Депутатите подхванаха сигурността на машинното гласуване

Временна комисия три месеца ще нищи дали има манипулации
Обновена: 21 сеп 2023 14:36 | 21 сеп 2023 14:24, Камелия Цветанова
10
Депутатите подхванаха сигурността на машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Депутатите създадоха временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Искането за това дойде от БСП и беше подкрепено от всички останали партии в парламента.

Комисията ще работи три месеца.

"Имаме обосновани твърдения, че има проблеми с машинния вот, че има възможности за манипулация и че не сме сигурни как е протекъл от 2021 г. Досега изборния процес за парламент и за президент“, мотивира предложението на левицата социалистът Борислав Гуцанов.

Според него БСП винаги се е водила от основното правило, че всеки трябва да има възможност да гласува, да участва в избори и да има доверие в изборния процес.

От левицата обаче имат съмнения, че само с машинен вот, има възможности за манипулации в изборния процес.

"Това е пряко свързано с националната сигурност. Дали това щеше да бъде мнозинството, ако имаше нормален вот? Дали тези тук трябва да са народните представители, ако имаше нормален вот? „Информационно обслужване“ дали е на светло или на тъмно? Отговори на тези въпроси трябва да даде комисията", каза Гуцанов.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че откакто беше въведено машинното гласуване, изборите са станали по-честни.

"В секционните комисии са най-големите привърженици на машинното гласуване, защото иначе изнемогват да броят ръчно", посочи той

Кристиан Вигенин от БСП му отговори, че той самият е привърженик на машинното гласуване, но твърде много хора са убедени или се съмняват в манипулиране на вота, когато се гласува само с машини.

"Честността на изборите се състои и в това дали хората имат доверие в този процес", коментира социалистът и настоя, че парламентът трябва да изчисти въпроса около съмненията за злоупотреби на изборите.


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Посолството : преди 2 месеца
С машини или без машини,пак нали марионетки ще спуснем в парлаМента!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат да махнат машинното гласуване, което не могат да фалшифицират и да оставят само хартиеното, в което да майстори на измамите
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре да разследват хартиеното гласуване, където са огромните фалшификации.
5
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Понеже машините изкараха реалната катастрофално ниска избирателна активност и сега се чудят как да ги махнат, че да може пак умрелите да гласуват и в последната минута да се помпа избирателната активност с готови Костинбродки чували!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Усещам как пак ни хвърлят прах в очите. Нищо няма да излезе от тази "комисия". Мачът е свирен предварително, щом така говорят.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе що така в ЕС никъде не гласуват машинно те по-прости ли са от нас?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Временна комисия, от партията която бе избрана с тези машини, три месеца ще нищи дали има манипулации
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
когато мадуро спечели изборите, всички се надпреварваха да обясняват как се манипулират избори с машини... сега на тия им трябват три месеца за да го разберат... накрая ще кажат, че е невъзможно, защото повече няма да има ала - бала и управление...