БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
1
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Отровна гад: Колко пъти ще публикуваш този копи/пейст? Бат'ти Бойко е пътник, така е втръснал на всички, че ако има малко акъл ще се изнесе към вилата си в Барселона вместо да обикаля всеки ден с джипа за да го покажат по телевизията.
241
3
 
3
 
! Отговори
Отровна гад преди 1 месец
Бойко Борисов ще спечели изборите, а Корнелия Нинова ще надебелее от яд!
240
2
 
1
 
! Отговори
Работете по проекти преди 1 месец
РАБОТИЛА съм в столично професионално училище само преди две години.Заплатата ми беше 1200,отделно лекторски,работа по европейски проекти.Накрая на годината сме получавали по 700лева за работно облекло,отделно икономии и 13заплата.Имам 43години непрекъснат стаж.Взех и доста от учителският фонд.Питам се,защо колеги мрънкат,че пенсиите им били малки?Защо не са работили по проекти ?Вярно е и какво е училището.Като кажа на колеги от провинцията каква мк е пенсията,не вярват.
239
7
 
5
 
! Отговори
боже пази преди 1 месец
Всички ли от БСП са болни о ли го Френи.
238
7
 
8
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 месец
Тиквата трябва да гние в затвора!Шайката му от разбойници и крадци също!Келявите мисирки ,*** и маргинали от престъпната му партия Герб ,трябва да се извинят на милионите почтени българи!
Иначе загиваме.12 години герберски грабеж ,лъжи, популизъм и пропаганда са много.
Шофьора на Тато задмина Ким Чен и Кастро по наглост и арогантност.Факт.
237
9
 
7
 
! Отговори
Милиционер преди 1 месец
Бат Боце пак ще ги опука на 4.4 тия червените кхмери. Истината е хората си спомнят заплащането преди герб да дойде на власт. Заплатата на учител беше 400лв. Бизнеса беше задрямал, масово се осигуряваха хора на минималната заплата. Въобще бяхме цъфнали и вързали по светлото време на бспто.
236
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 4 .4 ще пищят що пак са загубили
235
13
 
11
 
! Отговори
Разказвач преди 1 месец
Борисов е като Крали Марко - пази държавата от многоглавата змия БСП ! Змията БСП съска, гърчи се, вижда си края и иска да хапе ! Обаче добре , че Борисов ги мачка с крак и с тежък камък ги блъска по кухите глави ! Мачкай, Борисов, блъскай червените главочи ! Те не разбират от друго, само тояга и боздуган за тях !
234
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Зозо/217

"Очаква ги глад още 4 години - до пълното закриване на тази руска партия." - сънувай. Атлантиците от типа на соломон паси и александър йорданов ПАК, както 1990та помогнаха на БКП, да не се затрие.
Много сте ми смешни верващите полуграмотници.
233
6
 
7
 
! Отговори
Апаратчик преди 1 месец
" БСП пита защо ...? " Наивници! Като опозиция може да питате, просто така, за парлама! Ако сте чели че никой не е смеел да пита царуващия на Олимп Зевс! Той е бил над всички! Той е пускал гръмотевици и не се съобразявал с никой. Бойко е нашият Зевс! Той плюе на мижавата опозиция, той плюе на парламента, както на нашия така и на ЕПарламент! Зад него е целият административен апарат на всички нива, силови структури, съдебна система. Той спечели и БП църква, Пловдивският владика го хвали открито
232
7
 
1
 
! Отговори
Годжи преди 1 месец
Двама се карат,третия печели
231
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо си прави реклама с държавни средства?И това ли не е нарушение?
230
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте колко са останали ид.иотите които още не са разбрали, че струват 50 лв. на месец до края на април ! Ха ха ха заради едни временни 50 кинта и една снимка с тиква не е истина до каква излагация може да стигне човешко същество ?
229
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този омразен пожарникар това яке на гърба му ще го даде ли на някой маллоумник от тези които са го заградили ? Гледам от ден на ден намаляват ръкопляскащите около Тиквата, остават около него само побелели ку.хари ?
228
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ,така и не погледнахте истината в очите.От 30 години има жестока борба за власт има компромати, безпринципност ,поражения , алчност.когото се спре незаконното изтичане на средства по различни линии ще се оправи икономиката и (хората както беше преди )ще се обърнат с лице един към друг намирайки добре платена работа постигайки развитие
227
9
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 225: Европейски пари щели да дойдат? Те и досега идваха и какво спечелихме? Останахме най-бедната и корумпирана държава в ЕС.
По времето на Станишев по БНП на глава от населението бяхме на едно ниво с Румъния. При третия мандат на Бойко вече сме далеч зад нея. Те вървят напред като костенурка, ние - като о’хлюв. Още един мандат на Бойко и може и никога да не ги стигнем.
226
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гласувам за възраждане , а баща ми за Бойко Борисов!-226
225
10
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Бойко сън не го лови и обикаля България с джипката за да агитира за себе си. Но един и същ номер два пъти не минава. Вече е така втръснал на всички, че няма да намери патерици за ново правителство.
224
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както акулите надушват кръвта от километри така другарите надушиха че в България ще дойдат много европейски пари ! А Борисов ги държи далече от тях затова е тоя неистов вой срещу него !
Огладняхте ли?!Бих ги посъветвала да прочетат романа,, Клетниците,,
223
7
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. А патериците на Бойко се поизчерпаха и той е в кръгова отбрана срещу всички. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция (те са скрита патерица).
Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии, а без участието на БСП това няма как да стане.
А времето на Бойко и ГЕРБ изтича.

Спонсорирани публикации