Разхлабват мерките за култура, но дали ще се възвърне ритъма й?

Има няколко сценария, по които може да се развие ситуацията
11 май 2020 20:26, Петя Славова
8
Разхлабват мерките за култура, но дали ще се възвърне ритъма й?
Снимка: БГНЕС

Дори и след разхлабването на наложените превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса, дори и икономиката да възвърне нормалният си ритъм на работа, масовите събирания и събитията ще бъдат сред последните, които ще се върнат към обичайния си начин на работа. Това поставя събитийния сектор пред нови предизвикателства и съвсем нови реалности като вземат предвид здравето на организаторите, персонала и посетителите.

Професионалистите в сферата смятат, че има няколко различни сценария по които нещата могат да се развият – "По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолация, хората ще имат нуждата от социален контакт, масови събирания, бизнес, спорт, забавление и събития. Посещаемостта ще се покачи значително, следвайки нуждите на хората, които се опитват да компенсират изпуснатите възможности по време на COVID-19", обяснява Дан Фироиу, изпълнителен директор на Coco Agency, водещ промоутър и ивент организатор на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток.

"Въпреки това, по-реалистично e да очакваме хората да бъдат много внимателни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане основен приоритет" допълва Фироиу, цитиран от БГНЕС. Според него, в тази ситуация, способността на ивент организатора да предостави безопасна околна среда и създаването на успешна комуникацията с публиката, ще определи развитието на дадено събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) публикува документ с "Основни препоръки за планиране на масови събития в контекста на COVID-19", в който се изброяват необходимите предпазни мерки, които ивент организаторите трябва да вземат предвид при планирането на техните събития, с цел изграждането на безопасна среда за тяхната публика.

Още по темата

Експертите съветват в планирането на събития да се сътрудничи с местните здравни власти и да се обмисли цялостната епидемична ситуация. Трябва да бъде създаден план за действие с цел да се планира по какъв начин ще се контролира цялото събитие и движението на хората, осъществен с помощта на специално назначен и обучен екип от хора, който да дава насоки, инструкции и информация за начините за предотвратяване на COVID-19 по време на събитието.

По време на мероприятието, най-важните действия са информиране за рисковете чрез ясни послания и инструкции и избягването на разпространяване на подвеждаща или неясна информация.

На самото събитие, най-необходимите мерки за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолацията в случай на симптоми на болестта и споделяне на информация относно моментното здравно състояние на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, все още има работа която трябва да се свърши – основната цел тук е споделяне на информация относно броя на заболелите посетители на мероприятието, броя на хората в изолация, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и намерените решения.

Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново.


8
Още от Изложби
София може да има Портретна галерия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на снимката култура ли го наричате?
7
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 1 седмица
Разхлабихте ли се от разхлабването на толкова много мерки?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно мие кога ще се върне старият ритъм щото новия още нее интересен
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пете, на ритъма трябва да му се тури пълният член.
4
1
 
2
 
! Отговори
-- преди 1 седмица
Като за начало, в заглавието е "ритъмЪТ"... Дано дръпн е културата предвид грамотността на радетелите ѝ.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Културата в България е като караконджул всеки знае, че съществува, но никой не я/го е виждал.
2
1
 
4
 
! Отговори
лош късмет.... преди 1 седмица
тъкмо "живна" и отново я "убиха"....
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Важно е здравето на хората." Така казват бг артистите. Значи културата може да почака 2-3 години, за къде са се разбързали...