На фокус: Изложбата "Аз съм Българка" се откри в Пловдив

Радослав Първанов е готов с третата част от патриотичния си проект
12 май 2021 21:21, Петя Славова
23


Младият фотограф Радослав Първанов е готов с третата част от патриотичния си проект "Аз съм Българка". Изложбата беше открита снощи в Пловдив.

Радослав Първанов избира 33 различни кътчета на страната ни и 24 красиви българки с отношение към културното ни наследство, които да бъдат негови модели.

"Етнографията на България, духът, танците, бита и разбира се основата на всичко, на нашия живот-българката. Образ, който трябва да бъде даван за пример. Носията, както те често казват е тяхната втора кожа, в което е втъкана нишката на кода на българщината, на българското. Онова, което всъщност разказва за нас- житието и битието на българина", сподели пред Bulagaria ON AIR фотографът Радослав Първанов.

Част от проекта е 19-.годишната студентка Лора Колева от Харманли. Тя разказва за бита, поминъка и прехраната на българското семейство в Тракийската низина отпреди 2 века. Най-важното е хлябът, замесен от ръцете на българката .

"Хрускалива пита или по-скоро, на сегашен български език -  хрускава.  Без никакви набухватели, единствено със свинска мас, със сол и съвсем малко яйце. Меси се три пъти. Оставя се да втаса. След което се реже на 9 парчета-триъгълничета, които се разпъват и точат", разказа   Лора Колева.

За красотата на Югозападна България  пък разказва Ивана със своята 200- годишна носия.

"Реално моята носия е от Вевчани, което е в днешна Северна Македония. Българката е била една доста красива, но въпреки това и много трудолюбива жена и ние не трябва да се срамуваме от нашите корени, от това което сме били", каза Ивана Чобанова.

И ако в първата и втората част от патриотичния си проект младият фотограф залагаше на известни места, превърнали се във визитни картички на България, то в третото издание акцентът е върху малко познати и не чак толкова известни забележителности.

"Давам за пример един метох в Златица, който беше пред събаряне. След като разказахме за него, аз снимах момиче, което позира там. Там се е крил Апостолът на свободата- Васил Левски, след нашия шум, след снимките там, днес метохът вече е възстановен и посреща туристи", обясни Първанов.

Чрез красотата на българката, фотографът сбъдва още една своя цел-да предаде историята на следващите поколения.

Изложбата ще остане в Балабановата къща в Пловдив до 6-ти юни.


 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"сегашно български език"И тая тръгнала да ми говори за езика! Ето докъде доведоха чалгата, псевдопатриозмът и новите технологии! Такова нещо не би влязло в нито един репортаж на национална телевизия до 2005. Опустошителни провинциализъм и простащина, минаващи за патриотизъм! Хубавичките иначе лица рязко станаха непоносими.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този само като го видиш и чуеш за 5 секунди, и ти става ясно, че е обикновен чиновник, халтураджия. Преждевременен пенсионер, който не го е срам да ни пробутват тези соц клишета
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аман от тая чалгария, минаваща за родолюбие.
8
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 седмици
Забравили са да добавят нещо.Аз съм татуирана българка! Извесна на запад като красива и евтина к...рва!
7
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 4 седмици
по мое време Българките се омъжваха девствени и защитаваха собствената си чест и тази на семейството си! сега как е?!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
аз съм тунизианец и?
5
3
 
2
 
! Отговори
Идеята е чудесна преди 4 седмици
Но не са догледали нещо.Тази мома, която е в нещо като родопска носия (тази с червената шапчица подобнана фес) така е закичена с високо стърчащи китки от двете страни на главата й,че изглежда като с рога.Освен това, съвременното герданче от изкуствени перли, окачено от едната страна на шапчицата, не съответства на българската традиция.Иначе идеята е много добра и трябва да се поощри.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Традиции отпреди два века дрън дрън та пляс. Всичките са омазани с бази, фондьотени, моливи за вежди и ярки червила. Хората винаги са се мазали, но това в момента по никакъв не пасва на онова което е било.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на Българката!Като нея няма друга на света. Рядко се среща, но е блажен този който я срещне.И не говоря за гражданство, нито само за националност.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДОЛУ БОЙКО ДОЛУ ГЕРБ!
1
4
 
5
 
! Отговори
От народа преди 4 седмици
Това е прекрасна статия!!!!! Браво на този, който я е създал!!