Може ли да загубим "Великата красота"?

Филмът по телевизия Bulgaria ON AIR
18 окт 2020 16:10, Петя Славова
2
Може ли да загубим "Великата красота"?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Из привлекателностите на Рим ни повежда режисьорът Паоло Сорентино във филма "Великата красота". Трагикомичната история ни среща с бохема Джеп Гамбардела, който от дълги години крепи творческата си кариера на постижение от младостта.

След един успешен роман, героят поддържа висок стандарт на живот, списвайки колонки във вестници. Превърнал се от писател в журналист, той обитава апартамент срещу Колизеума, обикаля антични дворци и отдъхва по светски партита.

Всекидневието му е изпъстрено от мимолетни връзки, но истински ценното за него, героят осъзнава чак след смъртта на първата му любов. Новината за нейната кончина обърква Гамбардела, който преосмисля дните си, размишлявайки за заобикалящата го среда.

Сорентино следва своя персонаж без да нахлува прекалено бързо в личното му пространство. Няма осъждане към човешките слабости, а само наблюдение върху лекотата, с която всеки може да загуби ориентация за истинските ценности.

Режисьорът повежда главния си герой по пътя към себепознание, изпълнен с доста неравности, гротеска, болка, комични и драматични моменти.

Емоционалните му търсения се случват на фона на красивите кадри на оператора Лука Бигаци, както и с мелодичните ритми на Леле Маркители.

Филмът има много награди, сред които "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм,  "Златен глобус", както и Наградата на Британската филмова академия.

В ролите ще видим Тони Сервило, Джорджо Пазоти и Франко Грациози. Гледайте "Великата красота" на 18 октомври от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

 


2
Още от Кино
В дълбокото с "Одисеята на Жак-Ив Кусто"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Велик филм, какъвто се появява на 10-15г. Направен по малко необичаен начин, но е оригинален, с изключително човечен и хуманистичен патос. Препоръчвам го за гледане.