Всички цветове на живота

„За земното и небесното в живописния свят на Васил Василев “ показва творби от няколко периода на художника, изкушен от обаянието на цветовете...
22 фев 2008 17:16,
Всички цветове на живота
Снимка: Център-ателие “Николай Шмиргела”

Виж картини от изложбата

На 22 февруари от 18.30 ч в Център-ателие “Николай Шмиргела” ще бъде открита изложбата „За земното и небесното в живописния свят на Васил Василев “.

Изложбата съдържа платна от всички периоди в кариерата на художника. На фона на големите събития в областта на изобразителното изкуство в България по време на неговия живот, творчеството му се разгръща предимно в областта на експресионизма в различни цветови гами и влияния.

Той остава верен на собствената си интуиция, творческо виждане и възможност за експресия и не се поддава нито на изкушенията от 90-те, нито на тези от най-новото време.

Васил Василев не става пърформър или концептуалист. И досега е привърженик на живописта, макар че е правил и графика, както и скулптурни творби, в които комбинира дърво, камък, метал.

В основата на по-голямата част от творчеството му е склонността на темперамента му към живописния език, към този начин на изразяване, който приема цвета като изначално единствено средство за изграждане на формата и пространството.

Художникът има рядко срещано усещане за цвят, за сложни и изтънчени хармонии. Чистата живопис с безкрайните й хроматични възможности, сетивно въздействие и свободна артистична игра пренасят художническото му преживяване в най-високата степен от „зоната на чувствеността”.

Защото той притежава силно чувствена природа, която излиза на преден план в картините му с тяхната непосредственост и интуитивност, мощния емоционален импулс, свободния и широк жест.

Последните 7-8 години живописта на Васил Василев придоби нова сила. Колористичната му дарба засия в много по-богати хармонии от сиви, сини, синьо-зелени и жълти, които са отново сложни и наситени, но са по-звучни и озарени от светлина.

В тази чиста и спонтанна живопис изплуват образите на загадъчни ангели, жени и лица, просветват едва различими очи или пламъци на свещи и всичко сякаш участва в някаква мистериозна игра или ритуал.

Със своята много сетивна природност и с някакво свръхинтуитивно чувство Васил Василев успява с необикновена лекота да смеси земното и небесното и да ги превърне накрая в одухотворена и покоряваща живописна материя.

Това е неговата чудесна артистична алхимия, от която се явяват все по-изразителни и прекрасни творби.

Сега художникът е на 50 години и е сред най-добрите съвременни живописци у нас. Има своите успешни изложби във Варна, София, Хайделберг, Москва и Холандия, участие в графични биеналета във Варна, Любляна, Битоля, Маастрихт, своите колекционери в не малко страни по света, своите награди.

Васил Василев продължава с някаква младежка жизненост да се радва на света (въпреки всичко тревожно, което става в него) и да пренася това в своето изкуство.

Изложбата продължава до 14 март

Виж картини от изложбата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание