

"Няма всички категории данни в НОИ и НАП. Трябва да има етап на дигитализиране на настоящите трудови книжки, за да получим архивните данни. Трудно е и защото има запори, процеси по служебното вписване, много е пъстра палитрата от хипотези. Надяваме се през 2026 г. да забравим за главоболията с трудовите книжки", обясни депутатът от ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
прав е преди 1 година
Прав е. Вярно, че България е на всички поколения. Но когато едно поколение работи срещу бъдещето на децата си, по-добре е да си гледа само пенсията.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли, момченце? Няма недопустим скандал. Щом се е стигнало до него, причини и предпоставки има. Ако е налице нещо недопустимо, то са именно тези причини и предпоставки. Самите скандали са само последица от назрели проблеми.
2
3
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
КЪДЕ ГО ТЪРСЯТ ТОВА "МНОЗИСТВО" ...под полата на Ленчето ли...??!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена понеже ги въртеше Киро-Миро-Киро-Миро и май по нея са се повели да "ротират" министър-председател, председател на НС, министри . . .