13 български филма на 13 януари - Ден на българското кино

Ето какво може да видим в Дом на киното
11 яну 2022 13:18, Петя Славова
1
13 български филма на 13 януари - Ден на българското кино
Снимка: Дом на киното

Специална програма от нови български игрални, документални и анимационни филми може да бъде видяна в София, Пловдив, Велико Търново и Варна в традиционния Ден на българското кино - 13 януари.

Датата се отбелязва от 2005 година. Тогава се е състояла първата публична прожекция на филма на Васил Гендов "Българан е галант". Затова и българската филмова общност чества своя професионален празник в този ден. И през 2022 година събитията в Деня на българското кино са организирани от Националния филмов център, в партньорство с различни професионални организации и Столична община.

Прожекциите от програмата "13 филма за 13 януариИ са с вход свободен, а ето кои филми ще могат да бъдат видени в Дом на киното в София:

От 15.00 часа може да гледаме "Страх" на Ивайло Христов, който бе и българската номинация за "Оскар" в категорията чуждестранен филм. Продукцията е с  4 награди от фестивала „Златна роза”, вкл. за най-добър филм и актриса на Светлана Янчева; Талин – Голямата награда.

От 17.00 часа има програма късометражно игрално кино, което включва филмите "Магаре" на Мартин Негрев, взел
 Голямата награда за късометражен игрален филм на фестивала "Златна роза", "Мона Лиза" на Веселка Кунчева с Наградата на критиката за късометражен филм на фестивала "Златна роза", "Хлад" на Девина Василева.

От 18.00 часа е прожекцията на документалния филм "Преди краят" на Елдора Трайкова с  2 награди от фестивала "Златен ритон" – Голямата награда за документален филм и за режисура.

От 19.15 часа следва програма късометражно анимационно кино, включващо "Болт" на Илия Шекерджиев с Награда за анимационен дебют на фестивала "Златен ритон", "Глич в йерархията" на Весела Данчева, "Мармалад" на Радостина Нейкова", Призрак" на Сотир Гелев със Специалната награда на журито и награда на критиката за анимационен филм на фестивала "Златен ритон", "Сантяго" на Андрей Кулев с Голямата награда за анимационен филм на фестивала "Златен ритон", Награда за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест и "Човекът кал" на Пламен Николов.

От 20.45 часа е прожекцията на документалния филм "Луцифер" на Пламен Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари