Учени установиха защо е така загадъчна усмивката на Мона Лиза

Арт историците отдавна говорят за "бързото око" на Леонардо
19 юни 2020 20:15, Петя Славова
12
Учени установиха защо е така загадъчна усмивката на Мона Лиза
Снимка: БГНЕС

Учените смятат, че "свръхбързото" око на Леонардо да Винчи му е помогнало да улови загадъчната магия на усмивката на Мона Лиза.

 Тази свръхчовешка черта, която притежават и най-добрите играчи на тенис и бейзбол, е позволявала на майстора на Ренесанса да улавя точния момент на мимолетни изрази и дори птици и водни кончета в полет.

Арт историците отдавна говорят за "бързото око" на Леонардо, но Давид Талер от швейцарския университет в Базел се опитва да го „разконспирира“ в ново проучване, публикувано днес заедно с книга, показваща как той придава на своите рисунки и картини необикновена емоционална дълбочина, предава БГНЕС.

Изследванията на проф. Талер се насочват към това как окото на Леонардо е било толкова проницателно, че е успяло да забележи, че предните и задните крила на водното конче не са в синхрон – откритие, доказано четири века по-късно. Художникът, живял от 1452 до 1519 г., скицира как при повдигане на предните крила на насекомото, задните се спускат.

Талер каза за АФП, че това умение да видиш неща, които малко хора могат да видят, би могло да бъде тайната на най-известната картина на Леонардо.

"Усмивката на Мона Лиза е толкова загадъчна, защото представлява момента на оформянето на устните в усмивка. И бързото око на Леонардо го е уловило и го е „заключило“ в картината", каза той.

Изследването на изключителната зрителна острота на погледа на Леонардо е част от проучване на университета "Рокфелер" в САЩ в състава на по-широк ДНК проект за Леонардо.

Талер каза, че е очарован от случая с Тед Уилямс, американска легенда по бейзбол, който твърди, че е можел да вижда шевовете на бейзболната топка, когато лети към него.

"И това се е случвало при въртене на топката 30 до 50 пъти в секунда", каза Талер.

В случая с Леонардо Талер оценява, че за да види ясно разликата в крилата на водното конче, художникът е трябвало да има диапазон на улавяне на движението на обекти от 50 до 100 кадъра в секунда. Средно човек улавя 20 до 40 в секунда.

Изследователят също описва в друга книга как Леонардо е използвал психофизиката – голяма част от която и до днес остава загадка – за да съчетае красота и емоция. Той заяви, че владеенето от Леонардо на техниката сфумато – фино размиване на краищата на изображенията и създаване на 3D ефект – му е позволило да изобрази реалистични изрази и да придаде интимен поглед на портретите му. Той смята, че Леонардо е постигнал мекия фокус в портретите си, като е рисувал в сумрачна или вечерна светлина, когато зениците на очите се разширяват, за да пропуснат повече светлина. Увеличените зеници на неговите обекти – също знак за страдание или силни чувства – са белег за красота в ренесансовите портрети.

Това сякаш потвърждава написаното от самия художник в тетрадката му: "Вечер и когато времето е мрачно, каква мекота и деликатност може да уловите в лицата на мъжете и жените …"


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Изтрещел преди 1 месец
Незнам , ама това ако е изкуство.... неква дебелаа леля кво толко и се превъзнасят ?
10
2
 
7
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 1 месец
Верикият Леонардо , ако е знаел колко некаgърни "учЕни" ще се пробват да вадят дивиденти (т.е. пари) на негов гръб , въобще нямаше да я рисува ...
9
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Защото Мона тайно пак е изкръшкала на мъжа си - пък глупакът не знае...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото ви гледа в очите и ви се подиграва.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност Леонардо е един фотограф за времето си .
Понеже е нямало фотография и всеки е искал селфи демек портрет .
Портретистите са занаятчии за мене а и всъщност тогава са взимали занаята от
по старите майстори . В Италия като се има на пред вид разврата често мъже са били жени .
Та не е сигурно мадоната дали не е била мъж .
Дори прическите на мъжете са били женски .
6
11
 
6
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Тя се хили, щот му казва: „ Можеше да ми свършиш работа, ама нали не си падаш по жени..”. Нещо като сегашните фотографчии, дето снимат моделки и т.н. - и те са на другия бряг. Това е истината, не търсете под вола теле.
5
6
 
11
 
! Отговори
Осмифка преди 1 месец
Хили се на туристите, дето са се прецакали да се набутат с толкова пари, за да гледат копието на картината.
4
6
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Яла е халюцигенни гъби!
3
3
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Способностите на Леонардо са разностранни и надхвърлящи стократно тези на неговите съвременници.Освен блестящ художник,той е бил анатом,рисуващ в детайли органите и връзките в човешкото тяло,бил е...инженер,проектирал сложни за времето си машини,включително и летателни.Има теории,които казват,че Леонардо е извънземен разум,пратен тук да ни...просветли в онези години на средновековна...тъма.Може и да е така.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото така е нарисувана, какво има да му гледат,е и мислите, и разсъждавате и да се занимавате с глупости.
1
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пръцнала е докато са я рисували.