Важни са детайлите...

"Имало едно време в Анадола" в Дом на киното
9 апр 2012 14:11, Петя Славова
1
Важни са детайлите...
Снимка: София Филм Фест

Животът в малко градче е като път през степта – усещането, че зад следващия хълм ще се покаже „нещо ново и различно” се губи в неизменно сходните, заострени, изчезващи или безкрайни влачещи се друмища... Такова е описанието на новия филм на Нури Билге Джейлан "Имало едно време в Анадола". От 6 април продукцията е част от редовния афиш на Дом на киното.

"Въпреки че духът на Чехов витае в историята ,не сюжетът трябва да следите, а безбройните и наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина не само върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него" - пишат от София Филм Фест.

Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото предс тавлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

Да не забравяме и усета на Джейлан за осветление и постройка на кадъра – независимо дали става дума за натюрморти или пейзажни фрески, – познат ни от всичките му предишни филми. Конструирането на образите е не по-малко забележително – начинът, по който той използва природната картина на Анадола, спиращ дъха с мрачната неяснота в първата половина на филма, спомага за развихрянето на несъмнения му талант за осветяване на интериори и най-вече човешки лица.

В случая не става дума само за съвършена кинематография, макар филмът да е точно това, но по-скоро за художническия талант, който Джейлан демонстрира и като фотограф. Актьорският състав се вписва естествено в тези перфектно изрисувани портрети. Повечето от тях са професионални актьори, но успяват да изглеждат като истински, обикновени хора...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
filmat e hubav , no tejak ... kara te da se zamisli6 ...