Грийнауей: Киносценаристите да бъдат застреляни!

Ексцентричният режисьор иска киното да разказва в образи
15 апр 2016 13:22, Петя Славова
3
Грийнауей: Киносценаристите да бъдат застреляни!
Снимка: Reuters

Той е един от най- екстравагантните съвременни режисьори. Вманиачен в експеримента, Питър Грийнауей неведнъж шокира зрители и критика с вкус към скандалното, ексцентричното и душевните извращения придобиват физически измерения.

Ето, че на 14 април Грийнауей реши отново да предизвика вниманието към себе си като обяви, че всички киносценаристи следва да бъдат застреляни, пише The Guardian.

Според режисьора, в момента в света преобладава кино, построено на текст и то в момент, в който главното във филма са образите.

"Очевиден пример е "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените", но и всички останали режисьори от Алмодовар и Годар до Айзенщайн – всички ние създадохме кинематография, в която продуцентът е длъжен да одобри сценария преди да даде пари за филма", каза Грийнуей на среща със зрителите в Британската кино академия.

Събитието е посветено на ретроспектива на неговите творби под името "Живот и картини". Грийнауей обясни, че текст и словесното изкуство доминират в човешката култура в последните осем хиляди години.

"Ние сме длъжни да намерим средство, с чиято помощ да покажем света, който се формира от визуалния опит. Определено, този феномен трябва да се случи в киното", заяви той.

74-годишният Питър Грийнауей е автор на 64 филма. Сред тях са Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник” (1989) ,  еротичният "Записки под възглавката", "8 ½ жени" - изследващ интимните мъжки фантазии.

През 2003г. Грийнауей започва да работи върху най-амбициозния си проект - мултимедиен проект, озаглавен "Куфарите на Тълс Лупър", а "Айзенщайн в Мексико" е последният му филм, който бе у нас в рамките на тазгодишния София Филм Фест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Властелинът бе един доста добър филм, но той е от една друга епоха, а сравенията му като аудитория с Хари Потър са сешни - Х.П. е от 7 филма, и всеки се целеше в по-голяма аудитория. Той дори не е типично фентъзи. Х.П. е нещо като Игра на Тронове - с една дума нещо като нищо,а се разчиташе на масовата популярност. Пример за качествени филми за Смело Сърце, Атила - вождът на хуните, Спартак - Кръв и Пясък, Шоколад, Селото на Шиялман, както и повечето филим на Шиалман, напримен The Hapening
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грийнауей изобщо не е прав. напоследък си личат непогватнвите решения, където режисьорите се налагат над сценаристите - масово се блъскат филми по комикси или *** екшъни, без грам сюжет, аз спрях да гледам американски филми, на 10 един е качествен, а 90-те имаше много качествени. Сега по-добре е да се гледа френски, немско и испанско кино...
1
3
 
3
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
Питър Грийнауей е абсолютно прав!