"Козият рог" е бил на крачка от "Оскар", но защо не е взел статуетката?

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива
18 мар 2021 13:05, Петя Славова
119

Номинацията на Мария Бакалова за "Оскар" събуди спомените и за други постижения на българското кино. Преди 49 години "Козият рог" е напът да бъде номиниран в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Това обаче не се случва, припомня Bulgaria ON AIR.

"Козият рог" – смятан за върхово постижение в българското кино, е единственият, който попада в селекцията за "Оскар" до този момент. Невена Андонова - дъщеря на режисьора Методи Андонов, която влиза в ролята на малката Мария, разказва, че най-вероятно филмът е забелязан от членове на Американската академия.

Но на крачка от успеха надеждите за голям пробив са попарени.

"Академията тук не получава отговор. Дипломатическата мисия в София се свързва с киноцентъра и го иска отново. Но не го дават", каза дъщерята на Методи Андонов.

Версиите са две.

"Въпреки че има статут на номинираност, изобщо не е пратено копието, другата версия е, че е технически негодно копие, без звук", допълни тя.

Точната причина и до днес не е ясна.

"Или са чисто партийни комунистически съображения, или някакви хора в българска кинематография са му попречили по професионални колегиални причини", коментира още Невена Андонова.

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива.

"Хонорарите на Методи Андонов и Николай Хайтов е трябвало да бъдат над 150 000 лева, нещо нечувано. Променили са този тип наредба, за да не се дадат тези пари", допълни тя.

"Козият рог" печели европейска слава, продаден е в над 60 държави. Дори се говори, че е в личните колекции на Франсис Копола и Педро Алмодовар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още си топ в нашата страна
83
0
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
до Цецо Мен Другарю Цецо, знам да пиша правилно на бългаски от много преди да стана туркофил.
82
0
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Гледам, че много туркофили са се научили да пишат на български.
81
12
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всичко това са комунистически уйдурми. Уж някой го искал, пък някой по погрешка не им го дал и така се разминали с Оскара. Истината е, че филмът е простичък и елементарен и не би могъл да въздейства на възрастен човек, а единствено на тийнейджъри българчета, закърмени с пропагандите за "турското робство". Лично аз съм фен повече на "Шрек", отколкото на тези комунистически безумия - Козият рог и Време разделно.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много малко държави в света изобщо някога са взимали Оскар за чуждестранен филм, не само България.
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соц-а беше така във всички сфери, никъде , никой не можеше да е по-умен от началника , а за началници слагаха хора дет не стават за нищо , и за това 40 години дълбахме дъното.
78
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
много смътно си го спомням тоя "шедьовър",но впечатленията ми не са като от нещо "велико".Доколкото се сещам,той беше първия бг филм,който показа гола голеничка актрисата.Това беше ново!..Иначе:-Мудно действие,а дебелия безизразен глас на героя просто дразнеше..Защо обаче не са го пуснали нашите?..По-интересно е защо са го поискали "Ония"..Вероятно е било пак заради "кръстосаните шпаги" .."Социализъм-Свободен капитализъм"..Нищо не ставаше тогава извън тия рамки..
77
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 3 години
До ИдиотИмето ти е много подходящо.
76
6
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Да чакаш бълrapak да свърши работа хахаха Как беше вица за казана с българите в Ада ?
75
8
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
На фона на номинирания тези дни "филм", Козият рог е достижение за времето си. При това голямо, особено в соц времето. Тогава гледахме основно филми за колхози и съв. армия.Пришитите един след друг кадри с мръсни менструални ***, примитивни сцени , подправени с оригинални български псувни, не може да се нарече филм, пък дори и да му дадат Оскар, то вече няма да е онзи Оскар.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е къф Оскар искат тия ? Нали за Оскар трябва да има чернокожи,*** и съединители с обратно въртене.
73
1
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 3 години
Гойко Митич там е играл Винету ....
72
1
 
6
 
! Отговори
Софииския Смок преди 3 години
На път да бъде номиниран или да спечели? Ся последно кое, че май не са едно и също
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много отдавна Оскарите не са това, което бяха в началото.Сега хората питат: Филмът хубав ли е или е номиниран за Оскар?
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки се прави на извисен и разправя какво велико творение бил Козият рог и как щял да вземе Оскар, ама видиш ли партията или завистливите кино дейци го саботирали. Еми не, просто филмът не става - плосък сюжет, лошо качество на продукцията, липса на куп компоненти, които дават стойност. Това е, сори, филмът може да е емблема, но е зле.
69
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не мога да оценя Художествената стойност на този филм. Да ме прощават ценителите и критиците, които го оценяват високо, но на мен това мучене и други нечленоразделни звуци, както е въз-семплият, да не кажа простоват сюжет, не ме грабват.
68
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борат е филм със съмнителни стойности, а всичките тези номинации са като награда за омаскаряването на Тръмп.Оскарите и въобще масовата култура в САЩ вече не са никакъв критерий за постижение.Известността и славата на Ким Кардашиян в САЩ е един пример за това.
67
5
 
4
 
! Отговори
Лили преди 3 години
До професор пръц"професоре" , научи се първо на правопис...!Относно филма, колкото пъти съм го гледала, толкова пъти съм плакала.../въпреки , че не съм българка , но живея в България /
66
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До юбералес - не драги. Големия проблем на света е, че винаги е имало такива които са се определяли като мерило за интелект. Защо Вагнер? А защо не Набоков? Света няма нужда да бъде поучаван какво е интелекуално и какво е ***.отско - нека хората сами изберат. Щом Академията я забеляза и номинира, ние с теб ли сме критерия? Ако Деспасито събира милиарди гледания, какво е лошото? Да, аз обичам да слушам "Залезът на боговете", но нямам против тези с Деспасито и не ги мисля за ***.оти?
65
3
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Те са станали вече.Няма защо да чакаш "зануляването" е станало постепенно с придобитата електронна зависимост на човека от медиите.Аз,напротив,очаквам човека отново да се пробуди и да заеме своето достойно място на планетата.Но за това такива простотии като медии,телевизии,кино и тн трябва да бъдат тотално отхвърлени от ума.Те спряха на практика четенето и докараха това днешно състояния на будна кома.