Навиците, които саботират здравето по празниците

Алкохол, храна, сън...
28 дек 2019 17:30, Иванка Гъркова
12
Навиците, които саботират здравето по празниците
Снимка: pexels.com

Безпорно това е най-прекрасното време на годината. Разменяме си подаръци, хапваме баклавичка и вдигаме наздравици с любимите ни хора. Но с радостната глъчка изпиваме голямо количество алкохол и се тъпчем с храни, които обикновено ограничаваме. А това се отрява зле на стомаха ни.

След Бъдни вечер и Коледа обикновено дояждаме онова, което е останало - сармички, пълнени чушки с боб, руска и млечна салата, разни разядки. Някои от тях съдържат майонеза и са прекалено тежки, а какво се случва, като ги опитваме в продължение на няколко дни?

Ето с кои вредни навици саботираме здравето си по празниците:

Твърде много алкохол

"Празник е, поне веднъж се отпусни!". Сигурно това ще ви каже половинката или майка ви, ако й кажете, че сте на диета и не искате да опитате от питката или домашното червено винце. Накрая това отпускане води до стрес за храносмилателната система.

Бира, водка, вино, шампанско. Във всички тях има доста калории, които в съчетание с храни не са полезни за организма и само го натоварват още повече по празниците.

След цялото това дегустиране по Бъдни вечер, Коледа, Нова година и куп имени дни, ще получите ужасен махморлук, с който само ще се натъпчете още повече, защото той е съпроводен с огромен глад, особено за сладко.

Какво е решението? Няма как да бъдете трезви по време на събиранията, но все пак пйте опт любимото питие с мярка. Като цяло, на вечер може да си позволите до 2 чаши вино, например. За да се чувствате в кондиция през вечерта, хапнете преди това и не пийте на празен стомах. На Нова година може да му отпуснете края, но на следващия ден си дайте почивка и се въздържайте от спиртни напитки, за да не влошите положението.

Липса на сън/ твърде много сън

Сигурно обожавате да правите меденки, с които да черпите близките или нямате търпение да приготвите вкусно печено за трапезата на Нова година. Но това не означава, че е необходимо да ставате в ранни зори, за да ги приготвите. Ако по празниците имате качествен сън, всичко, с което се захванете, ще ви спори.

Преумората от пазаруване, купуване на подаръци и приготовления си казва думата и мнозина не могат да спят по цели нощи. Но има и друг вариант - твърде много мързелуване и спане в лежерните почивни дни, което също не е полезно за здравето. Как да се справите? Ами, просто си направете по-строен график и не се лишавайте от кратка следобедна дрямка, но тя не бива да е по-дълга от 30-40 минути. Не стойте и до късно, защото рискувате закуската ви да прерастне в късен обяд.

Липсата на сън или обратното може да се отразят зле на резултата на кантара.

Спиране на тренировките

Всички групови занимания приключват по празниците. Повечето спортуващи са заети и най-често се събират 1-2 ентусиасти, заради които треньoрът не иска да се разкарва. Сигурно си казвате: "Какво пък толкова, ще продължа след седмица", но спирането на рутинните упражнения неминуемо ще развали фигурата  ви. Най-малкото, вашите здравословни навици ще останат на заден план и после трудно може да си ги възвърнете.

Вижте още по темата в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: празнициздравенавици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Затлъстяло и Преяло преди 4 години
Преяждането е по-лошо от махмурлука.На 26ти сутринта се събудих с тежък махмурлук,който цял ден борих със 17 бири до 22 ч вечерта и тежки софри.На 27ми настъпи кошмара - цял ден лъвове и тигри се гониха в корема ми и тежки дебело-чревни контракции потискаха работният ми ден.Заспах снощи още в 19.30ч и чак днес на обед ми просветна.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то от евтина стока 400 лева Ко мине инкасото да го спипа какво прави евтино работи съдба ние не можем като него като си евтин ни качество има ни стоиност
8
5
 
1
 
! Отговори
Edin преди 4 години
Двете дами умориха мъжът си.Мали работа пиене евтина стока тоя изкара як оборот така се гледа две жени като едната не му дава ходи при другата ако другата не му даде третата със сигорност надарен мъж атлет
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
попитали един американец защо дори и на празниците яде умерено и спортува тои одговорил спортувам и ям умерено защото не съм толкова богат за да си позволя лукса да получа инфаркт жалко че една голяма част от българите не расъждава така
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко е в главата на човека ако не е егоист и не мисли само за себе си тои човекът независимо от празниците ще продължава един балансиран живот умерено пиене ядене и без прекъсване да кажем на джогинга защото тои човекът има мисия на този свят наи малкото че е създал семеиство и трябва да се грижи за него а затова трябва да бъде здрав и да не прекалява с неща които може да създадат проблеми на семеиството от здравословен характер
5
0
 
11
 
! Отговори
AmonRa преди 4 години
Докога ще четем неграмотни писания на псевдо журналисти?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безпорно това е най-прекрасното време на годината..............а СЪС ПОРНО как ли ще да е ?......................ванче, пише се безСпорно.......но пък щом сайта плаща, пиши както можеш, тя граматиката не е задължителна.
3
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Иванке, късай си дипломата и да те няма!Кой ти е казал, че българинът само по коледа и нова година преяжда и(или) препива? Човек или преяжда цяла година и( или) препива или не!
2
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Забравили сте нещо, ама то е най-важното. Едно от нещата, които саботират здравето по принцип, не само по празници, е четенето на малУУмни статии със стресиращи заглавия като тази. Също и гледането на новини по т.нар национални медии.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко кажа да ручате Фафли с палмово масло и да не се оплаквате!